Tensiunile dintre Turcia, Cipru și Grecia într-un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american
Analiză CYPRUS TIMES, preluată de Rador:
Eventualitatea vânzării de avioane de luptă americane F-16 către Turcia și tensiunile pe care aceasta din urmă le are cu Cipru și Grecia sunt incluse într-un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA cu privire la Turcia și relațiile acesteia cu SUA, din 9 ianuarie, raport în care se notează sprijinul administrației Biden pentru vânzarea unor astfel de avioane și opoziția manifestată de „unii membri ai Congresului”.
Mai exact, Grecia și Cipru sunt enumerate împreună cu Rusia, Suedia-Finlanda-NATO și Orientul Mijlociu ca probleme importante ce au legătură cu relațiile SUA-Turcia.
În raport se arată că președintele Biden „și-a exprimat sprijinul pentru vânzări (de aeronave) care ar îmbunătăți flota de F-16, în curs de învechire, a Turciei, dar unii membri ai Congresului și-au exprimat opoziția”. „Divergențele de lungă durată dintre Grecia și Turcia cu privire la apele teritoriale din Marea Egee și Mediterana de Est au escaladat în 2022, în contextul unei cooperări strategice mai mari a SUA cu Grecia și Cipru, precum și al reanimării divergențelor cu privire la insulele grecești aflate aproape de țărmul Turciei”.
Raportul vorbește despre diferendul dintre Republica Cipru și Turcia în ceea ce privește resursele energetice din estul Mediteranei în ultimii ani, menționând că acesta „pare să fi dus la o apropiere între Cipru, Grecia, Israel și Egipt”. Prezintă de asemenea în detaliu tensiunile dintre Republica Cipru, Grecia și Turcia, precum și reacțiile SUA.
Raportul se referă și la ridicarea, în luna septembrie, a embargoului asupra armelor impus de SUA împotriva Ciprului și notează că „după ce ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat în octombrie 2022 că SUA nu mai au o abordare echilibrată în Marea Egee, ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, a emis un comunicat potrivit căruia nu a existat nicio schimbare a poziției de securitate a SUA în favoarea Turciei sau a Greciei și că eforturile colective ale aliaților NATO sunt concentrate pe încetarea războiului Rusiei în Ucraina”.
În ceea ce privește relațiile dintre Israel și Turcia, el observă, printre altele, că „oficialii turci și-au exprimat interesul pentru cooperarea energetică cu Israelul. Cu toate acestea, potrivit relatărilor, oficialii israelieni rămân sceptici cu privire la perspectivele unei conducte de gaz submarine Israel-Turcia.
„Deși Israelul a promovat o mai bună comunicare la nivel înalt cu Turcia, ar putea fi reticent în ceea ce privește o îmbunătățire semnificativă pe termen scurt a relațiilor bilaterale și pare să rămână dedicat legăturilor strategice strânse cu Grecia și Republica Cipru”, adăugă raportul. De asemenea, susține că nu este clar cum vor fi afectate relațiile Israel-Turcia de revenirea la putere a lui Benjamin Netanyahu.
Raportul menționează în continuare noua poziție a administrației Biden în favoarea vânzării de F-16 către Turcia și opoziția existentă în acest sens din partea Congresului, în special din partea președintelui Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Bob Menendez.
În mai 2022, a fost luat un interviu șefilor unor comisii din Congres cu responsabilități în controlul parlamentar al vânzărilor de arme, iar majoritatea au indicat că ar fi deschiși să analizeze vânzarea de F-16. Menendez a continuat să manifeste scepticism, semnalând că Turcia „acţionează în moduri care sunt contrare intereselor noastre într-o serie de probleme. Cred că guvernul ar trebui să înceteze să mai vadă… partea dezirabilă din ceea ce ne-am dori să fie Turcia și să conștientizeze că Turcia este sub conducerea lui Erdoğan”.
Printre altele, raportul citează o declarație a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat din decembrie cu privire la aeronavele F-16, potrivit căreia „dorința Turciei de a achiziționa avioane F-16 este ceva despre care am discutat, printre altele, la niveluri superioare cu aliații noștri turci, dar este și ceva despre care noi discutăm cu Colina Capitoliului”.
Raportul mai scrie că „tensiunile dintre Turcia și alți membri NATO au generat discuții interne SUA/NATO cu privire la continuarea utilizării bazelor turcești”.
„Ca urmare a tensiunilor și a întrebărilor ridicate în legătură cu securitatea și utilizarea teritoriului Turciei pentru activele SUA și NATO, unii observatori au susținut examinarea unor soluții alternative pentru bazele militare în regiune”.
Unele relatări „sugerează că o extindere sau o potențială extindere a prezenței militare americane în zone precum Grecia, Cipru și Iordania poate fi corelată cu îngrijorările legate de Turcia”, se mai arată în raport.
Potrivit raportului, în martie 2022, expertul în problemele legate de Turcia și fost consultant al unor comisii din Congres, Alan Makovsky, a declarat, în cadrul unei audieri în Congres, că „deși SUA ar trebui să depună eforturi pentru a menține Turcia în „tabăra occidentală”, „duplicitatea turcească din ultimii ani” îndreptățește SUA să construiască și să-și extindă instalațiile militare în Bulgaria, România și Grecia pentru a „fi pe un teren sigur”. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank