G4Media.ro

Tensiuni la vârful PSD: Atenție la Grindeanu și Firea / Ciolacu, sub…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tensiuni la vârful PSD: Atenție la Grindeanu și Firea / Ciolacu, sub presiune internă

Marcel Ciolacu se vede pentru prima dată confruntat public de cei doi rivali interni, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea. Perspectiva comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, scenariu discutat de o săptămână exclusiv între cei doi lideri de la PSD și PNL și dezvăluit în exclusivitate de G4Media.ro, a schimbat total dinamica politică internă.

Scenariul a dat peste cap nu doar calculele USR și AUR, care vor fi lovite în plin de o eventuală comasare, ci și socotelile taberelor din PSD. Sorin Grindeanu și Gabriela Firea au ieșit la rampă cu luări de poziție care pun în premieră presiune publică pe liderul PSD.

Cea mai promptă reacție a venit din partea Gabrielei Firea. Fostul primar a realizat că nu mai are timp și vrea să fie nominalizată oficial candidat la primăria Capitalei. Dacă alegerile locale se vor muta în iunie, mai rămân doar patru luni de campanie.

Marcel Ciolacu i-a acordat reabilitarea politică după scandalul Azilelor Groazei, dar a menținut echivocul în ceea ce privește viitoarea ei candidatură. În consecință, Firea a cerut clarificări și o declarație fermă de susținere.

Până acum, liderul PSD a pus mereu o virgulă când s-a referit la Firea, precizând că „deocamdată” este candidatul partidului. De unde se înțelege că ar putea fi la o adică și altcineva, de pildă Robert Negoiță sau Daniel Băluță. În treacăt fie spus, Negoiță își dorește la rândul său susținerea PSD pentru o candidatură la primăria Capitalei.

În loc să o arunce brutal peste bord, Marcel Ciolacu a preferat sufocarea lentă a Gabrielei Firea, percepută ca rival intern cu ambiții mari. Vorbele nu costă nimic, așa că i-a lăsat mereu iluzia că este în continuare opțiunea partidului pentru București. În realitate Ciolacu nu are nici un interes să facă din Firea omul cu cea mai mare legitimitate politică după președintele României, în cazul în care ar câștiga.

Dacă partidul îi va retrage sprijinul după alegeri? Dacă Gabriela Firea va dori mai mult, eventual la Cotroceni? Oricât s-ar jura Firea că nu are alte ambiții politice în afara revanșei în fața lui Nicușor Dan, Ciolacu nu are nici o garanție că se va ține de cuvânt odată urcată pe cai mari.

Cu cât a ținut-o mai mult în șah, cu atât a amânat mai mult un conflict altminteri inevitabil, care riscă să-l antreneze împotriva lui și pe influentul Paul Stănescu și o parte din media unde cuplul Firea-Pandele are influență. Numai că tactica tergiversării nu mai ține de acum încolo. Firea i-a pus lui Ciolacu pistolul la tâmplă, cât se poate de public.

Liberalii sunt pe punctul să-l anunțe pe Sebastian Burduja candidat la primăria Capitalei din partea PNL. Dacă liberalii și pesediștii nu vor avea candidat comun, dacă PSD renunță la Firea iar fostul primar va candida independent, atunci Nicușor Dan are o șansă reală să ia al doilea mandat, dat fiind că există un singur tur.

Pentru liderii celor două mari partide, s-ar putea să nu fie o tragedie chiar așa de mare.

Oricine ar fi câștigat Capitala din PNL sau PSD ar fi însemnat o durere de cap în plus pentru Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Într-unul dintre cele două partide ar fi apărut un nou pol de putere. Nici un lider politic nu-și dorește un rival puternic, cu sute de mii de voturi în spate.

Celălalt mare rival intern al lui Marcel Ciolacu pe care scenariul comasării alegerilor l-a scos din adormire se numește Sorin Grindeanu. Ministrul Transporturilor s-a poziționat ferm împotriva comasării alegerilor, proiect susținut de liderul PSD.

Grindeanu a continuat, marți seara, într-o ieșire la Digi24, subminarea publică a lui Marcel Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că Mircea Geoană ar putea fi o variantă de candidat la președinție dacă se va înscrie în PSD. Ușa deschisă lăsată de Grindeanu pentru Mircea Geoană este aproape un afront public adus șefului său direct. Ciolacu i-a trântit ușa în nas lui Mircea Geoană de câte ori a avut ocazia și l-a luat peste picior.

Suplimentar, ambițiosul ministru al transporturilor a subliniat în câteva rânduri că viitorul candidat va fi stabilit de Congresul PSD, posibilă aluzie la eventuale înțelegeri personale între Ciolacu și Ciucă. Prin această ieșire, Grindeanu a dorit să se poziționeze clar și să semnalizeze în partid că are propria agendă, propriile planuri, diferite de cele ale lui Marcel Ciolacu.

Răcirea relațiilor dintre cei doi s-a accentuat în ultimele luni, însă este prima dată când diferențele de opinii sunt exprimate public, fără echivoc. Motivele distanțării sunt neclare, dar cel mai probabil Grindeanu vânează poziția de lider al PSD și de premier ocupată deocamdată de Marcel Ciolacu.

În fine, perspectiva comasării alegerilor, susținută de baronii locali care conduc CJ sau primării mari, cu șanse majore de realegere, nu este văzută cu ochi buni de pesediștii din primăriile mai mici. Pentru ei, scurtarea timpului de campanie este o veste proastă, mai ales dacă au competitori puternici. Ei însă nu vor riposta public.

Atenție! Nici cele două ieșiri nu par la prima vedere atacuri la Marcel Ciolacu. Grindeanu și Firea și-au împachetat cu grijă mesajele. Ele sunt adresate exclusiv partidului, nu publicului larg, care nu percepe tensiunile de la vârful PSD. Așa au loc răfuielile într-un partid cu experiența măcelurilor interne sângeroase: cu zâmbetul pe buze și cu aerul nevinovat că nu s-a întâmplat de fapt nimic.

Pesediștii au capacitatea unică de a se înjunghia între ei în timp ce se strâng în brațe.

Pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este vitală comasarea alegerilor. Chiar dacă proiectul ridică probleme de constituționalitate și distorsionează grav competiția democratică, dacă alegerile europarlamentare vor avea loc în iunie odată cu cele locale, mobilizarea armatelor de primari de la PNL și PSD va trage în sus scorul electoral al celor două partide.

Ciolacu și Ciucă au nevoie amândoi de un rezultat cât mai bun în alegeri pentru a-și conserva puterea.

USR a anunțat că va sesiza Comisia de la Veneția, însă toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că PSD va încerca să contracareze politic acest demers pentru ca sesizarea să nu ajungă vreodată pe masa Comisiei. Foarte probabil că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor încerca să convingă cancelariile occidentale că oricât de nedemocratică ar părea, comasarea reprezintă singura soluție pentru a opri ascensiunea partidului extremist AUR și a Dianei Șoșoacă, prezentați deja pe față drept oamenii rușilor.

UPDATE: În PSD există și o altă lectură a ieșirii publice a lui Sorin Grindeanu: aceea că prim-vicepreședintele PSD e de fapt aliniat perfect cu președintele Marcel Ciolacu în ceea ce privește chestiunea Mircea Geoană și în problema comasării alegerilor. Mai precis, planul comun Ciolacu – Grindeanu ar fi următorul: să îl invite pe Geoană în partid dacă vrea să candideze la prezidențiale, astfel încât acesta să își piardă avantajul funcției de la NATO și să redevină un membru de partid ca oricare altul. Iar, după intrarea în partid, candidatul PSD la prezidențiale să fie stabilit, într-adevăr, la congres, unde mare masă a PSD-iștilor va vota totuși pentru Ciolacu, care e și prim-ministru și are o mare putere politică, în comparație cu un Geoană care nu va avea mare lucru de împărțit. În ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, diferențele dintre Grindeanu și Ciolacu ar fi doar de fațadă, de uz intern în negocierile cu liberalii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. S-a rafinat psd-ul în peste trei decenii de distrugere a țării. Sunt ași în minciuni și tertipuri. Sunt periculoși, unși cu toate alifiile.

    • Sigur că s-au rafinat, doar ăstea sunt preocupările lor principale. Activitățile în interesul votanților sunt neinteresante pentru PSD.

  2. Ăsta nu mai e Circ. E pur și simplu B-Â-L-C-I. Bâlci de țărani rudimentari, Moromeți și Brutuși se scuipă și se înjunghie cum știu ei mai bine. Și la 4 ani, când sunt alegeri joacă la rampă piesa cunoscută cel mai bine „Noaptea cuțitelor lungi”. Proletari din toată țara: allez, allez!

    • De acord, țărani rudimentari, dar viclenia e la cote maxime când e vorba de bani și de putere. Sunt machiavelici. Dezgust maxim, din partea mea.

    • @andi cand e murdar, e murdar ca esti in politica. chiar sunt curios ce face comanescu

  3. incaiera-i doamne.

    • Din pacate…e tot strategie. Sunt unsi cu toate alifiile astia. Toata politica e asa. Au in spate serviciile.

    • iar serviciile, nu tostimea? erau serviciile cand aveau 70%, intre timp unii s-au mai desteptat, si au ramas cu 30%, pentru ca au distrus educatia, altfel nu mai aveau nimic

  4. Asta-i boala politichiei mioritice: fiecare vânează câte ceva pentru el personal, nu pentru a conduce mai bine țara, nu pentru cetățeni, nici măcar pentru propriul partid.
    N-ai cum să progresezi cu atâta egoism politic!
    Iar Firea nu i-a pus lui Ciolacu pistolul la tâmplă ci cel mult sula-n coaste!
    Oricum, câștigător în final îl văd pe Grindeanu că nu degeaba este el secu sub acoperire!

    • hai ca ai rezolvat-o marcele. grindeanu e acoperit si gata, nu ca a facut o facultate pe bune la timpul ei si a mai lucrat si in privat. datorita tatalui si facultatea si accesul in invatamantul universitar ar putea sa fie discutabil. dar pana la acoperit? se pare ca toti politicienii cu scoala sunt acoperiti. asta o mai facea iliescu.avem mare noroc ca stam bine pe harta geopolicica, si nu sunt lasati de „alte servicii” sa puna orice membru de partid sef de … in servicii. Il vezi pe primul general cu 4 stele al tarii in competitie cu ceilalti 1000 de generali cu 4 stele, sa conduca serviciul de informatii al armatei? nu va maiganditi la teorii ale conspiratiei, ci ganditi-va ce ati facut sa nu ajunga astia la putere. si ce puteti sa faceti acum. pana in96 iliescu s-a ghinuitsa scape de toate „elemente” cu creier. in 96 a venit unul din „universitarii” ramasi si s-a predat psd (usl 1). dupa circ in multime si atac prin dna, de la basescu un stropitor, apare kwj, ult alt profesor „altfel”, care desavarsete opera marelui iliescu. partid comun, democratie originala, capitalism de stat…Daca am avea si productie cu randament mai mare, datorii mai mari si importante, china ar fi invidioasa.

    • Nu înțeleg ce dorești!

  5. Îi mănâncă madame Fifi cu fulgi cu tot. D-apăi cum se te pui cu una care are ditamai sârma înfiptă, scuze, pusă, in loc de coadă?
    Niciun bărbat nu are curajul ăsta. Cel mult, cel care a „folosit” 2 ciocane ca să spargă sâmburii de cireșe pe care-i mâncase.
    Poza de mai sus, in care este in rochia roșie e reprezentativă. O arată ca o duamnă pioasă, familistă, blândă, fericită, tocmai bună de pus primar în Damasc.

  6. „Alo, breten Marsel? Mei, dacă aș fi fost cu 25 de ani mai în floarea de la vârstă te-aș fi ajutat eu in problema cu doamna Găletușă, dar așa, cu un picior in groapă, nu poate să spun la tine decât „Succesuri!”, dar să are grijă să nu te simtă cumva nea Florin, că nu scapi din mână de la dânsu’ fără măcar 2 dinte scos și buza despicat ca la iepure.. !”
    Salaam Aleikum!”

  7. Postacii USL au ca temă să spună ca cea mai bună soluție este anularea voturilor. Asta înseamnă ca USL se teme de o prezență masivă la vot.