G4Media.ro

Teodorovici: Sincer, nu cred că vor fi retrageri de companii străine din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Teodorovici: Sincer, nu cred că vor fi retrageri de companii străine din România/ Vâlcov: Cât trebuie să mai suporte statul român ca, o companie care face 3,2 miliarde de lei cifră de afaceri, să plătească 10 pachete de ţigări impozit pe profit?

România reprezintă un punct de atracţie investiţional în Europa şi, sincer, nu cred că vor fi retrageri de companii străine din România a declarat, vineri seară, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, transmite Agerpres.

„Am participat la discuţiile cu domnul cancelar Kurz (cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, n.r.) şi vă spun că s-au discutat motivele pentru care o astfel de ordonanţă să fie adoptată. Din toate argumentele explicate şi prezentate nu a existat niciun fel de reacţie decât că înţeleg o astfel de decizie, care este o decizie a Guvernului. Sincer, nu cred că vor fi astfel de retrageri de companii străine din România, pentru că România reprezintă, totuşi, un punct de atracţie în Europa. Ştiţi foarte bine, comparativ cu alte state europene, sunt multe argumente pentru care o companie străină poate decide să facă o investiţie în România”, a spus Teodorovici.

La rândul său, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a adăugat că: „România, aşa mică cum este, este al doilea producător de gaz din Uniunea Europeană, şi România, aşa mică cum este, are cel mai mare randament pe piaţa bancară, de trei ori peste media europeană. Acum, dvs. credeţi că ar pleca cineva de aici, şi mă refer la bănci şi la producătorii de gaz… Ameninţarea că pleacă companiile nu o luaţi în serios. Noi am avut astăzi discuţii cu toate aceste sectoare şi cred că românii vor avea surprize plăcute după Crăciun şi după Anul Nou”.

Întrebaţi dacă îşi asumă răspunderea pentru eşecul măsurilor cuprinse în Ordonanţa cu privire la noi măsuri fiscal-bugetare, atât Teodorovici, cât şi Vâlcov au evitat să dea, în primă fază un răspuns concret, dar la insistenţele jurnaliştilor ministru Finanţelor a afirmat că toţi membrii Guvernului îşi vor asuma măsurile cuprinse în acest document.

„Vizavi de asumare, vreau să vă aduc aminte că, în 2015, erau afirmaţii din partea unor state membre, care erau la fel de îngrijorate de ceea ce România vrea să facă, şi mă refer la acel Cod fiscal faţă de care unii şi-au exprimat temerile şi de ce? De teama de relocare a activităţii din anumite state membre către România. Iată că acel Cod fiscal a produs anumite efecte consistente. Plecaţi din start cu ideea că nu am avea răspunsuri la întrebările dvs. Plecaţi pe o pistă falsă. Legat de discuţiile pe Ordonanţă, am avut pe dialogul social de la Ministerul de Finanţe, dacă luaţi lista de participanţi, veţi vedea exact cine a lipsit: exact unii care sunt vizaţi de această Ordonanţă, adică sectorul bancar. Dacă a fost cineva prezent acolo, totuşi, nu a ridicat absolut nicio problemă, vreo întrebare sau să ceară vreo clarificare a modului în care această Ordonanţă a fost propusă. Eu vă spun că s-a discutat în CES ordonanţa şi vă voi prezenta avizul cu argumentele şi motivele invocate de către cele trei părţi membre ale acestui Consiliu. Referitor la asumare, vă spun că dacă am semnat un astfel de act, membru în Guvern şi toţi membrii Guvernului au fost de acord cu acest act, atunci cu toţii ne asumăm”, a precizat ministrul Finanţelor.

Totodată, Vâlcov a punctat că statul român nu trebuie să mai suporte ca o companie care raportează o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei, să plătească „10 pachete de ţigări impozit pe profit”.

Cât trebuie să mai suporte statul român ca o companie care face 3,2 miliarde de lei cifră de afaceri, să plătească 10 pachete de ţigări impozit pe profit? Acum suntem şantajaţi că pleacă cu angajaţii în altă parte. Uitaţi-vă la domeniile care astăzi sunt în discuţie. Sunt cei cărora le place să lucreze cu banii altora şi vorbim despre sistemul bancar, unde din depozitele populaţie doar 75% se întorc în economia românească prin creditare. Restul de 25% stau lichizi, deci banii românilor depozitaţi în bănci se întorc în susţinerea companiilor care activează în România şi în susţinerea nevoilor românilor în proporţie de doar 75%. Bani din afară pentru a susţine aceste împrumuturi nu vin mai mult de 25%. Cel mai uşor e să faci bani cu banii altora, nu? Mai avem a doua categorie, cea a pieţei de capital, unde şapte firme cu câte 22 de angajaţi, în medie, administrează 10 miliarde de euro. Banii cui? Banii românilor, nu a venit nimeni cu aceste 10 miliarde de euro din afară să le administreze. Ba mai mult, plătim 100 de milioane de euro anual pentru administrarea lor. Deci, nu le administraţi bine (fondurile, n.r.) da-ţi-le românilor posibilitatea să plătească mai puţin sau să se mute la alt pilon de pensii. Şi mai avem o categorie a celor care iubesc foarte mult investiţiile, dar pe resursele naturale ale statului. Avem jucătorii din energie şi ştim că nu a venit nimeni cu câmpurile petroliere în România să le planteze. Câmpurile vor fi aici şi după ce nu va mai fi Romgaz, OMV şi aşa mai departe. Nu cred că aţi auzit vorbind în Ordonanţa de astăzi despre alte companii care fac investiţii, ca Dacia, venind cu banii lor de acasă”, a susţinut oficialul guvernamental.

Aflat vineri în vizită oficială în România, Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat, referitor la ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile fiscale anunţate de către ministrul Finanţelor, că nu-şi face griji pentru firmele austriece, dar că acestea ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece.

„Eu nu-mi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici în România şi au investit aici. Sunt firme mari cum ar fi OMV sau Erste Bank, firme care lucrează în multe state, România este o parte mai mică a activităţii. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru aceste firme”, a spus Kurz, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul a adoptat, vineri, proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare. Printre măsurile anunţate se află: înfiinţarea unui Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, plafonarea preţului la gaze naturale şi energie electrică în următorii trei ani pentru consumatorii casnici, impozitarea activelor bancare dacă ROBOR depăşeşte 2%, impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie, impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum şi aplicare unei de 2% pentru jocurile de noroc. (Sursa: Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. „….. Totodată, Vâlcov a punctat că statul român nu trebuie să mai suporte ca o companie care raportează o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei, să plătească „10 pachete de ţigări impozit pe profit”…..

    Mare fariseu de cimitir!!!

    Si-a pus intrebarea de ce profitul este asa de mic?? Fac pariu ca ANAF-ul si GArda Financiara au birou permanent la RDS pentru controale ce nu se mai termina…… Deocamdata n-au gasit nimic…. dar mai sapa….

    Si-a pus intrebarea ca poate profitul este reinvestit? Sau folosit pentru dezvoltarea afacerii???
    Nu cum procedeaza onor guvernul care ia lichiditatile tuturor companiilor de stat ca sa plateasca gurile hamesite din parlament!
    Astept cu „nerabdare” prima avarie majora in reteaua de distributie a energiei fiindca nu s-au mai facut investitii de peste 40 de ani! Sa traiasca ceasca ca le-a construit…. ca acum baietii nici macar nu le mai vopsesc!!! Dupa ei, potopul!

    • Investiția este a celui care este în stare sa construiască ceva lucrativ, de viitor mai bun, taxa este a invidiei celui care nu e în stare de progres și vrea și el o bucata din ce face altul. Unul are minte și curaj, altul moare de frica și cere mila.

    • De ce nu spune si despre retinerile statului de 39,5% din fondul de salarii, nr. de salariati ocupati, TVA, etc. ? Ordonanta asa cum este, te obliga sa inchizi firma. Diaconescu propunea in campanie si toti il luau in ras, un procent de 1% din cifra de afaceri pentru toate firmele. Iata ca dupa ce au ras o data, acum vor dublu precum Olguta la salarii; sa dubleze impozitul pe cifra de afaceri.

  2. Cred că puteți ghici, dacă nu puteți, atunci v-o pot spune eu, cum vor încerca „să o dea la pace” cu investitorii străini…?! Ai ghicit, ai ghicit, treci la loc ești fericit.. ! Da, așa e, vor „împrumuta” ideea lui Victor Orban cu „legea sclaviei” și chiar îi vor aduce „îmbunătățiri”,…plafonând ziua de lucru pe undeva pe la 15-16 ore.
    Dar, nici să nu ne gândim la proteste, e ger afară, iar cerul e înnorat, porcul e la…rece, iar țuiculița e la…cald, de ce să ne întrebuințăm chiar acum, „lasă că merge și așa” noi să fim sănătoși și să avem ce pune pe masă..!
    Rețetă de caltaboș à la Drac:
    Ingrediente: mățul gros; vezica udului; cărniță fragedă doar puțin opărită în pucioasă; sare; piper;
    Poftă bună!

    • Cred ca protestele sunt pe cale sa se „simplifice”, odata cu criza ce va lovi din plin in 2019.

      E mai usor sa protestezi cand esti sarac si PSD iti ia tot ce ti-a ramas.

      Sau poate ca nu, poate ca toti vom pleca din tara definitiv in 2019, si asta se poate.

  3. Bai nenorocitilor. Bai hot ordinar. Cine nu v-a lasat pana astazi sa-i taxati pe toti cei care au facut profit in Romania si care au scos banii din tara pe cai ilicite? Unde au fost Politia de frontiera, ce a facut oficiul de spalare a banilor etc etc?. Pe voi de ce nu v-au luat cum trebuie la intrebari? Pana acum trebuia sa fiti dupa gratii, nu sa conduceti aceasta natiune! Acum o faceti pe cinstitii si suparatii, afirmand ca sectorul privat si multinationalele va fura tara. Mai curand sunteti ofuscati ca fura mai mult ca voi! Terminati dracului cu minciunile! Toate guvernele care au condus Romania din 1989 si pana astazi nu au facut nimic ca sa impiedice hemoragia finantelor si bunurilor din aceasta tara. Pana astazi voi, psd_ul si acolitii vostrii ati stapanit tara in proportie de 74%din cei 29 ani, asa ca voi ati distrus-o in aceeasi proportie. Rusine sa va fie in primul rand voua si apoi celorlalti politicieni care au fost in acesti ani la butoane. In ceea ce-i priveste pe consultantii israilieni, le recomand sa-si aduca aminte ca datorita tendintelor lor comunistoide si-au atras intotdeauna disgratia populatiei di tarile unde si-au „bagat nasul”. Nu am nimic cu poporul evereu, din contra, am toata stima si aprecierea pentru acesta si suferintele indurate in decursul timpului, dar ca in orice „padure” si in „padurea lor ” exista uscaturi si cozi de topor care le fac mai mult rau decat bine.

    • @ IOAN

      @ toate capetele (i)LUMINATE

      E de-a dreptul fantastic cum niste sclavi (caci nici unul dintre cei care posteaza pe aici nu este vreun mare intreprinzator) isi apara stapanii care le arunca niste oase cu ceva mai multa carne (sa fie vorba de sindromul Stockholm sau de sindromul celui care o duce prea bine si se crede superior celor care nu au ajuns in „sferele” noii aristocratii ?). „Umanitatea”, „solidaritatea” si „empatia” sunt cuvinte care pentru voi sunt goale de continut.

      Daca ar fi dupa voi, neo-nazistilor, toti cei cu deficiente si cei lenesi ar trebui sa dispara, iar daca ar fi dupa voi, neo-marxistilor, categoriile de persoane mentionate ar trebui adunate si bagate in institutii.

      Si eu sunt un sclav, dar ma lupt pentru o viata mai buna, atat pentru mine cat si pentru ceilalti sclavi, care nu si pot apara interesele / drepturile.

      Firmele respective au profit aproape de zero sau pe minus pt ca LEGAL pot face asta:

      1. au contracte de consultanta externa, platite cu sume imense

      2. cumpara materie prima de la o firma cu sediul in paradisurile fiscale cu un pret mult mai mare decat daca l-ar lua direct din Tara de origine (firma respectiva fiind o subsidiara a firmei mama),

      3. declara o rata de depreciere a bunurilor mult mare decat este in realitate

      4. au sediul social in paradisurile fiscale, ex : LUXEMBURG

      Problema este veche, G8, G20, SUA, EU, UK, Australia au incercat sa astupe „gaurile” legale , dar politicienii nu au curajul sa rezolve problema.

      AUSTRALIA

      „Tax loopholes: Corporations pay less tax than Aussie workers”

      „Corporate tax dodging was on the agenda at the recent G20 leaders meeting in Brisbane, and the federal government is currently “talking the talk” about measures to crack down on dodgy tax accounting.

      „Unfortunately, that’s easier said than done. Without top-level politicians making firm changes to close tax loopholes and facing-down the inevitable counter-pressure from corporations, the big-business tax-dodge might carry on for years.”

      „It still remains to be seen whether or not the Government can walk the walk…”

      https://www.etax.com.au/tax-loopholes/

    • EU & LUXEMBURG

      – PricewaterhouseCoopers a furnizat solutii multinationalelor de a face imprumuturi intre firmele-surori pentru a muta profiturile dintr-o tara in alta, pentru a diminua chiar pana la zero impozitul pe profit.

      – Coach Inc din New York are 2 filiale in Luxemburg. una dintre ele a jucat rolul unei banci interne care a imprumuta-o pe a doua, astfel incat a trebuit sa plateasca dobanzile aferente impruuturilor

      – cine e seful UE(SS) ? un luxemburghez, parca…

      „How a European duchy makes tax bills disappear”

      „Pepsi, IKEA, FedEx and 340 other international companies have secured secret deals from Luxembourg, allowing many of them to slash their global tax bills while maintaining little presence in the tiny central European duchy, leaked documents show.”

      „These companies appear to have channelled hundreds of billions of dollars through Luxembourg and saved billions of dollars in taxes, according to a review of nearly 28,000 pages of confidential documents conducted by the International Consortium of Investigative Journalists and a team of more than 80 journalists from 26 countries.”

      „The European Union and Luxembourg have been fighting for months over Luxembourg’s reluctance to turn over information about its tax rulings to the EU, which is investigating whether the country’s tax deals with Amazon and Fiat Finance violate European law. Luxembourg officials have supplied some information to the EU but have refused, EU officials say, to provide a larger set of documents relating to its tax rulings.”

      „Once primarily a steel-maker and manufacturer, Luxembourg has transitioned into a financial centre rivalling London, New York or Hong Kong. With $3.7 trillion in assets under management by banks and other institutions, Luxembourg is second only to the US as a global investment centre.”

      https://www.afr.com/news/policy/tax/how-a-european-duchy-makes-tax-bills-disappear-20141106-11hljw

    • @ IOAN

      USA

      „Apple’s Tax Dodges: Where’s the Public Outrage?”

      https://www.newyorker.com/news/john-cassidy/apples-tax-dodges-wheres-the-public-outrage

    • „12 LuxLeaks diagrams that will make your head spin ”

      „The Luxembourg tax leak this week showed how multinationals sought tax deals in Luxembourg which in some cases had the effect of saving them large amounts in tax.”

      „These diagrams have a visual charm all of their own, and here we pick out twelve of the best. Look out for IFLs (interest free loans) and IBLs (interest bearing loans).”

      „When one turns into the other, it’s the cutest thing. And highly convenient for tax planning”

      https://www.theguardian.com/business/gallery/2014/nov/07/12-luxleaks-diagrams-that-will-make-your-head-spin

    • „Corporate tax dodging”

      „Big economies take aim at the firms running circles around their taxmen”

      „America’s Congress is struggling to agree on ways to stop companies “inverting”—switching domicile to reduce tax bills.”

      „The European Union is locked in a protracted debate about whether the favourable treatment that some of its members give to particular forms of corporate revenue are tantamount to illegal subsidies.”

      „So the news that the world’s biggest economies have agreed on a plan to limit “base erosion and profit shifting” in corporate tax is something of a watershed.”

      https://www.economist.com/finance-and-economics/2014/09/20/transfer-policing

  4. Dar cat mai trebuie sa suporte cetateanul roman, platitor de taxe si impozite, ca o mana de nemernici sa cheltuiasca dupa bunul plac din bugetul tarii?

  5. Ce inseamna imi asum răspunderea?
    Nu vă jucați cu cuvintele. Vorbe în vânt.
    Legea răspunderii ministeriale e un petec de hârtie de amețit poporul.
    Niciodata niciun ministru roman nu a răspuns de faptele sale.
    În viața cotidiana orice fapta are consecințe bune sau rele și poate fi recompensată sau pedepsită.
    Un ministru poate duce o politica greșită sau dezastruoasa.
    Cum va sancționează legea daca măsurile fiscale luate vor duce la DEZASTRU ?
    Răspunderea nu e numai virtuală, morală, răspunderea TREBUIE să fie și penală.

  6. Iohannis fumeaza? Multumesc.

    • Gospodin DanTeo, imi zici si mie conform carei logici de bun-simt poti explica o incalcare a legii dand ca exemplu o alta incalcare a legii?
      Tot aduci aminte de Iohannis. Indiferent de tema discutiei, Iohannis e prezent in comentariile tale. E vorba de chirii, Iohannis cu cele 6 case. Nu conteaza ca s-a decis de vreo trei ani cum e cu acele case, tu asa stii, asa zici. Se intuneca mai devreme? Si pe vremea lui Iohannis se intuneca! E traficul blocat pe strada? Iohannis ce-a facut? Cresc preturile? Iohannis fumeaza! Si tot asa…

      Deci, cum ar fi, tu sa fii scuzat daca dai peste un pieton cu masina, pentru ca si altii au dat peste pietoni cu masina! Cat de fumat, dupa chiar expresia ta!, sa fii, ca sa sustii asemenea aberatii?

      Multumesc.

    • Nu-l mai bagati in seama pe danteo. E platit sa trolleze 😉

  7. Cât tupeu de borfaș!! Ai distrus toți și acum baga mana adânc în bugetul companiilor care încă mai dezvolta ceva in țara asta!
    Dar noi, poporul, cât să mai suportam sa fure ăștia tot, față să facă ceva???
    Cum sa fii bugetar și să ai palate, conturi dolofane in străinătate? Cât să vă mai bateți joc de noi?
    Cum e posibil că un hoț să facă politica economică a României?? Unul judecat, prins cu dovezi clare, de netăgăduit?!?ăla care amenința cetățenii că le taie apa daca nu votează PSD??

  8. Ăștia ” nu cred că..”, deci habar nu au de ce se va întâmpla. Nu studiu de impact, nimic, țara asta este jucată la barbut…este incredibil!
    Au cheltuit tot și acum iau de la alții, până la urmă o sa ne naționalizeze tot, inclusiv de la cetățenii obișnuiți ( care oricum vor fi afectați de ce se întâmplă cu companiile)
    Să schimbi de pe o zi pe alta, cu aplicare de mâine, fără studiu de impact , fără consultări cu cei implicați, este crima națională!

  9. ACTIUNEA INFRACTORULUI VALCOV A CONDUS LA PIEREDEREA A CATE 50 DE EURO PENTRU FIECARE COTIZANT LA PLILONUL II DE PENSII.
    ACEST INDIVID ARE O MINTE SETATA PE FURT.
    IN TIMP CE CETATENI AI ROMANIEI PIERD IN MOD CONCRET BANI EL „NU CREDE”, „ACE PRESUPUNERI. COMPORTAMENT TIPC DE ECSCROC.

  10. Să ne spună ticăloșii ăștia de ce ne fura banii din pilonul II, in timp ce plătesc, în continuare, pensii speciale de mii de euro pe lună unor indivizi care nici macar nu au contribuit la fondul public de pensii/ și au contribuit în măsura f mică, mult mai mică decât primesc ?!?

  11. Daca voi credeti nemernicilor de la PSD si slugilor platite din presa ca mai dureaza mult pana veti plati? Va inselati. Va mai amagiti putin, mai furati ce se mai poate fura, dar vine curand vremea rafuielilor, naparci si dementi ce sunteti!

  12. Corect e “dați-le românilor”, nu “da-ți-le românilor”.