
The Economist: Oficiali de la Pentagon au întrebat un stat european de ce mai trimite arme Ucrainei
Unii oficiali ai administrației Trump sunt nemulțumiți de sprijinul continuu al țărilor europene pentru Ucraina, subliniind ruptura tot mai mare dintre Washington și Europa, relatează The Economist, citând surse diplomatice confidențiale.
Partenerii europeni ai Kievului au încercat să prezinte un front unit privind Ucraina, promițând asistență suplimentară și pregătind o „forță de reasigurare” de trupe pentru a monitoriza o eventuală încetare a focului.
În ciuda eforturilor de a menține SUA implicate în proces, președintele american Donald Trump a respins oferirea de garanții de securitate Kievului și nu a anunțat niciun nou pachet de ajutoare, urmărind în schimb să negocieze o încetare a focului cu Rusia.
Unii oficiali ai Pentagonului au întrebat chiar un aliat nespecificat de ce continuă să trimită ajutor militar Ucrainei, întrebare care a fost ignorată, relatează The Economist.
Postul de știri a menționat că natura „haotică” a administrației Trump face incert dacă aceste mesaje au vreo substanță sau sunt doar „zgomot”.
Trump a demonstrat deja că nu este dispus să sprijine Ucraina din punct de vedere militar, suspendând chiar toate ajutoarele pentru securitate în martie pentru a face presiuni asupra Kievului să se așeze la masa negocierilor. Deși fluxul acestor pachete, aprobate încă sub administrația Biden, a fost reluat, se așteaptă ca ele să se epuizeze în lunile următoare.
Cu toate acestea, eforturile de încetare a focului au stagnat, deoarece Rusia continuă să respingă un armistițiu de 30 de zile susținut de Washington și Kiev și a violat în mod repetat o încetare parțială a focului care acoperă loviturile împotriva instalațiilor energetice.
Rapoartele anterioare sugerează că echipa lui Trump râmâne divizată cu privire la modul de a continua.
În timp ce secretarul de stat american Marco Rubio și trimisul special pentru Ucraina Keith Kellogg ar fi îndemnat la o poziție mai dură față de Rusia, Trump pare să-l asculte pe trimisul special Steve Witkoff, care s-a întâlnit de trei ori cu președintele rus Vladimir Putin și și-a exprimat optimismul cu privire la un angajament mai strâns cu Moscova.
Partenerii europeni au încercat să îl convingă pe Trump să ofere garanții de securitate Ucrainei, cel puțin într-o anumită măsură, de exemplu, prin furnizarea de sprijin aerian sau de informații pentru „forța de reasigurare”. Trump nu numai că nu a oferit niciun angajament, dar se așteaptă, de asemenea, să reducă prezența militară a SUA în Europa, semnalând o scădere a interesului pentru securitatea continentului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.