Teoriile conspirației QAnon înfloresc și sunt folosite în scop electoral de Donald Trump. Un exemplu: Joe Biden este Lee Harvey Oswald – asasinul lui John Kennedy din 1963
Donald Trump a făcut o pauză pentru un moment, în timp ce o muzică sumbră a început să răsune. „Unde merge unul, mergem toți”, a strigat un scandalagiu. Trump și-a strâns buzele, a părut să îl identifice pe omul din mulțime, a dat din cap, apoi a zâmbit, relatează The Times.
Aceasta nu a fost o intervenție obișnuită în campania electorală a lui Trump, care a cucerit tot ce se putea cuceri prin New Hampshire. Muzica, salutul cu degetul ridicat al hărțuitorului și sloganul sunt sinonime cu QAnon, cultul conspiraționist tentacular care a apărut din chat-urile online în 2017 și a devenit o obsesie pentru dreapta politică din SUA.
Convingerile QAnon evoluează cu fiecare schimbare în ciclul de știri – de la „trutherismul” 9/11 (atacurile din 11 septembrie 2001 au fost o conspirație a guvernului american) la scepticismul față de vaccinul Covid – dar, în esența sa, adepții sunt convinși că Trump se confruntă cu o cabală obscură de pedofili adoratori ai Satanei în inima politicii, afacerilor și mass-media americane.
Barack Obama, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Tom Hanks, Papa Francisc și Dalai Lama se numără printre numele despre care se crede că molestează copii și își mănâncă victimele pentru a recolta adrenocromul chimic. Potrivit grupului, Trump va conduce „Furtuna”, preluând înapoi puterea de la această elită globală. Liderii vor fi încarcerați la Guantanamo Bay înainte de a fi supuși unui proces militar și executați public, readucând America la măreție.
Adepții QAnon au fost proeminenți în rândul rebelilor care au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, într-o ultimă încercare de a bloca certificarea victoriei electorale a lui Joe Biden și de a-l menține pe Trump la putere. Pe măsură ce fostul președinte își intensifică campania pentru a prelua Casa Albă, au revenit aluziile sale la această mișcare, în timp ce încearcă să își revigoreze susținătorii săi înrăiți. „Eliberați-i pe J6’eri”, a strigat o femeie în New Hampshire. „O vom face”, a răspuns Trump, arătând spre ea.
Trump a fost împletit de la bun început în lozinca QAnon. Pe forumurile de mesaje online precum 4Chan, unde a început cultul, fostul președinte este aclamat ca o figură mesianică recrutată de generalii americani.
În calitate de președinte, Trump a fost timid în legătură cu mișcarea, care a fost declarată o amenințare teroristă de către FBI și a inspirat zeci de atacuri violente în SUA. Trump a afirmat că știe puține lucruri despre QAnon, deși a spus că adepții săi sunt „oameni care ne iubesc țara” și „mă plac foarte mult”. De când și-a lansat revenirea politică, Trump a ținut mișcarea mai aproape.
Imnul QAnon a apărut pentru prima dată la mitinguri la sfârșitul anului 2022, când și-a anunțat cea de-a treia candidatură la președinție, în umbra unor investigații penale tot mai multe. Pe platforma sa Truth Social, el a repostat meme-uri QAnon, inclusiv sloganul „Vine furtuna”, referindu-se la momentul așteptat de fanii QAnon, când își va mătura rivalii politici, readucând America la măreție.
„Trump a îmbrățișat pe deplin ceea ce înainte era ținut la distanță. Adevărații credincioși QAnon simt că Trump este… de partea lor”, a declarat Mia Bloom, profesor la Georgia State University, care a studiat QAnon și a scris o carte despre acest grup.
QAnon a dispărut din actualitate în cei trei ani care au trecut de la 6 ianuarie 2021, dar credințele sale s-au înrădăcinat în societatea americană în momentul în care începe campania electorală din 2024.
Un sondaj recent realizat de Public Religion Research Institute (PRRI) și Brookings Institute a constatat că proporția americanilor care împărtășesc credințele QAnon a crescut la 23%, de la 14% în același sondaj din 2021. Acest lucru face ca acest cult al conspirației să fie la fel de popular în SUA ca unele religii majore.
Cel mai îngrijorător pentru viitoarea campanie electorală, aproape un sfert dintre americani (23%) sunt acum de acord că „adevărații patrioți americani ar putea fi nevoiți să recurgă la violență pentru a ne salva țara”, în creștere de la 15%. Dintre cei care s-au declarat dispuși să recurgă la violență, aproape jumătate cred că alegerile din 2020 au fost furate.
„Este foarte înfricoșător faptul că trăim într-o perioadă în care americanii ar putea crede că acest tip de violență este justificat”, a declarat Melissa Deckman, directorul executiv al PRRI.
Sprijinul pentru QAnon rămâne cel mai puternic în rândul republicanilor, dar chiar și în rândul democraților, sprijinul s-a dublat în ultimii doi ani, de la 7% la 14%, subliniind paranoia tot mai profundă într-o Americă polarizată.
„QAnon ca organizație este greu de identificat, deoarece este doar o platformă online învăluită în secret, care răspândește dezinformare”, a declarat Deckman. „Dar convingerile pe care tind să le adopte au câștigat de fapt mai multă aderență în rândul publicului american, nu mai puțină, în ultimii ani.”
Constatările vin în paralel cu amenințările galopante la adresa politicienilor americani și a funcționarilor publici de ambele părți ale diviziunii politice. În noiembrie, un juriu l-a condamnat pe David DePape, bărbatul care l-a lovit cu un ciocan pe soțul lui Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților, după ce a pătruns prin efracție în casa cuplului în 2023. DePape a consumat o dietă constantă de teorii ale conspirației de dreapta care se întindea cu ani buni înainte de atac, inclusiv QAnon.
Anii electorali din SUA sunt adesea marcați de violențe, iar revenirea lui Trump la vot s-ar putea dovedi un paratrăsnet. Procesele împotriva sa în justiție i-au înfuriat deja pe susținătorii săi, alimentând convingerea că fostul președinte este persecutat către dușmanii săi politici. Aceste afirmații sunt amplificate pe platformele QAnon.
„Trump este văzut ca fiind salvatorul lor … luptând împotriva acestui stat profund corupt. Și astfel, când a fost pus sub acuzare de guvernul federal, asta este doar o dovadă în plus în ochii lor că: „Am încercat să îți spunem, America””, a declarat Deckman.
Pe măsură ce se apropie alegerile din noiembrie 2024, un nou val de teorii ale conspirației apare pe platformele de dreapta. Printre cele mai recente care au apărut pe site-urile legate de QAnon se numără afirmația că Joe Biden este în secret Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy.
Ignorând faptul că Oswald a fost ucis în direct la televiziune la două zile după asasinarea lui JFK în 1963, o serie de postări au comparat fotografii alăturate ale lui Oswald cu Biden pe când era tânăr senator, sugerând că președintele va fi arestat în curând, în timp ce o altă conspirație veche de zeci de ani va fi expusă.
Pe canalele de telegramă QAnon circulă în această săptămână documente false care pretind că dezvăluie o campanie prezidențială secretă a lui Michelle Obama, fosta primă doamnă urmând să fie parașutată în nominalizarea Democrată la președinție, înlocuindu-l pe Biden înainte de convenția partidului din august. Alte meme-uri o arată pe Nikki Haley, singura adversară rămasă a lui Trump în cursa primară Republicană, ca fiind o prostituată.
Cu toate acestea, nu se știe dacă Trump va continua să joace cartea QAnon în campania electorală după ce își va asigura nominalizarea Republicană. Victoriile dominante ale lui Trump în Iowa și New Hampshire au dezmințit slăbiciunea sa în rândul alegătorilor independenți oscilanți care l-au abandonat în 2020 și care sunt esențiale pentru speranțele sale de a recâștiga Casa Albă.
Mulți Republicani se tem să nu repete greșelile de la alegerile parțiale din 2022, când partidul a prezentat zeci de candidați legați de QAnon. Mai mulți dintre cei susținuți de Trump s-au prăbușit în înfrângere în curse cheie din zona de bătălie.
Dar influența lui Trump asupra partidului a făcut ca retorica adiacentă lui QAnon să intre în curentul Republican. Liderii partidului se fac ecoul afirmației fostului președinte potrivit căreia revoltații din 6 ianuarie sunt „ostatici”. Pete Hoekstra, viitorul președinte Republican în statul Michigan, un stat în curs de desfășurare, a declarat săptămâna trecută că susținătorii QAnon sunt „bineveniți să candideze” pentru funcții în partid.
De asemenea, revine în 2024 și bărbatul a cărui pălărie de blană cu coarne și vopsea pe față a făcut din el una dintre fețele atacului din 6 ianuarie. Jacob Chansley, cunoscut mai bine sub numele de șamanul QAnon, candidează pentru Congres ca libertarian în Arizona. De la eliberarea sa din închisoare anul trecut, Chansley, în vârstă de 35 de ani, a făcut un tur al circuitului de conferințe conservatoare și i-a acuzat pe politicienii Republicani că i-au furat ideile politice. El a renegat QAnon și a declarat că acum dorește să fie cunoscut ca „șamanul Americii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii