Teodorovici, despre nemulțumirile primarilor de municipii: Au excedente foarte mari, e important să ne uităm la toată țara, nu doar la partea bogată. Bogatul vrea mereu mai mult, dar uită de unde pleacă
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, are o primă reacție în scandalul cu primarii, după decizia finală luată privind proiectul de buget. Eugen Teodorovici consideră că primăriile au suficiente fonduri pentru a susţine şi cheltuielile sociale. Edilii vor fi obligaţi să facă aceste plăţi cu prioritate, dar se creează şi un fond, din sumele pe care agenţii economici le plătesc dacă nu au angajate persoane cu dizabilităţi, care să meargă tot la cei cu nevoi speciale, transmite Digi24.ro
”Primarii au ridicat o problemă pe baza căreia să creeze o nemulțumire în piață. Numai că cifrele arată altfel. Din cele patru structuri asociative,trei au spus că sunt de acord, CJ-urile, orașele și comunele. Cei care încă mai au nemulțumiri sunt cei de la muncipiile din județe. Când sumele pe care ei le primesc sunt foarte mari, au excedente foarte mari, e important să ne uităm la toată țara, nu doar la partea bogată. Bogatul vrea mereu mai mult, dar uită de unde pleacă. Diferența este una consistentă în plus, peste 5 miliarde de lei merg către nivel local doar din reechilibrare”, a declarat Eugen Teodorovici în exclusivitate pentru Digi24.
Ce spun primarii de municipii
Proiectul de buget pentru anul acesta creşte cota pe care primăriile o primesc din impozitul pe venit, dar sunt trecute în sarcina lor toate cheltuielile sociale. „România este re-baronizată, Guvernul ne dă cu o mână şi ne ia cu două”, spun edilii marilor orașe.
În 2018, bugetele locale au pierdut, în total, 6 miliarde de lei, după ce Guvernul a scăzut impozitului pe venit de la 16 la 10%. Drept compensaţie, edilii voiau ca anul acesta, procentajul pe care îl primesc din sumele încasate să crească de la 43 la 66,8%. După lungi negocieri, s-a ajuns la o soluție de compromis – 60%, însă Executivul a trecut în sarcina primăriilor toate cheltuielile sociale – adică indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, cele pentru însoţitori şi personalul neclerical – în total, 6,3 miliarde de lei. Până acum, acestea erau suportate 90% din bugetul de stat şi doar 10% de administraţia publică locală. (Citește integral pe Digi24.ro)
Citește și
De ce s-au revoltat primarii împotriva Guvernului. O explicație pe înțelesul tuturor
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii