G4Media.ro

România blochează accesul unor militari austrieci în cadrul unor operațiuni NATO /…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România blochează accesul unor militari austrieci în cadrul unor operațiuni NATO / Presa din Austria: Este evident o răzbunare a României după ce i s-a blocat drumul spre Schengen

UPDATE: Potrivit ziarului austriac Kurier, blocarea Austriei de către România în cadrul unor operațiuni NATO este ”evident o răzbunare” pentru dreptul de veto al Austriei asupra aderării intenţionate a ţării la Schengen.

”Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen, au relatat cotidienele austriece „Salzburger Nachrichten” și „Oberösterreichische Nachrichten” în edițiile lor de sâmbătă”, notează Kurier.

Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze această problemă. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată și a spus: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”. În cazul de față, Ministerul Federal al Apărării „a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Federale, Michael Bauer. De asemenea, sunt în strânsă legătură cu Ministerul de Externe și Cancelaria Federală.

Deși Austria nu este membră NATO, este ancorată în alianță prin „Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată de Turcia ani de zile începând din 2016. Contextul la acea vreme era vetoul austriac asupra negocierilor de aderare la UE ale Ankarei. În 2018, ministrul de externe de atunci Karin Kneissl (FPÖ) a reușit să determine Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că cooperarea dintre Austria și NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace va fi pe deplin posibilă.

Articolul inițial:

Climatul la nivel politic european a devenit din ce în ce mai  tulbure de când Austria, împreună cu Țările de Jos, au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În ultima perioadă, la Bruxelles au sporit declarațiile de protest, amenințările cu acțiunile în justiție, iar reacțiile României sunt din ce în ce mai vehemente, relatează presa austriacă. Mai precis, se consemnează că România ar fi blocat accesul a doi ofițeri austrieci la operațiunile desfășurate în cooperare cu NATO.

Chiar dacă nu e membră NATO, Austria ca stat neutru este reprezentat prin participarea la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de Alianță, printr-un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. România ca membră NATO s-a opus însă ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor.

Presa austriacă relatează că cei doi o militarii austrieci așteaptă de la începutul lunii august acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles. Ei nu pot participa la operațiunile NATO atâta timp cât nu au acceptul tuturor membrilor Alianței.

Ministerul Apărării din Austria a informat că cei doi militari și-ar fi primit deja misiunile, unul ar trebuie să participe în programul de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. Dar pentru că militarilor nu li s-a dat acces la birourile lor, sunt nevoiți să lucreze de acasă.

Permisele de acces sunt de obicei acordate dacă nu există nicio obiecție din partea uneia dintre țările membre ale NATO, iar în cazul de față România a cerut o prelungire a termenului de evaluare a militarilor.

„Cu alte cuvinte, România stat membru NATO a cerut timp să se gândească dacă dorește să permită accesul armatei austriece. Nu există niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul privind aderarea la Schengen. Ministerul Apărării din Austria a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles, însă este așteptat și acceptul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Federale Michael Bauer conform nachrichten.at

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. E absolut firesc, Austria, ca stat vasal rusiei, chiar nu are ce căuta la orice fel de operațiuni NATO, ei lucrează pt inamic.

    • Problema este ca Austria un stat democratic, cu valorile vestului insusite, este vasal unui dictator, unui stat esuat si mafiot care nu intelege nimic din valorile civilizatiei de azi. Asta nu intelege nimeni. Aaa bine ca primeste bani si gaz, dar este exact ca Consilierul Judetean arestat aseara.

    • @harapalbe _ „Problema este ca Austria […] este vasal unui dictator…”

      Este puțin mai mult de atât. Europa se gândește la un sistem de apărare comună, cu sau fără NATO, iar Franța, spre exemplu, promovează intens ideea, dorindu-și un rol important în acest proces.

      Ori, dacă într-un astfel de context Rusia ar ataca un stat membru UE, să zicem Bulgaria sau România, iar decizia ca acel stat să fie apărat de sistemul comun european ar fi respinsă la vot de veto-ul Austriei, ar fi o mare problemă.

      Din această perspectivă, vasalitatea Austriei față de Rusia este îngrijorătoare, iar accesul acestui stat la detalii confidențiale din cadrul NATO ridică suspiciuni cu privire la riscurile de securitate.

  2. Austria nu este membră NATO, dar dacă dorește protecția NATO, inclusiv prin cheltuieli făcute de România, este firesc să conștientizeze că acele cheltuieli se adaugă la pierderile financiare determinate de refuzul acceptării sale în Spațiul Schengen.

    • Austria nu are protecție NATO iar costurile cu programul Pfp sunt suportate de ei.

      Austria participa la misiuni de pace cu propria armata. Asta înseamnă nevoia de mai puțin armament, militari și redd scuti asumate din partea celorlalți membri.

  3. Eu sunt de acord. Și nu e răzbunare.

  4. NU sa caute austriecii in structurile NATO (oricare ar fi responsabilitatile lor acolo) atat timp cat e bine stiut ca la Viena e raiul spionilor rusi???

  5. Slugile lui Putin vor acces la informatii si eventual aparare NATO? Pai nu se bateau cu BCAul in piept ca sunt neutrii?!

  6. Trebuia de prima dată și oricum e târziu. Atunci când Austria a invocat cai verzi pe pereți și a refuzat aderarea României, noi am fost prea domni. Trebuia expulzat în 24 de ore tot personalul ambasadei, clădirea demolată și în maxim o săptămână să apară acolo un parc.

  7. Cred că e deja târziu.
    În altă ordine de idei, având în vedere că Austria nu e în NATO, eu zic că pot trimite militari prin țări NATO atunci când și Belarusul va trimite soldați prin țări NATO.

  8. Dincolo de gargara, poate cineva explica care este acea structura din Romania care decide participarea austriecilor – un ofiter, Statul Major, Ministerul Apararii sau cel de Externe? Si cui apartine aceasta initiativa? Din cate am remarcat, Iohannis este impotriva unor atitudini belicoase in chestiunea Austria-Schengen.

    • Dupa atitudinea lui Ciolacu de zilele trecute, visavis de Austria, nu e greu de intuit de unde vine decizia de boicot. Lui Iohannis nu i-a ramas decat sa urmareasca situatia cu atentie si ingrijorare.

    • Dupa atitudinea lui Ciolacu de zilele trecute, vis-a-vis de Austria, nu e greu de intuit de unde vine decizia de a-i bloca pe austrieci. Lui Iohannis nu i-a ramas decat sa urmareasca situatia cu atentie si ingrijorare.

  9. Relațiile mai mult decât apropiate cu Rusia fac ca Austria să fie un fel de cal troian pentru NATO. Aici e vorba de strategii militare pe termen lung care ar putea fi cunoscute cu ajutorul austriecilor și de inamicul rus. Așteaptă cei doi ofițeri din luna august acreditarea ? E o nimica toată, 1 lună de zile? România așteaptă întrarea în Schengen de 12 ani. Deci, tovarășii kgb-iști austrieci mai au mult de așteptat de acum încolo. Ce atâta grabă?

  10. Nu e razbunare dragi austrieci, e o realitate. Ce plus de valuare aduceți voi unei operațiuni NATO? Care e strategia voastră, in afara de a avea pretenții si a nu oferi nimic in schimb?
    Stați acasă,ca nu va vrea nimeni,poate doar crăcănatul ala i*mbecil.

  11. Sa inteleg ca doar Romania a blocat accesul lor? Adica niciun alt stat nu e deranjat ca austriecii sunt sclavii rusnacilor?!

  12. Nu este razbunare, este o replica binevenita la modul pervers in care Austria a blocat Romania in Schengen.
    Au avut si nesimtirea de a veni si a cere modificarea legii offshore in defavoarea Romaniei.
    Atitudinea imperialista inca mai persista in ei.

  13. Cred ca mai sunt si alte domenii in care îi mai putem amana pana nu se mai opun aderarii la Schengen.

  14. Io cred c’au dai ei o shpaga, ca au auzit ca se poate, ca sa lucreze de acasa… 🙂

  15. Asta e o reacție simbolică, nu-i atinge deloc unde-i doare!

  16. Un acest fel, România protejează NATO, pt ca ține departe de secretele NATO, o țară vasală Rusiei, un trădător, care nu caută nimic altceva, decât informatii pe care sa le dea Rusiei!

  17. Fără supărare dar ăștia care comentați pe aici nu aveți habar despre situație.
    Austria nu este membră NATO și nu are acces la informații și strategii NATO. Sunt într-un program de pace, participa la operațiuni de pace. Rusia și Belarus sunt și ele parte din acest program prin CSTO, o organizatie militara cu tari exsovietice.

    Ati căzut în plasa propagandei guvernanților, care dau vina pe altii pentru propriile eșecuri în ceea ce privește măsurile de securitate de la granite.
    Suntem toți conștienți de eficacitatea scăzută și corupția din structurile vamale și polițienești. Uitati-va doar la știrile din ultimele luni… drogați liberi pe străzi, stații GPL ilegale, președinte CJ care ia mită milioane de euro… etc.

    Romania este singura vinovată că nu a intrat până acum în Schengen. Nu mai încercați să căutați vinovati prin alte părți.

    In timp ce va pierdeți timpul cu nonsensuri pe aici, guvernul ne imputa tot noua costurile proastei guvernări fara niciun fel de reducere de costuri la stat.

  18. Ce treabă are avea 2 spioni austro-ruși cu planurile de pace ale NATO.
    De fapt nu au nici un drept legitim să se plombe pe acolo.
    Austria este șarpele din sânul Europei.
    Nici nu cred că mai este o țară Europeană.