G4Media.ro

Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal…

Photo by EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal și jocuri video

Fondul public de investiții – fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite – este vehiculul pe care țara arabă îl folosește pentru a lua poziție în mai multe companii și pentru a-și diversifica veniturile dincolo de petrol, arată într-o analiză jurnaliștii de la El Pais.

În ultimii ani, a avut loc o invazie saudită a companiilor occidentale. Acesta nu este nicidecum un fenomen improvizat. Despăgubirile periodice de mai multe miliarde de dolari efectuate de fondul suveran al țării – atotputernicul Fond de investiții publice (PIF) – fac parte dintr-o strategie ambițioasă care a luat naștere în 2016: așa-numita Viziune 2030. Odată cu aceasta, regatul a început diversificarea economiei sale, pentru a reduce dependența de petrol. În mod tradițional, progresul saudit s-a bazat pe veniturile sale din petrolul brut și rafinat deținut de stat. Cu toate acestea, obiectivul final al Riadului este de a crește contribuția sectorului privat la PIB-ul saudit de la 40% la 65% până la sfârșitul deceniului.

Lista companiilor internaționale – în special a celor americane – care au beneficiat peste noapte de injecții de capital saudit este foarte extinsă. Sunt firme precum Lucid Motors – producătorul californian de mașini electrice – sau Newcastle, echipa de fotbal britanică. Există, de asemenea, giganți ai jocurilor video, precum Electronic Arts și Activision Blizzard. Și apoi, bineînțeles, există nume familiare care nu mai au nevoie de nicio prezentare, precum Uber, Meta, Microsoft sau Starbucks, care au acum participații importante deținute de PIF, care este controlat de controversatul prinț moștenitor Mohammed bin Salman (MBS). Din septembrie 2022, MBS este, de asemenea, prim-ministru al regimului.

În raportul său anual, PIF susține că are active în administrare în valoare de 776 de miliarde de dolari. În cursul anului trecut, a crescut această cifră cu 10%, fiind înființate 25 de noi companii. În ciuda mizei sale masive dincolo de granițele Arabiei Saudite, investițiile fondului în străinătate reprezintă încă doar o parte minoritară din portofoliul său: 23% din total. În raport, PIF subliniază faptul că acțiunile sale „includ sectoare de înaltă tehnologie și cu o creștere rapidă, cum ar fi jocurile video și industriile creative în general, precum și companii și inițiative legate de industriile de turism și de călătorii, aflate în plină expansiune”.

Este dificil să găsești o firmă relevantă în Arabia Saudită în care PIF să nu fie prezent. Aramco – conglomeratul petrolier național deținut de stat și una dintre cele mai mari companii din lume – este un exemplu în acest sens. În aprilie anul trecut, fondul suveran și-a dublat participația, ajungând la 8% din acțiunile Aramco. În cazul Saudi Telecom (STC) – care se află acum în centrul atenției în Spania, pentru achiziționarea a 9,9% din Telefónica, cel mai mare furnizor de telecomunicații din țară -, PIF deține o participație majoritară de 64%.

Evoluția STC pe piața bursieră a fost destul de pozitivă în ultimii cinci ani. În această perioadă, firma saudită – care vinde telefoane mobile, internet și pachete TV – a acumulat acțiuni la mari operatori occidentali, precum Vodafone, Orange, BT și Telefónica. Acest lucru, ulterior, a deschis calea pentru colegii arabi ai STC în căutarea de oportunități la preț redus. De exemplu, firma emirateză Etisalat a cumpărat 9,8% din multinaționala britanică Vodafone pentru 4,2 miliarde de dolari în mai 2022.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Arabia Saudita, cea mai spurcata natiune de pe pamantul asta dupa rusi

  2. „Despăgubirile periodice de mai multe miliarde de dolari efectuate de fondul suveran al țării – atotputernicul Fond de investiții publice (PIF) – fac parte dintr-o strategie ambițioasă care a luat naștere în 2016: așa-numita Viziune 2030.” – Poate o traducere mai nimerita ar fi fost „investitiile”? Pentru ca se vede de pe luna ca e o traducere, si inca una care lasa de dorit.

  3. Venezuela scrie pe voi descultilor.