G4Media.ro

Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde…

sursa foto: JIM WATSON / AFP

Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk și mutarea companiei din Delaware în Texas

Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a decis că acordul de compensare care a stabilit un record a fost ”profund viciat”, transmite CNBC, citată de News.ro.

Tesla a mai spus că va cere acţionarilor să aprobe mutarea înregistrării companiei din Delaware în Texas.

Musk sugerase mutarea după ce pachetul său de salarii a fost declarat ilegal.

Anunţul de miercuri a venit la câteva zile după ce producătorul auto a declarat că îşi va reduce forţa de muncă cu 10%.

Tesla a spus că decizia instanţei a creat ”o problemă fundamentală pentru companie”.

Cele două propuneri vor fi probabil aprig controversate.

Tesla a angajat un avocat proxy, Innisfree M&A, şi intenţionează să cheltuie o sumă nedeterminată, de milioane, pentru a ajuta la asigurarea voturilor pentru cele două propuneri, potrivit dosarului.

Tesla nu a mai angajat Innisfree din 2018, când le-a cerut pentru prima dată acţionarilor să voteze pachetul salarial al lui Musk.

De multe ori, companiile face public costul solicitărilor de proxy doar atunci când sunt aşteptate propuneri majore sau lupte cu proxy.

(Innisfree a dat, de asemenea, în judecată Twitter-ul lui Musk pentru facturi neplătite.)

Pachetul salarial al lui Musk a fost invalidat după ce un acţionar a câştigat un proces împotriva companiei la începutul acestui an.

Cancelarul tribunalului din Delaware Chancery, Kathaleen McCormick, a constatat că Musk, mai degrabă decât consiliul Tesla, controla compania şi că comitetul de compensare al consiliului, în loc să negocieze cu Musk asupra condiţiilor acordului, ”a lucrat alături de el, aproape ca un organism consultativ”.

Decizia Tornetta, numită după acţionarul Tesla, Richard Tornetta, care a introdus procesul, l-a determinat pe Musk să spună: ”Nu vă încorporaţi niciodată compania în statul Delaware”.

McCormick a fost şi preşedintele acţiunii în justiţie care l-a obligat pe Musk să cumpere Twitter, pe care a redenumit-o.

Tesla, în declaraţia sa de miercuri, depusă la autorităţile de reglementare, a pus la îndoială decizia ei.

”Compania şi Consiliul consideră că decizia Tornetta a ignorat dovezile materiale prezentate la proces şi că Curtea Delaware a făcut erori de fapt şi concluzii incorecte de drept”, a spus Tesla.

Compania a mai menţionat că ”zeci de acţionari instituţionali” au spus Tesla că nu sunt de acord cu decizia Tornetta.

Delaware a fost de multă vreme o casă preferată pentru corporaţii – peste 60% din companiile Fortune 500 sunt încorporate acolo – deoarece statul are un cadru legal robust şi un sistem judiciar dedicat soluţionării problemelor corporative, cum ar fi salariul directorului general, dar şi negocieri contractuale mai ample.

Mutarea din Delaware în Texas

Noua propunere a Tesla îi avertizează pe acţionari că instanţa din Delaware a considerat că dezvăluirile iniţiale ale companiei din 2018 sunt deficitare şi i-a îndemnat să citească textul integral al deciziei.

În ianuarie, în aceeaşi zi în care pachetul de salarii a fost respins, Musk şi-a întrebat adepţii de pe X dacă Tesla ar trebui să se reîncorporaze în Texas.

Ulterior, consiliul Tesla a fost de acord şi acum propune mutarea în Texas şi le cere acţionarilor să aprobe mutarea.

Tesla a legat decizia Delaware direct de propunerea sa, dar a spus că atât Elon Musk, cât şi fratele său, Kimbal Musk, care face parte şi din consiliul de administraţie al Tesla, s-au recuzat de la deliberări.

Potrivit companiei, ”casa şi viitorul Tesla sunt în Texas”, iar consiliul de administraţie a luat în considerare fiecare stat din SUA înainte de a restrânge analiza la o comparaţie directă între Delaware şi Texas, în ciuda comentariilor publice ale lui Musk.

Tesla susţine, de asemenea, mutarea ca fiind banală, spunând că 35% din companiile S&P 500 nu sunt încorporate în Delaware. Compania a recunoscut sistemul judiciar din Delaware ca fiind de clasă mondială, dar a spus că ”a face lucruri noi face parte din ADN-ul Tesla şi aşa a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. sa se mute la petrolisti, si apoi sa se mire cand nu-i mai cumpara nimeni masinile