G4Media.ro

Termen tensionat în procesul 10 August: Unul dintre avocații jandarmilor și-a dat…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Termen tensionat în procesul 10 August: Unul dintre avocații jandarmilor și-a dat demisia în sala de judecată, victimele acuză tergiversarea judecăţii

Tensiune în sala de judecată de la Tribunalul Militar Bucureşti la al doilea termen al procesului din dosarul represiunii mitingului anti-PSD din 10 august 2018. Avocatul Mircea-Constantin Sinescu, apărătorul foştilor şefi ai Jandarmeriei Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile, a solicitat un nou termen de judecată pentru că nu ar fi avut timp din martie până acum să copieze înregistrările audio-video din dosar, potrivit reporterului G4media.ro prezent în sala de judecată.

Avocaţii protestatarilor bătuți la protest s-au opus vehement, susţinând că inculpaţii puteau solicita înregistrările încă de anul trecut de la parchet. Şi procurorul militar a punctat că i se pare deplasat ca avocaţii colonelului Laurenţiu Cazan să acuze faptul că nu i s-au pus la dispoziţie înregistările în condiţiile în care acesta a renunţat la cerere văzând costul ridicat al copierii înregistrărilor.

Judecătorul militar a respins cererea avocatului lui Sindile şi Cucoş, moment în care avocatul şi-a dat demisia în sala de judecată şi a renunţat la contractul de reprezentare pe motiv că s-ar încălca dreptul la apărare al clienţilor săi.

În condiţiile în care inculpaţii Cucoş şi Sindile au rămas fără avocat, judecătorul militar a fost nevoit să acorde un nou termen de judecată, însă a fixat un termen scurt, pe 28 mai 2024. Judecătorul militar a anunţat şi că va apela la avocaţi din oficiu.

“Este în mod evident o tergiversare. Motivul pe care l-a invocat colegul avocat cum că nu a avut acces la dosar este în mod cert nepertinent[, a declarat Toni Decean, avocatul unora dintre părţile vătămate şi al asociaţiei Declic. “Unele fapte de abuz în serviciu și purtare abuzivă se prescriu în octombrie 2026”, a precizat avocatul Decean.

Interesul lor este extrem de clar. Au interesul să tergiverseze cazul prin orice fel de mijloace. Erau la un pas avocaţii părţii adverse să dea foc la sala de tribunal sau să tragă semnalul de incendiu ca să plecăm toţi de acolo. Absolut orice mijloc de a tergiversa cazul nu este mai prejos decât demnitatea lor, inclusiv unul dintre avocaţii părţii adverse şi-a dat demisia în sală susţinând că el nu poate în contextul ăsta să reprezinte pe mineni, după care a ieşit rânjind din sala de judecată şi mă aştept să îl văd din nou la următoarele procese”, a declarat Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii de la 10 August.

A fost al doilea termen al procesului 10 August, în procedura de cameră preliminară. S-a prezentat doar unul dintre șefii Jandarmeriei implicați în reprimarea protestelor din 10 august 2018. E vorba de colonelul Laurențiu Cazan. El nu a dorit să facă declarații presei la ieșirea din Tribunalul Militar.

Dosarul a fost trimis în judecată în august anul trecut. Au fost deferiţi justiţiei 16 inculpați cercetați în stare de libertate, printre care fosta conducere a Jandarmeriei din 2018. Jandarmii sunt acuzaţi de abuz în serciciu şi purtare abuzivă.

Parchetul militar îi acuză pe foştii şefi ai Jandarmeriei de pe vremea lui Dragnea că ar fi reprimat nejustificat şi cu violenţă inclusiv manifestanţii paşnici de la mitingul Diasporei din 10 August 2018. Peste 300 de persoane s-au constituit parte vătămată şi urmează să ceară despăgubiri de la inculpaţi şi Jandarmerie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cât de ticălos sa fii,sa gazezi niste copii…