G4Media.ro

Terapie prin VR: Cum pot oamenii care suferă de paralizie să experimenteze…

sursa foto: Pexels

Terapie prin VR: Cum pot oamenii care suferă de paralizie să experimenteze din nou activități fizice, prin intermediul realității virtuale

Dinesh Palipana se îndrepta spre casa părinților săi într-o seară liniștită de duminică, când mașina a derapat și s-a rostogolit, paralizându-l de la piept în jos, scrie ABC.

Leziunea groaznică a coloanei vertebrale a medicului de pe Coasta de Aur (Brisbane, Australia) i-a răpit mobilitatea, dar el a reușit să experimenteze din nou senzația de a merge cu ajutorul unei simulări de realitate virtuală controlată prin gândire.

Dr. Palipana este cercetător co-lider al proiectului Biospine, care a creat o simulare VR care poate fi controlată prin intermediul minții.

Oamenii de știință de la Universitatea Griffith speră să combine realitatea virtuală cu stimularea electrică a mușchilor și terapia medicamentoasă pentru a reda mișcarea persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării.

Cel care a fost desemnat „Queenslander of the Year 2021” a declarat că a simțit că își recapătă o parte din libertatea pe care o pierduse în acea duminică seara din 2010.

„Când s-a întâmplat prima dată, am vrut mereu să dau timpul înapoi; îmi doream doar vechea mea viață și îmi lipsea câte ceva”, a spus Dr. Palipana.

„Acum suntem la 14 ani distanță și sunt atât de recunoscător pentru foarte multe lucruri – mama mea a fost stânca, mi-am făcut prieteni, iar acest tip de muncă va avea, sperăm, un impact asupra societății.”

Simularea lumii reale

Cercetătorii au conectat pacienții cu leziuni ale măduvei spinării la o electroencefalogramă pentru a măsura activitatea cerebrală și apoi le-au spus să încerce să meargă pe jos și cu bicicleta.

Pacienții s-au văzut făcând aceste mișcări în realitatea virtuală, iar impulsurile electrice au fost trimise pentru a stimula mușchii relevanți.

Cercetătorul Claudio Pizzolato, de la Griffith Centre for Biomedical and Rehabilitation Engineering, a declarat că această tehnologie pare desprinsă dintr-un film SF.

„Nu este diferită de ceea ce vedeți în filme; electrozii sunt plasați deasupra scalpului și preluăm activitatea electrică din porțiuni ale creierului”, a declarat doctorul Pizzolato.

„Cu experiența noastră vastă de cercetare în modelarea unei simulări a corpului uman, avem capacitatea de a recrea o versiune digitală a utilizatorului și de a crea simulări în timp real”.

Dr. Pizzolato a declarat că cinci pacienți au testat terapia timp de un an și toți au prezentat îmbunătățiri ale densității musculare și osoase.

El a spus că doi dintre pacienți au început fără nicio mișcare voluntară sau senzație sub leziunea coloanei vertebrale, dar au recăpătat o anumită senzație și mișcare până la sfârșit.

Conferențiarul principal a spus că acest lucru ar putea avea aplicații mai largi în tratarea paraliziei cerebrale și a pacienților cu accident vascular cerebral.

El a precizat că, în viitorul apropiat, realitatea virtuală controlată de gânduri ar putea fi folosită și pentru jocuri și social media.

Dr. Palipana a spus că a savurat senzația de a merge pe malul coastei de aur, chiar dacă a fost într-o simulare.

Încă nu poate să meargă în realitate, dar a spus că își recapătă în mod constant o parte din mișcările corpului.

„Deși încă nu pot sta în picioare de unul singur, am stat puțin în picioare cu ajutorul unui aparat, și doar să mă simt din nou înalt și drept – chiar nu pot descrie sentimentul”, a spus el.

„În aceste zile [reflectez la] cât de recunoscător mă simt pentru viață și pentru greutățile prin care am trecut și unde suntem astăzi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...