Tezaurul dacic de la Jidvei, „uitat” de autorități în pădure timp de o lună, după ce dosarul s-a rătăcit între instituții. Poliția a deschis un dosar penal
Un tezaur dacic extrem de valoros, descoperit întâmplător de un detectorist, într-o pădure din apropiere de Jidvei (Alba), a rămas acolo timp de aproximativ o lună, în ciuda faptului că omul a anunțat autoritățile. Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani.
Un tânăr de 27 de ani din Mureș este autorul descoperirii. El a găsit primele monede în luna august și s-a oprit imediat din săpat, anunțând reprezentanții Primăriei Jidvei, care ar fi trebuit să anunțe Direcția pentru Cultură Alba.
Ulterior însă, nu s-a mai întâmplat nimic. Povestea s-a rătăcit undeva între cele două instituții, astfel că, la aproximativ o lună de la prima descoperire, tezaurul era încă în pădure.
Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură și 10 zile pentru a preda obiectele.
În data de 13 septembrie, la multe zile după ce a anunțat descoperirea, văzând că nu îl mai caută nimeni, tânărul a postat online, pe un grup de Facebook al detectoriștilor, câteva fotografii cu monedele găsite și un mesaj.
„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.
Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor.
Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș, pe un grup dedicat posesorilor de detectoare.
A fost momentul în care pe fir au intrat polițiștii de la IPJ Alba, care au deschis un dosar penal pentru a lămuri modul în care tezaurul a fost abandonat în pădure.
După informarea arheologilor de către polițiști, au început și cercetările amănunțite ale zonei.
Arheologii au găsit un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.
Toate de o valoare extraordinară, spun specialiștii.
Tânărul de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.
„S-a purtat responsabil, merită felicitat pentru că nu s-a lăcomit să scoată toate monedele din pământ” a spus unul dintre arheologi, despre autorul descoperirii.
Mai multă, săpătura nu a fost executată într-un sit, iar detectoristul ar fi putut scoate toate monedele și apoi să ceară recompensa pentru ele, însă nu a făcut-o.
Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.
După restaurare, vor fi prezentate publicului într-o conferință de presă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii