Testele COVID-19 gratuite pentru certificatul de călătorie, susținute de Parlamentul European / Ștefănuță: Certificatul este un lucru bun, să avem curajul să îl facem bun până la capăt / Ce au declarat Băsescu, Terheș și Grapini
Dezbaterea din Parlamentul European pe tema introducerii unui certificat digital verde s-a concentrat, miercuri, în cea mai mare parte, pe propunerea ca testele COVID-19 să fie gratuite pentru cetățenii Uniunii Europene, așa cum și vaccinurile sunt gratuite, cei mai mulți europarlamentari susținând că prețul pentru un test este ridicat și poate duce la discrimări. Aceste argumente au fost invocate și de europarlamentari români.
De altfel, grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a depus un proiect de rezoluție prin care cere gratuitate pentru testele COVID-19 incluse în certificatul digital verde, după cum G4Media a relatat aici. Rezoluția urmează să fie supusă votului Parlamentului European joi.
Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a amintit, la dezbaterea de miercuri, că au existat multe restriciții și măsuri de carantinare în statele membre, dar că certificatul digital verde le va permite cetățenilor europeni să călătorească fără discriminare.
Certificatul „se axează pe două valori principiale: nediscriminare și protecția datelor personale”, a spus Reynders, adăugând că, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, cetățenii europeni vor putea călători cu acest document.
Comisarul european a spus că este nevoie de „un text suficient de flexibil” care să poată fi adaptat evoluțiilor pandemiei și apariției unor dovezi științifice privind efectele vaccinării.
Ana Paula Zacarias, reprezentanta președinției portugheze a Consiliului UE, a spus că certificatul verde digital va da „un impuls pozitiv” redresării sociale și economice.
Zacarias a precizat că în propunerea Comisiei Europene nu este reglementată chestiunea costurilor pentru testele COVID-19, dar că statele membre și Consiliul sunt „destul de conștiente” de importanța eliminării sau reducerii acestora.
„În ceea ce privește testarea, costurile pot fi, de asemenea, reduse prin achiziții comune sau finanțare UE. Statele membre primesc peste 20 de milioane de teste rapide de antigen prin intermediul instrumentului de sprijin de urgență, în timp ce în noiembrie 2020 a fost lansată o achiziție comună cu 32 de țări pentru peste jumătate de miliard de teste rapide”, a mai spus Ana Paula Zacarias.
Europarlamentarii români: susținere majoritară pentru certificatele de călătorie. Bătălia pentru gratuitatea testării
Cei mai mulți europarlamentari români care au intervenit în dezbaterea din plen au susținut introducerea certificatelor de călătorie, cu o singură excepție, Cristian Terheș (PNȚCD, grupul ECR), iar Maria Grapini ( PPU, grupul S&D) a cerut ca cetățenii europeni să poată circula pe baza unei adeverințe medicale.
Cristian Bușoi (PNL, grupul PPE) a susținut în plen că „este imperativ” ca certificatul verde digital să faciliteze libera circulație a cetățenilor și rezidenților Uniunii.
„Dacă ai un certificat care să ateste fie vaccinarea, fie testarea sau recuperarea după infectare, acesta va fi recunoscut în toate Statele Uniunii, și mobilitatea în scopul călătoriilor care țin de serviciu sau în scop turistic pentru cetățenii noștri nu va mai fi limitată”, a spus Bușoi.
Cristian Bușoi a cerut, la rândul lui, ca testarea în scopul obținerii Certificatului să fie gratuită.
„Acesta este un lucru important pentru cetățenii UE și sper ca toate statele membre să implementeze propunerea noastră (…) În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare și acest lucru îi afectează în special pe tineri, care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când este nevoie”, a spus Cristian Bușoi.
Dragoș Tudorache (USR PLUS, grupul Renew) a insistat că este nevoie de certificatul de călătorie, însoțit însă de câteva garanții.
„Certificatul verde nu este un pașaport și nu poate fi impus ca precondiție de călătorie. Fără discriminare între cetățenii noștri, de aceea, pentru cei care nu au încă acces la vaccin, opțiunea testării trebuie ușurată și o putem face susținând gratuitatea testelor care vor fi introduse în certificat”, a spus Tudorache.
Europarlamentarul USR PLUS a atras atenția că, atâta timp cât certificatul de călătorie este introdus printr-un Regulament, care este general aplicabil și obligatoriu pentru toate statele membre, „orice altă restricție decisă la nivel național ar fi contrară spiritului și forței juridice ale acestui certificat”.
Nicolae Ștefănuță (USR PLUS, grupul Renew) a adus și alte argumente în favoarea gratuității testelor COVID-19, referindu-se la tinerii din programul Erasmus care trebuie să călătorească și să plătească pentru teste, deoarece în multe state membre încă nu sunt pe listele de vaccinare.
„Cum va face o bunică din România, care are o pensie de 1.000 de lei și când un test PCR costă 400 de lei, ea cum va merge în Spania să-și vadă nepoții? De aceea, cred cu tărie că UE trebuie să intervină și aici”, a adăugat Ștefănuță, adresându-se comisarului pentru Justiție. El a mai spus că certificatul verde este un lucru bun.
„Să avem curajul să îl facem bun până la capăt”, a adăugat Nicolae Ștefănuță.
Un alt reprezentant al USR PLUS, Vlad Botoș, a spus că testarea a devenit „un calvar”, atunci când restricțiile legate de pandemie duc la condiții de călătorie mai stricte și e nevoie și de schimbarea a trei sau patru avioane pentru a ajunge într-un loc.
„Discuțiile despre acest certificat trebuie, așadar, să se axeze pe găsirea celei mai bune și mai rapide modalități de a reveni la libera circulație. Certificatul este absolut benefic, iar gratuitatea testelor, la fel ca și creșterea ritmului vaccinării sunt o condiție sine-qua-non pentru o Uniune Europeană liberă”, a spus Botoș.
Traian Băsescu (PMP, grupul PPE) a pledat, la rândul lui, pentru testarea gratuită.
„Costurile de testare pentru o familie cu patru membri, pentru a pleca în vacanță, sunt de 400-500 de euro, adesea mai mult decât biletul de avion. Se creează astfel un tratament care discriminează. Pentru a atenua efectele acestei discriminări temporare, este obligatoriu ca statele membre să asigure testarea gratuită a cetățenilor care nu s-au vaccinat”, a declarat Traian Băsescu.
Lorant Vincze (UDMR, grupul PPE) a susținut că „libertatea întotdeauna este mai bună decât restricțiile”, lucru valabil și atunci când „ne ajută o adeverință în acest sens”.
„Solicit instituțiilor Uniunii să se concentreze și asupra tinerilor, mai mici de 16 ani, pentru că aceștia nu pot fi vaccinați”, a cerut europarlamentarul UDMR, care a mai cerut Comisiei Europene să facă tot ce este posibil ca să convingă oamenii să se vaccineze.
Dar nu toți reprezentanții români în Parlamentul European văd lucrurile la fel.
Cristian Terhes (PNȚCD, grupul ECR) a fost vehement împotriva introducerii unui certificat de călătorie, acuzând încălcarea unor drepturi ale cetățenilor.
„Rațiunea esențială a existenței Uniunii Europene a fost de a crea un spațiu al libertății și prosperității, și nu un lagăr. Pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial însă, suntem chemați azi să votăm contra rațiunii de a fi a Uniunii Europene și să permitem o încălcare a drepturilor și libertăților individuale în masă. (…) Comisia Europeană ne cere să votăm pentru ca cetățenii europeni să fie deposedați de alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viață privată, la intimitate, la demnitatea umana și, nu în ultimul rând, la a decide cu privire la propriul lor corp”, a declarat Terheș în plenul Parlamentului European, în linie cu alți reprezentanți ai conservatorilor europeni.
Maria Grapini (PPU, grupul S&D) a susținut că certificatul „facilitează” călătoriile doar pentru unii cetățeni.
„Ce să le spun eu cetățenilor din țara mea când cei care sunt sănătoși, n-au trecut prin boală, nu se vaccinează, că nu pot sau nu vor, că nu sunt testați, acești cetățeni nu au dreptul la circulație”, a fost interpretarea Mariei Grapini.
Grapini a propus ca cetățenii să poată călători pe baza unei adeverințe de sănătate, „chiar dacă nu sunt vaccinați, chiar dacă nu sunt testați sau chiar dacă nu au trecut prin boală”.
„Vă întreb, domnule comisar, vă concentrați pe găsirea unui tratament pentru acest virus, pentru că circulă cetățeni, de mii de ani, cu virus de hepatită B, C, HIV și alți viruși?”, l-a întrebat pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii