G4Media.ro

Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu 73 de voturi.…

Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a fost votată de doar 59 de senatori. Tăriceanu contestă rezultatul și anunță că va sesiza Curtea Constituțională

Teodor Meleșcanu, propus de PSD, a fost ales marți, în al doilea tur, președintele Senatului cu 73 de voturi. Alina Gorghiu, propusă de PNL și susținută de USR, UDMR și ALDE, a obținut doar 59 de voturi.

Imediat după anunțarea rezultatelor, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu încălcarea Regulamentului și a anunțat că va depune o contestație la Curtea Constituțională.

În primul tur, Teodor Meleșcanu obținuse cele mai multe voturi – 67 – pentru funcția de președinte al Senatului, iar Alina Gorghiu a obținut 49. Pentru a fi fost ales din primul tur, Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi.

Iani Popa, propunerea grupului ALDE a obținut în primul tur doar 13 voturi și a fost eliminat din cursă. De asemenea, 4 senatori s-au abținut, iar un vot a fost nul.

Popa a anunțat că senatorii ALDE o vor susține în turul doi pe Alina Gorghiu.

În cursa pentru șefia Senatului, loc rămas vacant după demisia lui Călin Popescu Tărceanu, s-au înscris Teodor Meleşcanu – susţinut de PSD, Alina Gorghiu – propusă de PNL şi Ion Popa de la ALDE.

Grupul PSD, care numără 68 de membri, l-a susţinut pe senatorul ALDE Teodor Meleşcanu.

Alina Gorghiu, propusă de grupul liberalilor, a fost susţinută în primul tur de senatorii PNL (25), de cei de la USR (13) şi UDMR (9).

La rândul său, Ion Popa, propus pentru această funcţie de ALDE, a fost susţinut de cei senatori ai grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, cărora li s-au adăugat cei ai PRO România.

Anterior votului din priml tur, liderul grupului senatorial al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că propunerea făcută de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, încalcă Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.

„Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru”, a spus Tăriceanu în plenul Senatului.

Senatorul PNL Iulia Scîntei le-a cerut celor de la PSD să îşi desemneze un candidat din propriul grup.

La rândul său, Teodor Meleşcanu a declarat că și Tăriceanu, a fost propus de către grupul PSD la şefia Senatului şi ales preşedintele acestui for legislativ.

„Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului”, a spus marţi Meleşcanu, la Senat, întrebat dacă un grup parlamentar, ALDE, poate avea doi candidaţi şi dacă se va afilia grupului PSD.

Meleşcanu a menţionat că nu a mai vorbit despre candidatura sa la şefia Senatului cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi că rămâne candidat susţinut de PSD.

Întrebat dacă îşi asumă excluderea din ALDE mergând mai departe cu candidatura susţinută de PSD, Meleşcanu a spus: „Să vedem ce se întâmplă în sală, care va fi rezultatul votului”.

Funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare.

PSD a anunţat ulterior că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, săptămâna trecută, că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse.

Ulterior, Teodor Meleşcanu a declarat că este membru ALDE şi îşi doreşte să rămână în formaţiune, menţionând că a fost „relativ surprins neplăcut” de propunerile privind excluderea acelor parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament.

„(…) eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat”, a spus Meleşcanu.

Luni seară, premierul Viorica Dăncilă a reiterat că PSD susţine în continuare candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

”Îl susţinem în continuare pe domnul Teodor Meleşcanu şi cred cu tărie că mâine va fi ales preşedintele Senatului”, a declarat, luni seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Felicitari! Sper sa mori pe functia asta!!! Numai bine!

  2. Punctul 8 Timișoara. Eșecul lustrației. Consecințe.

  3. Pentru turul 2 le recomandăm pesediștilor să se așeze în poziție de primit… mu13…

    • veci pomenirea luuuuui. AMIN;))

  4. Ce parlament și ce guvern de tot râsul avem, ferească Dumnezeu!
    Moș Mele nu poate articula un cuvânt, cum puii mei va conduce o ședință?!
    Asta va fi al 2-lea om în stat??? De cacao! Pai ne jignește pe toți cei care inca ne mai folosim creierul.

  5. Blestemat sa fie si sa aiba soarta tradatorilor !

  6. Care e deosebirea dintre Egiptul Antic si Romania contemporana? In Egipt, mumiile stau in cosciuge. In Romanica din Epoca Vasilica, mumiile sunt bagate in functii-cheie, ca sa imprastie flatulente cu un iz de grajd. Bravos! Numai de n-ar da Dumnezeu sa ne apuce vreo contagiune!…Deschideti ferestrele!!!

  7. …pai si noi ce sa mai intelegem??!!! Exista culoare politica sau doar ciolan?
    http://www.bio-combustibil.ro

  8. Be hehe, ue de la psd? iar fac unii spume…

  9. Nu ziceți voi mă că face și drege noua „majoritate”.
    Așa o să treacă și moțiunea
    Evident e și în interesul PNL. Le convine sa PSD in sondaje fara ca ei să facă nimic.
    Nu de alta dar la asta se pricep cel mai bine. PSD barem fura pentru ai lor.
    Ăștia de la PNL sunt prea prosti pentru orice

  10. Be hehe,vezi ca daca i dai jos pampersii pute rau!

  11. Sistemul politic are un mare handicap. Daca vi se pare ca majoritatea e sufiecienta inseamna ca inca va aflati in Roma Antica… Hai sa va dau o idee …

    Ce-ar fi daca ar fi implementat un sistem politic in care votul politicianului sa fie egal cu valori intre 0.5 si 2, in functie de meritele si realizarile sale ? (ce-i sub 0.5 expediat acasa)

    Democratie 2.0.

    Bine, ideal este a fi implementat un sistem bazat pe DeepLearning ^2 care sa maximizeze Global alocarea resurselor si necesitatilor mult mai bine decat toti imbecilii astia la un loc. (Care probabil nici nu stiu „Teorema lui Pitagora” /sper ca n-am lovit prea tare …

  12. *suficienta …

    Bineinteles, ideea merge extrapolata si la cetateni. Oamenii nu sunt egali, sa ne intelegem. Si evident, numerele pot avea mai multe zecimale … (iar limita maxima nu neaparat ‘2’) … Ganditi …

    (Asta nu inseamna ca nu trebuie respectati la fel … Doar ca in situatii critice, cum ar fi Votul(de orice culoare) nu toti sunt capabili sa aleaga ce-i mai bine pt. tara si nu doar pt. pielea lor …

    • Chestia cu oamenii nu sunt egali-in spevial la vot- e f adevarata din pacate este imposibil de aplicat

  13. PNL nu trebuie sa fie trist, intrucat Melescanu este si el PNL-ist, PSD-ist, KGB-ist, MU-ist, FSB-ist.

  14. Am inteles ca strategia PSD de ramanere la butoane este „din contestare in sesizare si din sesizare in contestare” pana trec prezidentialele.

  15. si sa mai ziceti ca dancila nu e data dracului! uite ca sub comanda ei, psd ia si senatul, debarasandu-se de alde…dragnea e mandru!