Termenul de depunere a propunerilor pentru includerea obiectivelor în cele 12 rute turistice și culturale din PNRR, prelungit cu o săptămână / Motivul: autoritățile sunt implicate în ajutorarea refugiaților din Ucraina
Termenul limită de depunere a propunerilor pentru includerea obiectivelor în cele 12 rute turistice/culturale din PNRR este prelungit cu o săptămână, din cauza declanşării războiului din Ucraina, iar autorităţile române sunt implicate în acordarea de ajutor umanitar refugiaţilor din ţara vecină, anunță News.ro.
UDMR anunţă, luni, printr-un comunicat de presă, că titularii obiectivelor pot transmite propuneri de obiective până la noul termen limită de 20 martie 2022, în loc de 13 martie 2022.
Metodologia pentru proiectele de promovare a rutelor turistice/culturale poate fi consultată aici.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează următoarele: Componenta 11. „Turism și cultură” din cadrul PNRR – Investiția nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” are un buget alocat de 103,5 mil. euro pentru promovarea acestora și modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse în acestea, identificate în zonele considerate a fi destinații optime. Rutele aferente Investiției 1 vor avea 2 componente importante după cum urmează:
- Componenta de promovare prin intermediul digitalizării rutelor, semnalistică, aplicații pentru telefon;
Componenta de restaurare, revitalizare, construire.
Cele 12 rute sunt:
- Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
- Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
- Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
- Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
- Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
- Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
- Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
- Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
- Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
- Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.
Prin PNRR se vor cheltui 103,53 milioane de euro pentru această investiţie, parte din Componenta C11 – Turism şi Cultură.
“Situaţia creată de război ne pune pe toţi într-o poziţie dificilă. Mai multe municipalităţi de la frontieră au cerut prelungirea termenului. Cu toţii încercăm să ajutăm, iar fiecare ajută acolo unde poate. Desigur, trebuie să continuăm şi munca începută, dar cel mai important este să acordăm tot ajutorul refugiaţilor, acesta fiind motivul pentru care am prelungit cu o săptămână termenul de aplicare”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
În cadrul acestei investiţii, tipurile de beneficiari sunt următoarele:
- Unităţile administrativ teritoriale sau parteneriate între acestea; consilii judeţene; persoanele juridice de drept privat unităţile aparţinând unui cult religios recunoscut în România; organizaţii neguvernamentale care au drepturi reale, pentru care poate fi acordat dreptul de intervenţie asupra obiectivului (avize/autorizaţie de construire). — pentru Ruta castelelor, curiilor, culelor, bisericilor fortificate, bisericilor de lemn, mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăţilor şi ruta bisericilor fortificate;
- Unităţi administrativ teritoriale sau parteneriate între acestea; consilii judeţene; unităţile administrativ teritoriale; organizaţiile neguvernamentale; persoane fizice — pentru Ruta caselor cu arhitectură tradiţională, ruta pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării;
- Consilii judeţene sau parteneriate între acestea — pentru Ruta gastronomiei tradiţionale.
Investiţiile pentru restaurarea/reabilitarea obiectivelor vor fi coordonate în parteneriat de Compania Naţională de Investiţii şi/sau Unitatea de Management a Proiectului.
Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.
Hosman sursa sibiu-turism.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank