G4Media.ro

Termocentrala Mintia se oprește pentru că nu are cărbune. Peste 4000 de…

Termocentrala Mintia se oprește pentru că nu are cărbune. Peste 4000 de locuințe din Deva rămân fără apă caldă. Ministerul Economiei și Energiei, acuzat de sabotaj

Pentru că nu are cărbune, termocentrala Mintia își oprește activitatea începând de sâmbătă noaptea, a anunțat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

În acest moment, 30% din locuințele din Deva sunt racordate la sistemul de termoficare, urmând să rămână fără apă caldă. „Practic, 4600 de apartamente vor rămâne fără agent termic”, a spus la Digi24 Cristina Iștoc, adăugând că din informațiile sale, această situație va dura până miercuri.

Sindicalistul Cristian Iștoc a acuzat în mod direct Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri că sabotează Termocentrala Mintia.

„Ne confruntăm cu un sabotaj al Ministerului Economiei. Suntem la a doua oprire la zero, din ultimele două săptămâni, din lipsa stocurilor de cărbune, ne confruntăm cu refuzul Ministerului Economiei de a asigura stocurile de cărbune din rezerva de stat. Practic, nu se mai doreşte ca acest producător de energie să mai producă energie în România, făcând loc producătorului de la Pacs (Ungaria) care intră în funcţiune în 2023. Ministerul, care este patronul termocentralei şi al Complexului Energetic Hunedoara, nu doreşte salvarea acestui producător. Se face lobby din afara ţării, avem procese cu cei de la Greenpeace”, a spus Iştoc.

Sindicalistul a mai explicat că pentru a funcționa, Termocentrala Mintia are nevoie de o cantitate aproximativ de 1.700 de tone de cărbune pe zi. Din această cantitate, mina din Valea Jiului furnizează 600 de tone pe zi, mult sub necesarul Termocentralei.

„Noi am cerut încă din toamna anului trecut să beneficiem de stocuri de cărbune din rezerva strategică a statului, lucru care ar fi permis evitarea unor astfel de sincope în aprovizionare şi asigurarea funcţionării termocentralei. Pur și simplu nu s-a dorit. Am fost refuzați”, a comentat Cristian Iștoc.

Inundațiile din zona Hunedoara au afectat mina de la Lupeni, astfel că Termocentrala Mintia nu mai are  posibilitatea de a beneficia nici măcar de norma zilnică de cărbune, de 600 de tone.

Sursa Foto: replicahd.ro/Termocentrala Mintia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Efectul pensiilor speciale militare si a salariilor de bugetari de lux!!! 25.000 ron net per justitie!!?

  2. Nu cumva sunteti pe pierdere? Cand s-a pus problema de restructurare si eficientizare cum v-ati pozitionat? Acum trageti ponoasele, asa cum toata Romania trage ponoasele la Nu ne vindem tara. Am dat-o pe gratis, mare parte la arabi pentru fier vechi.

  3. Liderul de sindicacat este cumva simpatizant pzd? Ca tot era cam rosu prin Hunedoara….
    Stocurile de carbune pe unde sunt? Macar pentru o saptamana……

    In rest, gargaragiu de ocazie! Istoc-Mistoc!

  4. Asta-i mâna ocultei mondiale, pentru că nu mai poți arde cărbune, nu poți arde ceva de culoarea NEAGRĂ, RASIȘTILOR!

  5. In curand in aceasta situatie va ajunge toata tara, guvernata de PeNibiLi

    • Vai, dar sintem ingroziti, sa vina repede psd-acii sa ne salveze. A, stai, nu cumva psd-acii au inventat complexele astea mixte energie-carbune? Sa nu dea doar carbunele faliment, sa dea si energia, cred ca asta a fost ideea, nu?
      Plimbati ursul, domnu’!

    • Nu sariti pentru „complexe”, stiu ca sint „complexuri” dar se potriveste si „complexe”. 😉

  6. Când psd-ul a modernizat termocentrala pentru specificațiile tehnice ale cărbunelui importat din Rusia n-au mai sărit de cur în sus ăștia de la Mintia. Acum că au rămas fără importuri și trebuie să se bazeze pe cărbunele cu alte caracteristici care vine din valea Jiului, e bun și ăla, că e suficient pentru a nu trimite angajații în șomaj tehnic.

  7. Cărbunele, gazul și uraniul asigura fluxul de siguranță al energiei naționale, restul abia completează vârfurile.