G4Media.ro

THE FINANCIAL TIMES Alegerile prezidențiale din America nu s-au încheiat încă /…

Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump

THE FINANCIAL TIMES Alegerile prezidențiale din America nu s-au încheiat încă / Va convinge tentativa de asasinat alegătorii să voteze cu Donald Trump?

Una dintre cele mai faimoase declarații ale lui Donald Trump a fost făcută în 2016: „Aș putea sta în mijlocul 5thAvenue și aș putea împușca pe cineva – și n-aș pierde vreun alegător”, scrie The Financial Times, citată de Rador Radio România.

Acea glumă a avut mereu un sâmbure de adevăr. Nucleul electoral al lui Trump e incredibil de loial, rămânând alături de eroul lor chiar și după ce a fost inculpat pentru 91 de acuzații ori după ce a făcut numeroase declarații violente sau vulgare care ar fi curmat carierele altor politicieni mai convenționali.

Dar dacă „împușcarea” cuiva de către el nu ar însemna că Trump și-ar pierde din simpatizanți, se speculează deja că împușcarea lui de către cineva, și rănirea lui ușoară, ar putea înclina decisiv șansele câștigării președinției în favoarea lui. În urma tentativei de asasinat din weekend piața pariurilor s-a deplasat în favoarea lui Trump. Nate Silver, un politolog veteran, consideră că „în cel mai rău caz acest lucru îl face pe Trump mult mai simpatic”. El crede că numeroșii americani care-i displac pe ambii candidați „ar putea constata că le vine acum mai ușor să-l voteze pe Trump”.

Un politician normal s-ar putea aștepta într-adevăr să acumuleze multă simpatie – și voturi de pe urma ei – supraviețuind unei tentative de asasinat. Însă Trump e un personaj extrem de polarizant. Milioanele de alegători care n-ar vota niciodată, sub nici o formă, cu el e improbabil să se răzgândească, oricât de dezgustați vor fi fiind de această josnică tentativa de omor. Astfel că teama pe care unii democrați și-o exprimă acum în privat, cum că alegerile s-au „încheiat” deja, e mai degrabă fatalistă.

Segmentul indecișilor e mic în SUA. Unii dintre ei vor fi fost inspirați de sfidarea cu care Trump a trecut peste tentativă. Însă unii ar putea deveni descumpăniți dacă la convenția republicană din această săptămână din Milwaukee, unde Trump urmează să-și accepte nominalizarea, se va etala prea multă furie.

Mult va depinde de ce va spune Trump însuși în discursul de acceptare. Reacția lui inițială de pe rețelele sociale a fost să facă apel la calm și unitate națională. Menținerea acestui mesaj ar fi un lucru înțelept pentru campania lui și pentru țară deopotrivă. Dar dacă Trump va ceda tentației sale de a apela la o retorică învrăjbitoare despre răzbunare, pe cei loiali îi va mobiliza, dar i-ar putea speria pe unii indeciși.

E cert că Trump se va folosi în campanie de tentativa de asasinat pentru a sublinia două teme electorale esențiale: forța și calitatea de victimă. Însă și răzbunarea e una dintre temele favorite ale lui Trump, o predilecție căreia îi rezistă foarte greu. Anul trecut el declara la un miting politic: „Eu sunt războinicul vostru. Eu sunt dreptatea voastră. Iar pentru cei care ați fost nedreptățiți și trădați, eu sunt răzbunarea voastră”.

Imitatori ai lui Trump îi învinuiesc deja pe democrați pentru tentativa de asasinat. Senatorul JD Vance din Ohio, considerat de mulți posibil partener electoral al lui Trump, a acuzat campania electorală a lui Biden că a creat un climat politic toxic care a „dus direct la tentativa de asasinat asupra Președintelui Trump”.

Calitatea de victimă pe care o resimt unii republicani e probabil un sentiment sincer în unele privințe. Foști consilieri ai lui Trump precum Steve Bannon și Peter Navarro se află acum după gratii fiindcă au refuzat să fie audiați în Congres. Trump își așteaptă și el sentința după ce a fost găsit vinovat de cumpărarea tăcerii unei vedete porno.

Însă acuzația republicanilor cum că democrații au încurajat violența politică reprezintă un gest calculat vizând suprimarea unei teme majore a campaniei lui Biden – aceea că Trump e un prezumtiv dictator și o amenințare persistentă la adresa democrației americane.

Această tactică i-ar putea forța pe democrați în defensivă pentru o vreme. Biden și-a suspendat reclamele electorale imediat după atentat. Dar nu e realist să ne așteptăm ca democrații să-și repudieze argumentul principal pentru tot restul campaniei. Faptul că cineva a încercat să-l omoare nu înseamnă că Trump n-a vrut să submineze rezultatul alegerilor din 2020 sau că ar fi inechitabil să se vorbească despre asaltul asupra Capitoliului de către simpatizanții lui Trump pe 6 ianuarie 2021.

În fapt, e crucial să înțelegem diferențele dintre 6 ianuarie și atentatul din weekend. În ambele ocazii au fost uciși nevinovați. Însă pe 6 ianuarie gloata care a atacat Capitoliul a fost încurajată de însuși Trump. Din contră, Biden și ai lui n-au incitat niciodată la violență și nici n-au refuzat să accepte rezultatul vreunui scrutin.

Cei mai mulți americani și-au format deja o opinie despre 6 ianuarie și despre Trump. Atentatul din weekend e improbabil s-o schimbe.

Din contră, dezbaterea televizată de luna trecută dintre Trump și Biden chiar a adus informații noi pentru milioane de alegători. Performanța jalnică a lui Biden a subliniat faptul că e îndoielnic ca el să mai aibă capacitatea de a duce încă patru ani de mandat. Acum Biden, încurajat de familie și cercul intim de apropiați, refuză să-i cedeze locul unui candidat mai tânăr și mai abil. Apelurile de a proceda astfel deveniseră și mai insistente în ajunul atentatului.

Acum încercarea de a-l înlocui pe Biden cu alt candidat democrat își pierde avântul, întrucât el și loialiștii lui argumentează că nu e momentul potrivit pentru a-i aplica un nou șoc sistemului american. Însă democraților li se scurge timpul, iar ei nu-și pot permite să abandoneze chestiunea. Mai sunt doar cinci săptămâni până la convenția lor din Chicago.

Infirmitatea lui Biden, iar nu atentatul contra lui Trump, e lucrul care pare în continuare să aibă capacitatea cea mai mare de a influența alegerile din 2024.

Sursa: The Financial Times/ Rador Radio România/ Articol de Gideon Rachman

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Acest articol contine cateva neadevaruri:
    1. Partidul Democrat („Biden si ai lui”) a constestat vehement rezultatul alegerilor din 2016, mult dupa ce Trump fusese instalat presedinte.
    2. In 2024 multi democrati (si ziaristi afiliati) au indemnat la violenta, iar Biden insusi a spus cu doar cateva zile inaintea atentatului ca „Trump este o tinta”!
    Daca suntem ziaristi corecti, apoi sa fim! Daca suntem „bidenisti”, atunci sa o spunem sincer!

    • Mai lasa-ne cu propaganda sovietica! Biden a fost intodeauna un presedinte imaciuitor care respecta statul de drept. Trumpf vreea sa distruga constitutia sa se proclame dictator (a zis-o cu gura lui) si sa joace golf cu toti dictatorii planetei care ii dau cateva milioane. Trumpf e de vanzare, Biden e presedintele Lumii Libere.