Teologii islamici fac apel la vaccinare împotriva Covid în perioada Ramadanului: Vaccinul intră mai degrabă în mușchi și nu este hrănitor, deci nu încalcă postul
Teologi islamici și reprezentanți ai Serviciului Național de Sănătate (NHS) îi îndeamnă pe musulmanii din Marea Britanie să nu evite să se vaccineze pe timpul lunii sfinte a Ramadanului din calendarul islamic care începe luni 12 aprilie.
În timpul Ramadanului, mulți musulmani se abțin de la mâncare și băutură pe timpul zilei, iar preceptele islamice spun că musulmanii trebuie să se abțină de la a introduce orice în corpul lor între răsăritul și apusul soarelui.
Dar Qari Asim, un imam din Leeds, a spus că, deoarece vaccinul intră mai degrabă în mușchi decât în sânge și nu este hrănitor, nu înseamnă că acesta încalcă postul.
„Majoritatea experților islamici sunt de părere că administrarea vaccinului în timpul Ramadanului nu va invalida postul”, a declarat pentru BBC imamul Asim, care conduce Comitetul consultativ național al moscheilor și imamilor din UK.
“Dacă sunteți eligibil pentru vaccin și ați primit invitația, trebuie să vă întrebați: acceptați vaccinul care s-a dovedit a fi eficient sau riscați să luați Covid, care vă poate îmbolnăvi destul de grav și s-ar putea să ratați întregul Ramadan și, eventual, să ajungeți la spital?” a fost mesajul imamului Asim.
Unele centre de vaccinare NHS din Nottingham și Brighton și-au extins programul de deschidere, astfel încât musulmanii să poată veni după apusul soarelui. Dar dr. Farzana Hussain, medic de familie din estul Londrei, a spus că nu este nevoie să se evite orele de zi.
“Coranul spune că salvarea vieții tale este cel mai important lucru: ‘A salva o viață înseamnă a salva întreaga umanitate’. Este responsabilitatea oricărui musulman practicant să se vaccineze” a declarat la BBC dr. Hussain.
Unele moschei sunt utilizate ca centre de vaccinare într-un efort de a stimula inocularea în rândul comunităților minoritare.
Sondajele efectuate de Ipsos Mori sugerează o creștere dramatică a procentului minoritarilor etnici din Marea Britanie care spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina anti-Covid – de la 77% în ianuarie la 92% în martie.
Cercetătorii au sugerat recent că practicile asociate cu Ramadanul nu au avut efecte dăunătoare asupra deceselor Covid-19 în 2020. Perioada religioasă a coincis cu primul val al virusului anul trecut.
Într-o lucrare publicată în Journal of Global Health săptămâna aceasta, autorii au comparat ratele de deces în timpul Ramadanului în zonele cu afectări similare din Anglia cu populații musulmane mari cu cele din zonele cu populații musulmane mici. Postul pare să nu fi avut niciun efect negativ asupra rezultatelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii