G4Media.ro

Testarea certificatului european de vaccinare începe pe data de 10 mai în…

Sursa foto: Pixabay

Testarea certificatului european de vaccinare începe pe data de 10 mai în 17 țări europene / România va face testele la sfârșitul lunii

17 țări europene vor începe pe 10 mai testele tehnice ale certificatului de vaccinare – fără implicarea cetățenilor – cu scopul ca acesta să intre în vigoare la sfârșitul lunii iunie, pentru a facilita călătoriile estivale, deși instituțiile europene va trebui să se pună de acord înainte dacă documentul va asigura sau nu evitarea carantinei, transmite EFE, citată de Rador. România și alte 13 țări vor începe testele la sfârșitul lunii mai.

Pozițiile de negociere sunt divergente: Parlamentul European susține ca viitorul certificat să le ofere deținătorilor avantajul de a nu suporta restricții suplimentare privind mobilitatea atunci când vizitează o altă țară a Uniunii Europene, în timp ce Consiliul (țările) se opune cedării de competențele în materie de frontieră și dorește să își rezerve dreptul de a le impune călătorilor carantina sau alte măsuri restrictive. Acestea sunt elementele certificatului de vaccinare.

Ce este certificatul de vaccinare? Un document care îi va permite deținătorului să demonstreze că a fost vaccinat împotriva coronavirusului, că are anticorpi pentru că au trecut prin boală sau că are un test PCR cu rezultat negativ. Acesta va fi gratuit, poate fi obținut pe hârtie sau în format electronic și va fi în limba oficială a țării care îl emite și în limba engleză.

Ce informații va conține? Numele persoanei; data nașterii; boala la care se referă (SARS-CoV-2); tipul de vaccin primit; data primei și, după caz, celei de-a doua doze; țara în care serul a fost inoculat, autoritatea sanitară care eliberează certificatul și numărul certificatului. În cazul în care o persoană nu a fost vaccinată, vor apărea informațiile privind rezultatul testului sau dacă purtătorul are anticorpi.

Cum funcționează? Certificatul va trebui solicitat de la autoritățile naționale, care îl vor elibera pe hârtie sau în format electronic, iar în acest din urmă caz ​​va fi necesar să descărcați o aplicație pentru a-l salva. Certificatul va avea un cod QR care trebuie afișat, de exemplu, înainte de a urca într-un avion, astfel încât compania să poată verifica dacă documentul este legal și faptul că deținătorul îndeplinește condițiile de călătorie. Această verificare se va face printr-o aplicație la care vor avea acces doar cei autorizați de autoritățile naționale.

Ce vaccinuri sunt acceptate? Cele autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, deși guvernele vor fi libere să accepte alte seruri, precum Sputnik V rusesc sau Sinopharm chinez.

Se va evita carantina? Nu este încă posibil să răspundem la această întrebare. Parlamentul European cere ca acesta să fie cazul, dar Consiliul UE – care reprezintă țările – dorește ca guvernele să poată impune carantina călătorilor, dacă va considera că este necesar pentru a controla pandemia. Cele două instituții vor trebui să se pună de acord pentru ca certificatul să intre în vigoare.

În ce țări va fi acceptat? În cele 27 de țări ale UE, Norvegia, Lichtenstein, Islanda și Elveția. În plus, executivul comunitar se află în negocieri cu țări terțe, inclusiv cu Statele Unite, pentru a face documentul compatibil.

Teste tehnice.  Pentru a se asigura că este funcțional certificatul, țările UE vor efectua o serie de teste tehnice în luna mai, fără a implica cetățenii, într-un test pilot. Spania va începe testele pe 10 mai, până la sfârșitul lunii, împreună cu Franța, Malta, Olanda, Suedia, Estonia, Luxemburg, Croația, Bulgaria, Islanda, Austria, Italia, Lituania, Grecia, Germania și Republica Cehă.

La sfârșitul lunii mai, Letonia, Slovenia, România, Cipru, Irlanda, Portugalia, Polonia, Danemarca, Finlanda, Belgia, Slovacia, Ungaria, Norvegia și Lichtenstein vor face testele.

Ce valabilitate va avea certificatul într-o vacanță de o lună? Bruxelles-ul dorește să unifice criteriile între țările UE, dar validitatea certificatului va fi decisă în cele din urmă de fiecare stat membru. De asemenea, va varia în funcție de primirea vaccinului, de anticorpi sau de un test PCR. În prezent, validitatea unui test PCR variază între 24 și 72 de ore înainte de a ajunge la destinație.

Ce companii au realizat sistemul? Companiile germane SAP și Telekom, selectate de Comisia Europeană printr-o licitație publică, au fost însărcinate cu crearea sistemului open source la care vor avea acces statele membre și care a costat aproximativ 50 de milioane de euro.

Sursa: EFE/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...