G4Media.ro

Test rapid pentru detectarea anticorpilor de coronavirus, dezvoltat de cercetători maghiari din…

sursa foto: Florina Raicu

Test rapid pentru detectarea anticorpilor de coronavirus, dezvoltat de cercetători maghiari din Transilvania, lansat pe piaţa din România / În mai puțin de două ore se poate afla răspunsul imunitar al celor infectați

Proel Biotech din Sfântu Gheorghe a lansat pe piaţă un kit pentru detectarea anticorpilor de tip IgG care se produc în cazul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind destinat spitalelor şi centrelor de diagnosticare, a transmis compania, într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI, citată de Rador.

Testul se bazează pe metoda serologică ELISA, larg cunoscută şi foarte utilizată în laboratoarele de diagnostic şi de cercetare.

Produsul lansat acum pe piaţă este primul test dezvoltat în România, care poate măsura, în mai puţin de două ore, răspunsul imunitar al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

În timpul experimentelor pentru validarea necesară în vederea obţinerii autorizaţiei din partea autorităţilor, testele nu au dat nici rezultate fals pozitive, nici rezultate fals negative. Produsul a primit autorizaţiile necesare de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, poate fi comandat deja de la producător, urmând ca în următoarele săptămâni să ajungă şi la distribuitori.

“Ideea dezvoltării produsului ne-a venit atunci când împreună cu colegii mei ne-am confruntat, din cauza situaţiei epidemiologice, cu faptul că a devenit destul de dificil să procurăm din străinătate reactivii esenţiali pentru proiectele noastre de cercetare. Având în vedere că laboratorul nostru desfăşoară deja o serie de proiecte de cercetare în domeniul imunologiei şi al dezvoltării de noi metode de diagnostic, lucru pe care îl facem în colaborare cu cercetători foarte bine pregătiţi, erau întrunite toate condiţiile necesare producerii noului nostru produs”, a declarat Szilárd Fejér, coordonatorul cercetării, citat în comunicat.

Cercetătorul a adăugat că testul IgG ELISA SARS-CoV-2 va putea, de asemenea, să măsoare răspunsul imunitar de după administrarea viitoarelor vaccinuri, adică să arate în ce măsură poate rezista infecţiei sistemul imunitar al unei persoane vaccinate.

Şi asta întrucât testul conţine nişte componente virale (proteine) care sunt componente esenţiale şi în mai multe dintre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare împotriva coronavirusului. Szilárd Fejér a declarat, pentru MTI, că testul este recomandat doar spitalelor şi laboratoarelor, deoarece pentru realizarea testului şi pentru interpretarea rezultatului este nevoie de o probă de sânge şi de echipamente de laborator.

Domnia sa a adăugat, totodată, că nu există planuri pentru crearea unei versiuni adecvate pentru auto-testare. Autorizarea unui asemenea test ar însemna un proces mult mai lung şi mai complicat. De fapt, niciunul dintre testele rapide aflate pe piaţă nu ar trebui utilizate pentru auto-testare, a mai specificat cercetătorul. Potrivit datelor biografice publicate pe pagina sa personală, Szilárd Fejér a absolvit, în 2005, Universitatea din Szeged, unde a studiat chimia, iar în 2009 a obţinut doctoratul la Universitatea din Cambridge.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Înseamnă că imunologii maghiari nu au darul șpăgii și hotiei precum Oprescu, Pintea, Dorobat, Beuran, etc.

  2. Ok, foarte bun testul felicitari, dar atentie cu exprimarea. Eu de aici inteleg ca s-a enclavizat si cercetarea in Transilvania, avem cercetatori romani si cercetatori maghiari, care nu se amesteca, nici macar in numele stintei? Cercetatorii maghiari nu fac cercetare decat in maghiara? Nu vedeti absurdul situatie? Si al exprimarii? Este mai rau decat Africa de Sud pe vremea lui Peter Botha!

    • Cercetatorii sunt oameni cu cap si onoare ei lucreaza impreuna cu indiferent de rasa .iar in transilvania este o armonie intre romani unguri si nemti

    • Corect este cercetători români de naționalitate maghiară din Transilvania,cred că cel(cea) care a scris știrea a greșit cu bună știință…..
      Sau poate că într-adevăr sunt cercetători din Ungaria care lucrează la acel institut.

    • Mai tineti minte medicul roman prins la un simpozion international cu spaga in revista ? Din aceste motive cercetatorii maghiari nu sunt amabili de colizare cu spagarii romani nici macar in stiinta.

  3. Un titlu absolut incalificabil. Este o firma din mijlocul Romaniei, de unde ati dedus voi ca ar fi cercetatori maghiari, si ce importanta are etnia angajatilor?? I-ati verificat la origini pe toti cei care au lucrat pentru test?

  4. Brusc sunt romanai. Daca era vorba despre o stire negativa ar fi fost maghiari:))))).

  5. Transilvania asta din ce parte a lumii este si cum s-au gandit maghiarii din acea Transilvania sa trimita tocmai in Romania rezultatul cercetarii lor? Din titlu, asa apare, nem?

  6. Mda , deci niste cercetatori maghiari dintr-o tara numita Transilvania au produs un test SarsCov 2 pe care l-au exportat in alta tara numita Romania ! Bravo!Halal jurnalisti!