G4Media.ro

Tentativă de fraudă pe OLX, sesizată de CERT-RO / Capcana întinsă de…

Tentativă de fraudă pe OLX, sesizată de CERT-RO / Capcana întinsă de atacatori prin care vor să obțină datele cardului / Avertismentele specialiștilor: Tot mai multe incidente de phishing și pe WhatsApp

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o tentativă de fraudă pe OLX, în care atacatorii, pentru a convinge mai rapid utilizatorii să cadă în capcană, se folosesc de o imagine creată în ton cu identitatea vizuală a companiei OLX.

Conform unui comunicat postat pe site-ul CERT-RO, cel mai probabil rata de succes a tentativei de fraudă a scăzut, iar această iniţiativă este menită să ofere o aură de siguranţă viitoarelor victime că este vorba despre un serviciu de plată legitim şi uşor de operat, iar ei îşi vor primi banii pentru produsul comercializat pe card în siguranţă.

„Echipa CERT-RO a primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX şi prin WhatsApp. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi de achiziţie, apoi susţin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link şi introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversaţie după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont”, atenţionează experţii în securitate cibernetică.

Potrivit acestora, utilizatorii serviciului OLX care pun spre vânzare anumite produse sunt contactaţi direct de potenţiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversaţia de pe OLX pe un alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp. De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deşi sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greşelile gramaticale sau repetiţia unor termeni în cadrul aceleiaşi propoziţii pot fi astfel de indicii, aşa că informaţiile trebuie analizate înainte de click.

Următorul pas pe care atacatorii îl fac este informarea potenţialelor victime că produsul a fost deja achitat. Aceştia generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, inclusiv codul CVV/CVC, sub pretextul de a fi făcută plata pentru produsul tranzacţionat. Din nefericire, acel link duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorilor.

„Cum ne dăm seama de acest lucru? Deşi acea pagină web foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link-ul transmis (.xyz), putem observa că NU mai suntem pe site-ul oficial, ci pe un site maliţios. În plus, singurul moment în care OLX cere introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau de promovare a anunţurilor”, semnalează specialiştii CERT-RO.

Aceştia mai precizează că, în momentul în care utilizatorul introduce datele de card pe astfel de site-uri de phishing, acestea intră automat în posesia atacatorilor, care au din acel moment posibilitatea de extrage bani de pe acel card. Desigur, orice conversaţie se opreşte, după acel moment, iar vânzătorii au surpriza nu doar că nu le-au intrat banii în cont, ci chiar că le-au fost extraşi ilicit anumite sume de pe card.

În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc şi alte identităţi vizuale pentru site-urile de phishing, de regulă ale unor companii cu reputaţie în România. Un exemplu ar fi FanCurier.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă analizarea cu atenţie şi validarea informaţiei primită, înainte de a face clic pe link-uri sau ataşamente din surse necunoscute.

De asemenea, recomandă atenţie la exprimarea interlocutorilor în scris, precum şi la corectitudinea gramaticală a textului, deoarece, de multe ori, atacatorii nu sunt de origine română şi se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potenţialele victime în limba lor nativă.

În cazul în care un utilizator a căzut în această capcană, este vital să se adreseze cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul şi eventuale tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă a suferit pagube materiale, va trebui să depună o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, pentru a deschide o investigaţie în acest sens.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Am patit-o și eu acum câteva zile, doar ca nu aveam cardul alimentat, norocul meu. Partea proasta e ca Politia nu poate urmări si localiza instant numărul de telefon de pe care ești contactat prin wgatsapp, sau cel puțin asa mi au spus.. ar trebui o procedura clara și rapida pentru a putea fi prinși rapid astfel de hoți. Ai sesizat Politia, ai făcut dovada, ei sa poată rapid sa identifice/localizeze telefonul și sa identifice persoana care îl folosește. Pana se obtin aprobările, dacă binevoiește un judecător sa aprobe cererea de localizare, de cele mai multe ori nu se aproba ca e prejudiciul prea mic, sau se aproba prea târziu când hackerul deja a scăpat de cartela respectiva.
    Bineînțeles, dacă i se fura un telefon unui judecător, politician, etc, se aproba localizarea instantaneu, sa fie pedepsit nenorocitul care a îndrăznit.. când e vorba de pulime, nu se poate.

  2. E bine că s-au trezit după 1 an ! OLX e plin de articole fake de vânzare și nu se sesizează nimeni (Makita,Bosch,Parker) aste sunt doar câteva.. asta e alta problema a portalului de vânzări..

    • Nu inteleg de ce nu se cere cartea de identitate la crearea profilului, s-ar rezolva multe din probleme si astfel am scapa de cei care dau tepe

    • @iM
      . pai daca si-ar prezenta cartea de identitate, nu ar veniu politia, garda financiara, cumparatori fraieriti? ar maoi avea OLX succesul asta? ar mai fi o super-afacere? zic si eu…

    • …pe de alta parte (scuze Mihai P) trebuie sa fi tare fraier sa crezi ca ala are nevoie de CVV ala ca sa-ti vireze banii.

  3. Si iar ne intoarcem la analfabetismul functional: cum sa crezi ca cineva poate avea nevoie de datele cardului tau sa-ti faca o plata?

  4. azi au incercat urmatorele numere 0721852007 si 0732772871 sa ma pacaleasca. Am un obiect de vanzare pe OLX. Au incercat ca sa obtina datele mele personale. Am niste cunostinte care n-au fost atenti si le-au furat 5000 lei.