Teodorovici dă înapoi în scandalul limitării dreptului la muncă în UE: A fost o exprimare nefericită/ Nu reprezintă poziția oficială a Guvernului
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a afirmat că declarația sa referitoare la limitarea dreptului de a munci într-o altă țară din Uniunea Europeană la o perioadă de maxim 5 ani a fost ”o exprimare nefericită”. Ministrul a spus că nu a existat o discuție la nivelul Guvernului privind promovarea unei asemenea măsuri, iar declarația pe care el a făcut-o în acest sens nu reprezintă poziția Executivului.
„Acea declaraţie nu reprezintă în niciun fel poziţia Guvernului, nu s-a discutat în Guvern acest lucru. La nivel european, că m-aţi întrebat şi acest lucru, am discutat de mai multe soluţii, în fine, propuneri care sunt făcute la nivel european.Vă dau un exemplu aici, concret, la acea finanţare a schemei de ajutor (…) în sensul în care statele membre să stabilească un mecanism pe baza căruia în situaţii de nevoie să se contribuie la un astfel de mecanism şi punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, şi anume acela că România, neavând nici criză, nici, astăzi, o problemă de şomaj, chiar din contră, trebuie să găsim la nivel european soluţii de a stimula, încuraja prin diferite măsuri, de la facilităţi fiscale sau tot felul de astfel de măsuri, reîntoarcerea în ţările de origine a forţei de muncă”, a declarat Eugen Teodorovici, la Parlament, citat de Agerpres.
Ministrul susține acum că au existat în schimb discuții informale la nivel european doar despre încurajarea întoarcerii voluntare a angajaților din străinătate în țările lor. În plus, Teodorovici susține că românii din diaspora ar putea fi determinați să se întoarcă prin realizările guvernamentale pe plan intern.
„S-a discutat, în acel cadru informal, despre posibile măsuri pentru a încuraja, cerute şi de mine, nu doar finanţarea sau sprijinul de către ţările membre ale unui astfel de mecanism pentru şomajul din Europa de Vest, desigur, acolo unde forţa de muncă este concentrată, ci şi de măsuri care să sprijine, să încurajeze voluntar, e foarte important de remarcat reîntoarcerea forţei de muncă pentru cei care doresc în ţările de origine, fie prin acordarea, nu ştiu, unor surplusuri să spunem financiare la partea de salarizare în ţară dacă vin şi decid să lucreze în România, fie alte măsuri. Sunt mai multe propuneri pe care le-au făcut toţi cei din discuţia respectivă”, a afirmat Teodorovici.
Ministrul Finanţelor susține acum că scandalul rezultat este doar rezultatul unei formulări neinspirate din partea lui. „Am spus mai devreme altor colegi de-ai dumneavoastră că poate a fost o declaraţie nefericită sau o exprimare nefericită, mai bine spus, şi ceea ce contează este ceea ce v-am spus acum (…). Am spus şi am recunoscut că, văd că se face, aşa, mare caz, pe o chestiune scoasă dintr-un context, este o declaraţie nefericită, dacă doriţi, dacă asta vă mulţumeşte”, a spus ministrul.
Invitat să comenteze cererea Opoziției ca el să demisioneze din Guvern, Teodorovici a spus: „Pentru ce anume? Când voi face ceva rău împotriva românilor atunci putem să…”
Declarația de astăzi a ministrului despre stimularea întoarcerii voluntare a forței de muncă este în contradicție cu afirmația de marți când, într-o dezbatere la Parlament, a vorbit explicit despre un permis de muncă limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară a Uniunii Europene.
„Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a susţinut Teodorovici.
Foto: Facebook/ Eugen Teodorovici
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii