G4Media.ro

Tensiuni la Universitatea de Medicină Târgu-Mureş, care anunță că înființează facultate în…

Tensiuni la Universitatea de Medicină Târgu-Mureş, care anunță că înființează facultate în limba engleză. Nemulțumiri ale liniei maghiare

Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureş a decis să înființeze o facultate cu predare în limba engleză, scrie agenţia ungară de presă MTI. Linia maghiară din universitate se declară nemulțumită de hotărârea la care nu a participat, însă, pentru că profesorii maghiari s-au retras, în semn de protest, din octombrie de la şedinţele senatului universităţii. De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că nu există nicio legătură între cererea profesorilor unguri de a înființa o facultate în limba maghiară și decizia senatului de a face o facultate în engleză.

“Doar în virtutea unui permanent motiv de a genera tensiune interetnică pe care nici măcar colegii maghiari în integralitatea lor nu o agreează, eu resping categoric orice legătură” între cele două facultăți cerute, spune Leonard Azamfirei.

Potrivit surselor Edupedu.ro, guvernul de la Budapesta ia în calcul să deschidă o facultate de medicină în limba maghiară la Universitatea Sapientia, finanțată de executivul maghiar. Varianta vine, însă, cu o serie de riscuri, printre care izolarea comunității maghiare, crearea unei falii încă și mai adânci între maghiari și români, pierderea contactelor și așa firave ale ungurilor cu limba română și cu românii, exacerbarea discursului autonomist, într-un loc cu sensibilități mari în ce privește relația majoritate-minoritate, generate de evenimentele din ’90 din Târgu-Mureș.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Sunt doua lucruri diferite pentru ca sunt doua fenomene separate, la scari diferite si cu doua ratiuni de a fi diferite.
    Cei care nu inteleg acest lucru, in afara de faptul sa fac dovada de o prostie colosala, ar trebui sa adreseze nemultumirea lor si universitatilor Scandinave, Olandeze, si altor Universitati din UE care predau partial sau total in Limba Engleza desi nu este limba oficiala a tarii respective – si sa-i intrebe de ce nu au infiintat mai intai facultati in limba Maghiara. Poate asa vor intelege diferenta.

  2. Foarte tare!! In centrul Romaniei nimeni nu mai vrea pe romaneste. Ungurii vor pe ungureste ca sa trateze numai unguri, romanii vor pe englezeste ca sa plece din tara!!! Pe de alta parte, ungurii sunt atat de afurisiti incat ei nu numai ca vor pe ungureste dar vor sa nici nu se vorbeasca alte limbi pe acolo. Adica in centrul Romaniei. Este incredibil cat de javre sunt!! Eu credeam ca medicina este o meserie de vocatie nu de facut bani si specula politica!!

    • Parlamentul Romaniei are Obligatzia Morala de a Decreta Ziua de 15 Martie ca Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor de la Ip si Treznea ( votul UDMR este binevenit dar ne multzumim si cu boicotul lor)

  3. In tara asta nu se tine cont de nevoile reale si necesitatile reale a contribuabililui. Sa faci facultate in limba engleza, din bani publici, pe motivul ca oricum pleaca medicii….. e o mare risipa, pur si simplu le obliga sa plece.Bineinteles ca e si o mare afacere ca deh…… fata de alte tari taxele vor fi mai convenabile. Nu e normal ce se intampla.

    • Ba chiar este o idee excelenta facultatea in limba engleza.
      Toate articolele si cartile stiintifice importante se publica in engleza, nu in romana sau maghiara. Este in folosul contribuabilului ca doctorul sa inteleaga foarte bine ce scrie acolo. Cartile traduse de translatori (non-medici) nu reflecta foarte bine ideea din limba engleza.
      Doua tzari mici care se cred buricul pamantului (bine, dupa tzarile din fosta Iugoslavie+Albania) si refuza sa vada dincolo de tzarcul lor stramt.

  4. Maghiarii nu vor decat universitati in limba maghiara pe lumea asta, orice alta limba este spurcata, inclusiv engleza :-).

    • Cati contribuabili engleji sunt in tara asta? Marea Britanie e cumva contributor la bugetul Romaniei?

  5. Rozi, ai inteles gresit. Nu asta este motivul pentru care se fac studii in engleza (indiferent ca de medicina sau de altceva). Nu este „pentru ca oricum pleaca absolventii de medicina”. Iar absolventii de medicina, daca au de plecat pleaca si chiar daca au facut studiile in limba Romana.

    Motivele principale sunt urmatoarele, fiecare din ele fiind un motiv suficient in sine, dar ambele se intampla in acelasi timp.

    1. Studiile, de orice natura dar mai ales in stiinte si stiintele aplicate, sunt mult mai temeinice si mai eficiente in Engleza pentru ca Engleza este limba stiintei. 99 % (nouazeci si noua la suta) din publicatiile stiintifice sunt in limba Engleza. Stiinta este globala, nu are granite nationale, o lege fizica sau un fenomen al naturii sau un instrument dezvoltat pe baza intelegerii acestor fenomene functioneaza la fel indiferent de tara. Iar communicarea intre toti cercetatorii stiintifici este esentiala in Stiinta (este singurul mod in care poate functiona stiinta).

    In plus, si absolut esential, viteza progresului stiintific acum este foarte mare, practic mereu se descopera lucruri si stiinta se rafineaza permament. Prin urmare, studiile nu sunt serioase daca nu implica studentii cat mai rapid dupa inceperea studiilor, si cat mai mult dupa aceea, in lucrul direct cu sursele stiintifice. Iar aceste surse, amintesc, repet, sunt in Engleza. Nu este timp de traducere la acest volum de lucru. Profesionistii lucreaza direct in Engleza. In plus, si dupa aceea ca medici (sau ca orice alta profesie care necesita studii superioare), daca nu esti capabil sa comunici cu alti medici/proefsionisti din lumea asta si sa discuti cu ei ultimele progrese si cele mai bune metode care exista, atunci nu esti decat un medic/profesionist sub-mediocru, nici macar in mediul rural nu stiu daca mai esti bun (pentru ca stiinta nu asteapta pe nimeni).

    2. Este in interesul Universitatilor si al Societatii Romanesti sa devina cat mai prezente in circuitele internationale. Aste implica si venirea studentilor straini in Romania (ca nu este obligatoriu ca doar Romanii sa poata merge sa invete in alte tari, evident, logic, nu?), ceea ce aduce beneficii si de integrare internationala, dar si de imagine (si de vizibilitate si de prestigiu), financiara, culturala (acesti studenti vor deveni prieteni ai Romaniei ca profesionisti, eventual vor duce si Limba Romana mai departe, caci vor invata putin Romana, cat sa se descurce pe strada in oras mai usor decat doar cu Limba Engleza), etc.