Termocentralele pe cărbune din Germania ar putea fi menţinute în rezervă mai mult decât se preconiza
Germania ar putea să fie nevoită să păstreze, în rezervă, parcul său de termocentrale pe cărbune, pentru o perioadă mai lungă de timp decât se preconizează, deoarece construcţia de noi centrale pe gaze înregistrează întârzieri, a avertizat unul dintre operatorii de transport şi de sistem din Germania, informează agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.
Cea mai mare economie a Europei a decis să închidă ultimele sale centrale nucleare în 2023, ceea ce a dus la diminuarea capacităţilor sale de producţie a energiei electrice. Însă termocentralele pe cărbune sunt menţinute în rezervă, pentru a putea fi pornite în caz de nevoie.
Dacă nu vor exista alternative, ar putea fi nevoie de termocentralele pe cărbune şi în următorul deceniu, a declarat miercuri directorul general de la Amprion GmbH, Christoph Mueller, la o conferinţă pe energie organizată la Berlin.
„În prezent, o parte dintre aceste centrale au un orizont de funcţionare până în 2026 iar marea majoritate până în 2031. Ar trebui să facem o analiză amănunţită încă de pe acum, în caz că vom avea nevoie de aceste termocentrale pentru o perioadă mai lungă de timp”, a spus Christoph Mueller.
În urmă cu doi ani, Autoritatea de reglementare în energie din Germania a estimat că vor trebui construite noi centrale pe gaze cu o capacitate de până la 21 de Gigavaţi, pentru ca ţara să îşi atingă ţinta de a renunţa la cărbune până la finele deceniului. Însă un plan care viza construirea unor noi centrale pe gaze a fost abandonat în decembrie de Guvernul de la Berlin.
Amprion, unul dintre cei patru operatorii de transport şi de sistem din Germania, estimează că menţinerea în rezervă a flotei de termocentrale pe cărbune costă peste un miliard de euro pe an. Compania de utilităţi Steag GmbH, care deţine termocentrale pe cărbune, s-a plâns deja că este neprofitabil să menţină în rezervă astfel de capacităţi.
„Dar dacă le vom spune operatorilor, abia în 2030, că va fi nevoie de termocentralele lor până în 2035, atunci cu siguranţă costurile vor fi mai mari, asta dacă operarea pentru o perioadă mai îndelungată de timp va fi posibilă”, a spus Christoph Mueller.
La finele săptămânii trecute, liderul conservator german Friedrich Merz, care este favorit pentru a-i succeda lui Olaf Scholz în funcţia de cancelar, a promis că va construi 50 de centrale pe gaze dacă alianţa CDU/CSU va câştiga alegerile anticipate din 23 februarie. „Trebuie să construim 50 de termocentrale pe gaze în Germania în cel mai scurt timp posibil, care să fie conectate imediate la reţea”, a declarat Merz, candidatul la funcţia de cancelar al alianţei CDU/CSU, într-un interviu acordat duminică pentru t-online.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.