Tensiunile cresc în Kosovo: Sârbii din Mitrovica au ridicat noi baricade, armata sârbă este în alertă maximă
Sârbii din Mitrovica, în nordul Kosovo, au ridicat noi baricade marți dimineață, în timp ce tensiunile continue dintre ei și autoritățile kosovare au determinat Serbia vecină să pună armata și poliția în stare de alertă sporită, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.
Marți dimineață, camioanele au blocat drumul care leagă partea de nord a orașului Mitrovica, majoritar sârbă, de partea de sud a orașului, majoritar albaneză.
Guvernul kosovar a cerut luni, într-o declarație, restabilirea libertății de circulație și a avertizat că nu poate discuta „cu bandele criminale”.
Autoritățile kosovare au adăugat că poliția este pregătită să acționeze pentru a demonta baricadele, dar au precizat că așteaptă răspunsul KFOR, misiunea NATO din Kosovo, căreia i s-a cerut să ridice blocadele.
Începând cu 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo, care se consideră parte integrantă a Serbiei și care sunt susținuți de Belgrad, au ridicat numeroase baricade în Mitrovica și în împrejurimi, în special pentru a cere eliberarea unui fost polițist sârb acuzat de agresarea unor ofițeri de poliție aflați la datorie în timpul unor manifestații anterioare.
Blocajele au dus la ciocniri ocazionale cu poliția kosovară, iar ca răspuns la aceste tensiuni recurente din Kosovo, președintele sârb Aleksandar Vučić a plasat luni seară armata și poliția sârbească în stare de alertă sporită.
„Nu există motive de panică, dar există motive de îngrijorare”, a declarat ministrul sârb al apărării pentru televiziunea sârbă RTS, luni seara târziu.
Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au atins un nou vârf luni, când patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirie, i s-a refuzat intrarea în Kosovo, unde se află mănăstirea Peć, sediul Bisericii Ortodoxe din Serbia, și unde au loc încoronările patriarhilor.
Fricțiunile din ultimele săptămâni între cele două comunități au apărut din dorința autorităților de la Pristina de a cere eliminarea plăcuțelor de înmatriculare sârbești care datează de dinainte de războiul din Kosovo din 1998-1999.
Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți funcționari publici, precum și primari din minoritatea sârbă, au demisionat la începutul lunii noiembrie în semn de protest față de această cerință.
Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după 11 săptămâni de lovituri aeriene ale NATO pentru a opri uciderea și expulzarea albanezilor.
Fosta provincie separatistă cu majoritate albaneză, care găzduiește o minoritate sârbă de aproximativ 50.000 de persoane în nord, și-a declarat independența în februarie 2008.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii