G4Media.ro

Termenul pentru a obține viza de flotant, pentru a putea vota la…

Foto: © Andrey Burmakin | Dreamstime.com

Termenul pentru a obține viza de flotant, pentru a putea vota la locale în localitatea de reședință, redus de la 6 luni la 60 de zile/ Consiliul Tineretului: „Este o îmbunătățire dar comasarea vine cu multe riscuri”

Modificarea legislativă din Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor, publicată în Monitorul Oficial 195/8.03.2024, care reduce termenul necesar pentru a obține viza de flotant și a putea vota la alegerile locale în localitatea de reședință (nu cea de domiciliu) are efecte mai ales în rândul tinerilor, a detaliat pentru G4Media Consiliul Tineretului din România.

Potrivit art.14 din OUG, termenul este redus de la minimum 6 luni, la minimum 60 de zile ceea ce implică practic că termenul limită pentru a obține viza de flotant este 10 aprilie.

Art. 14 din OUG: „Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.”

Această condiție (precum și restricția anterioară, cu cele 6 luni necesare) are impact mai ales în rândul tinerilor care studiază sau lucrează în altă localitate. Organizațiile de tineret au solicitat în luna februarie Parlamentului și Guvernului modificări legislative pentru ca tinerii să poată vota „fără limitări”.

Valentina Ciobanu, vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România (CTR) și coordonatoarea Manifestului pentru Participarea Politică a Tinerilor explică pentru G4Media că noul termen, mai redus, este o îmbunătățire dar totuși este destul de restrictiv. Aceasta mai explică și alte riscuri ale comasării alegerilor.

„Dacă până acum exista acest termen de 6 luni până la care îți poți face viza de flotant pentru a putea vota în localitatea unde chiar locuiești, unde deciziile luate de persoanele alese chiar te vor afecta, a fost redusla 60 de zile. Deși este o îmbunătățire față de situația în care credeam că o să ne aflăm, mai exact zeci, sute de mii de tineri care studiază, lucrează în altă localitate să nu poată vota pentru autoritățile locale, totuși e un termen destul de restrictiv și este o măsură extraordinară cauzată de situația reorganizării acestor alegeri cu mai puțiun de 3 luni înainte de data scrutinului”.

Valentina Ciobanu a menționat și alte riscuri pe care comasarea alegerilor le implică pentru tineri: „Când vor ajunge la urne, tinerii vor avea un număr extrem de mare de buletine de vot. Astfel, există riscul ca foarte mulți alegători, în special cei care nu se informează temeinic să nu știe ce votează mai exact, pentru ce autorități votează, dacă aleg europarlamentari, primarul sau membrii Consiliului Județean și așa mai departe, roiscul ca oamenii să nu știe ce să voteze mai exact și să se lase influențați din grabă sau din necunoaștere. Riscul este mai mare pentru cei care votează pentru prima dată”.

Reprezentanta CTR a mai spus că ceea ce trebuie făcut de acum încolo este: „Atenție la termenul pentru viza de flotant, mai este doar o lună la dispoziție pentru a o obține” și „Multă informare pentru ca tinerii să înțeleagă exact cum se vor desfășura aceste alegeri”.

Apelul CTR și ANOSR privind reguli îmbunătățite pentru participarea la vot, aici. 

Opinia exprimată de Tana Foarfă (Europuls) privind efectele comasării alegerilor, pentru tineri, aici.

A contribuit Delia Dascălu 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează