G4Media.ro

Teoria relativității generale a lui Einstein a rezistat unui test ce a…

Teoria relativității generale a lui Einstein a rezistat unui test ce a vizat o stea care orbitează o gaură neagră

Teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein a rezistat celui mai dificil test de verificare efectuat până în prezent, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, citat de DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), a anunţat că cercetarea lor este cel mai cuprinzător test al relativităţii generale în apropierea găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.

„Einstein are dreptate, cel puţin până acum”, a declarat specialista Andrea Ghez, profesor universitar de fizică şi astronomie la UCLA şi co-realizatoare a cercetării.

Ghez a precizat, însă, că teoria lui Einstein, propusă de acesta în 1915, „prezintă cu certitudine o vulnerabilitate” deoarece nu poate explica în întregime gravitaţia în interiorul unei găuri negre.

„La un moment dat, va trebui să mergem mai departe de teoria lui Einstein către o teorie a gravitaţiei mai cuprinzătoare, care explică ce este o gaură neagră”, a precizat Ghez într-un comunicat emis de universitate.

Echipa de astronomi condusă de Ghez a efectuat un studiu detaliat al unei stele care orbitează gaura neagră, cercetare pe care specialista a descris-o drept „astrofizică extremă”.

Echipa a notat că teoria lui Einstein descrie cu acurateţe comportamentul luminii care se luptă să scape gravitaţiei din jurul structurii masive.

Analiza a implicat detectarea unui efect cunoscut sub numele de ”redshift” gravitaţional al luminii emise de stea când se afla la cel mai apropiat punct de gaura neagră.

Efectul ”redshift” se manifestă când lumina se întinde spre lungimi de undă mai mari în urma acţiunii câmpului gravitaţional din jurul găurii negre, ceea ce provoacă deplasarea liniilor spectrului spre roşu.

”Rezultatele sunt în concordanţă cu relativitatea generală şi favorizează în mod substanţial teoria asupra gravitaţiei newtoniene, care nu poate fi luată în considerare în cazul (efectului) ‘redshift’ observat”, au indicat cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au studiat o stea numită S0-2, cu o masă de circa zece ori mai mare decât cea a Soarelui, care se deplasează pe orbită eliptică ce are o durată de 16 ani în jurul unei găuri negre supermasive, numită Sagittarius A, aflată în centrul Căii Lactee, la circa 26.000 de ani-lumină de Pământ.

Image by David Mark from Pixabay 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Deocamdată, investiţiile omenirii în cercetare sunt insuficiente pentru a găsi răspuns la întrebările cosmologiei.

  2. 1. Timpul nu se dilată.
    2. Spațiul nu se dilată , nu este curb și nu poate fi distorsionat.
    3. E ( energia ) nu este egală cu M (masa ) × C ( viteza luminii ) la pătrat.
    Pentru toate aceste afirmații am demonstrații matematice imbatabile.
    Toate fenomenele din univers sunt relații între materie , fără nici o influiență asupra spațiului și timpului.
    PS: afirmațiile : timpul se dilată sau se contractă , spațiul se dilată sau se contractă sau spațiul este curb sunt din punctul meu de vedere cele mai mari minciuni științifice din toate timpurile.
    Respect.

    • Bine ca este doar parerea ta. Nu scrie in Biblie, deci nu are cun sa fie adevarat, nu?

    • E greşiți cei care crede că careva are ceva cu cineva! 👿

      Sun-o pe dna Ghez si, daca teoria ta este falsificabilă, o sa verificati impreuna si o sa recunoasca ca a gresit. 💡

      Nu crezi nici tu, este? 😆

    • @poalelungi …. un link catre demonstratiile „imbatabile”. Doar asa, sa te ia in considerare pentru premiul Nobel.