G4Media.ro

Teodorovici: Fiscalizarea bacşişului în turism ar putea fi reglementată până la finalul…

Teodorovici: Fiscalizarea bacşişului în turism ar putea fi reglementată până la finalul lunii august

Fiscalizarea bacşişului în turism ar putea fi reglementată până la finalul lunii august dacă va exista o propunere de text venită din partea sectorului, a spus, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

„Dacă există o propunere de text colegii mei de la Ministerul de Finanţe, de la Departamentul legislaţie, inclusiv doamna preşedinte (al ANAF, Mirela Călugăreanu n.r.) pe zona de aplicare a acestei măsuri, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi după aceea secundar, noi până la final de august am şi anunţat, o să avem postate chiar în zilele următoare un set de modificări, propuneri, venite, la fel din economie, pe zona de Cod Fiscal şi de Procedură Fiscală, la care se pot adăuga şi acestea astfel că până la final de august să reglementăm această speţă”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a lăsat să se înţeleagă faptul că măsura nu este luată pentru a creşte gradul de venituri la buget.

„Din partea noastră ca Minister de Finanţe este obligaţia noastră ca să ascultăm mediul de afaceri, mediul economic, şi ori de câte ori vine cu o propunere să dăm curs astfel încât să facilităm să spunem acel tip de activitate în acel sector. Acesta am făcut şi astăzi. Este o discuţie de ceva timp începută, ştiţi foarte bine. Este cauzată, să spunem, de o situaţie pe care sectorul vrea să o reglementeze. Este o practică europeană, ştim foarte bine. Nu ştiu dacă sunt maximum două ţări care nu au reglementată această zonă a bacşişului. Deci este o practică europeană. Este o chestiune voluntară. Sprijină angajaţii din sector. Şi una peste alta, să spunem aşa, creează un mediu oarecum reglementat, ceea ce este foarte bine pentru economie”, a spus Eugen Teodorovici.

Dragoş Anastasiu, membru în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), a afirmat că tema este urmărită de ceva timp şi că s-a ajuns la un consens în CDR unde sunt peste 40 de entităţi de business.

„Reglementarea tips-ului, a bacşişului, este o chestiune pe care industria şi-o doreşte foarte mult pentru că o consideră benefică. Deci este venită ca o solicitare din partea noastră către autorităţile statului. Au mai fost nişte experienţe în trecut. Cred că am învăţat cu toţii din ele şi că nu vom mai avea bâlbâielile pe care noi le-am indus. De data asta lucrurile sunt numite mai aprofundat”, a declarat Dragoş Anastasiu.

El a explicat că va fi o măsură voluntară, iar banii vor ajunge la cei care prestează serviciile, nu la antreprenori. Astfel, cei care prestează serviciile vor avea venituri transparente mai mari şi vor putea să acceseze mai uşor credite.

La rândul său, Dragoş Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a declarat că măsura va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din sectorul ospitalităţii şi va determina o stabilizare a forţei de muncă în acest sector.

Ideea impozitării bacşişului nu este nouă. În primăvara anului 2015, în aprilie, Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%. Autorităţile au renunţat la această măsură după câteva săptămâni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nu mai bine reglementati un salariu de baza rezonabil, astfel încât un ospătar să nu mai fie umilit ca și un sclav?
    Bacșișul e o reminiscență a sclaviei care se perpetuează în secolul 21 și este jignitoare uman pentru ambele părți implicate…

    • Nu vrei sa ii platim cu vreo 2000 de euro/luna? Mai ieși ba și tu din țara… oriunde in lume pe nota de plata e și rubrica Tips. Ospătarii sunt in general oameni fără prea mare pregătire, studenți, elevi in vacanța. Nu se pensionează nimeni din meseria asta. Tipsurile sunt ceea ce tin industria in viața. Pe-afara se merge între 15-20% din nota. Ia fa socoteala la o nota de 100 de euro. Ai impresia ca aia de se duc sa muncească pe acolo se ducă pentru salariu? Nu se pensionează nimeni din meseria de ospătar. Dacă o faci, probabil atâta poți… ce mentalitate de comuniști obosiți…

    • 15-20% la 100 de euro. Onorabile, ma uimiti! Prefer sa ramina cum e ca eu dau 10% la 100 de lei. Ca de, am bugetul mai mic.

    • Atunci ideea lui miki cu salariul nu e fezabila… dacă ai plăti un ospătar cu 4500 lei pe luna vs salariul minim ai mânca in oraș doar de ziua ta și la McDonalds. Ca banii aia intra in prețul mâncării. Bacșișul dacă s-ar impozita ar fi extra si ar rotunji venitul celui ce te servește…

    • Că e oriunde în lume bacșiș nu înseamnă că e corect. Pune mâna pe o carte și vezi care e originea lui. Apoi mai ia câteva cărți mai grele și vezi implicațiile economice….

  2. Teodorovics este Dottore in IMBECILITATE! Abia astept sa vad un impozit pe…bacsis!!!

  3. E de-o prostie dureroasa discotecarul asta.

    • Asta era problema presantă, bacşişul neimpozitat.

      Nu că mor românii cu zile din cauza statului PSD.

  4. Superb…deci pt astia mici impozite in draci. Pentru astia mari, de exemplu Negoita, se da amnistie fiscala si se sterg dobanzile datorate catre stat. Nu e frumos?

  5. Băi Orlando-discotecă !
    S-au terminat banii, gogule ?
    Vezi că ieri m-a tăiat căcar*a în pădure, du-te și fiscalizează ce mai găsești pe acolo.
    Groparii dreacu’ ! Ați distrus românia…

  6. Perfect!!!
    Daca o sa impozitati bacsisul eu o sa-l platesc on continuare bacsis dar folosind revolut.

    Sa-mi sugeti p__a!!!!

  7. Parca-i mai imbatranit discotecarul! In prostii!

  8. @G4M
    ….nu mai pot cu idiotii astia.
    ..”ar putea fi finalizata daca….si cu parca”.
    Daca asta e ministru de finante atunci , atunci fi-miu de 4 ani poate pilota avionul!

  9. Poate cineva să-mi spună de ce rânjește tipul ăsta tot timpul ca un bostan de Halloween ? Impozitare pensii speciale nu, eliminare spor 15 % nu-i momentul. Impozitarea zecilor de mii de săli de joc și de pariuri nu. Impozităm în schimb bacșișul tăiem din bugete vitale și cu asta rezolvăm gaura. După care rânjim parcă am fi fost gâdilați undeva. Ministru de finanțe.

  10. Pe langa ca e cretina propunerea, bacsisul, tipsul, este VOLUNTAR, daca mi-a placut serviciul. Ca mi-l pui pe nota tu, indiferent de calitate, si imi cer sa il platesc este de mega rahat.. acelasi din care psd si toti votantii lui sunt facuti.

  11. După cum se comporta statul roman cu cetățenii săi, neasigurandu-l dreptului elementar la viață, nu merita sa incaseze niciun impozit si nicio taxa!

  12. Lăsați-l să-l pună pe nota de plată, n-o să dea nimeni tips pe nota de plată, rezultatul va fi creșterea tips pentru toți chelnerii prin lăsarea pe masă, „uitarea” pe masă a unei sume mai mari decât se lăsa înainte.