G4Media.ro

The Financial Times: De ce ar fi trebuit să-l ascult pe Garri…

sursa foto: Facebook\ Garry Kasparov

The Financial Times: De ce ar fi trebuit să-l ascult pe Garri Kasparov în privința lui Putin / Marele maestru al șahului a fost ignorat când a avertizat în privința Rusiei

În urmă cu câțiva ani marele maestru rus al șahului Garri Kasparov a fost invitat la cină în casa mea din New York. A fost o seară de o intensitate memorabilă. Ajunși la desert, decidenții și finanțiștii americani prezenți la masă au avut privilegiul de a asculta opiniile lui Kasparov despre Rusia, țară din care el a fugit în 2013, după ce-l contestase pe Vladimir Putin, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Kasparov i-a avertizat că Putin devine tot mai autoritar, tot mai izolat de Occident și, drept urmare, crește probabilitatea ca el să-și verse năduful într-un mod periculos pe vecini precum Ucraina.

Când restul mesei i-a respins gălăgios prevestirile catastrofale, Kasparov a început să se încingă și, pe măsura ce vinul curgea, conversația devenea atât de aprinsă, încât începusem să mă tem că unii vor pleca de supărare. Astfel că, deși împărtășeam multe dintre temerile lui Kasparov, am decis să fac pace și să schimb subiectul, trecând la șah.

A fost una dintre cele câteva ocazii în care l-am auzit pe Kasparov prezicând în mod corect un dezastru – doar pentru a-i fi respinsă ideea. Săptămâna trecută am vorbit cu el la telefon și, amintindu-și de acea noapte, mi s-a plâns:

„Am fost uimit de lipsa de disponibilitate a oamenilor [din Vest – n.a.] de a asculta aceste avertismente, fiindcă eu am crescut în URSS și știu totul despre evenimentele istorice ale secolului 20. Știam că ei l-ar fi putut opri pe Hitler în 1935 și 1936 și 1937, și n-au făcut-o. Dar ceea ce spun eu a fost respins de foarte multe ori din capul locului.”

De ce n-au acceptat occidentalii analiza lui Kasparov? E o întrebare importantă, dat fiind că foarte mulți observatori au reacționat printr-un șoc total la evenimentele din Ucraina. Printre cei mai mari vinovați se află elitele vestice care au afaceri în Rusia. „Nimeni dintre cunoscuți nu se aștepta ca Putin să invadeze efectiv!”, mi-a spus în weekend un expatriat, fost director al unei firme comerciale din Rusia, care între timp a demisionat. „Tuturor pur și simplu nu ne vine să credem.”

Kasparov crede că problema o constituie tendința de a presupune că toți îți împărtășesc viziunea despre lume. Cheia o reprezintă aici ideile occidentale privind motivația și rațiunea. Cultura vestică e îmbibată de etosul capitalist, susținut de supoziția larg răspândită cum că profitul este motivația supremă a calculelor politice și că sintagma „economia, prostule” stă la baza procesului decizional, în Rusia și oriunde altundeva. Colapsul URSS a consolidat această gândire, din moment ce părea că principiile pieței și interesele globale de afaceri triumfaseră.

În consecință, conducătorii și companiile occidentale au închis de obicei ochii atunci când Putin a ținut discursuri care îi demonstrau clar programul naționalist și expansionist, după care a anexat Crimeea. Mai rău chiar, ei nu și-au dat seama cât de izolat ajunsese Putin.

Din contră, din moment ce oligarhii ruși deveniseră o prezență familiară în mediul de afaceri global, Putin a fost considerat o extrapolare a acelui grup. Nu a fost luată în serios ideea că el e atât de pornit pe distrugerea democrației și expansiunea Rusiei încât e dispus să accepte pagube economice grave.

„Nu e ca și cum ar fi acționat pe ascuns; totul s-a întâmplat cât se poate de la vedere”, mi-a spus Kasparov. „Dar după războiul rece a existat un soi de alergie la orice avertismente privind repetarea evenimentelor. Exista o supoziție că Putin nu va distruge niciodată afacerilor, întrucât părea irațional ca el să facă acest lucru.”

Dat fiind că a prezis atât de bine actualele evenimente, l-am întrebat pe Kasparov ce ar putea urma. El crede că Putin a „pierdut deja” bătălia, în sensul că obiectivul său primordial de a anexa rapid Ucraina a eșuat. „Eu nu cred că un conducător ucrainean poate accepta orice mai prejos de retrocedarea teritoriului [din Crimeea – n.a.]. Acest război se va încheia cu drapelul ucrainean deasupra Sevastopolului.”

Dar el subliniază că „nu e clar ce preț vor plăti ucrainenii pentru acest lucru”, din moment ce ar fi o prostie să se aștepte ca Putin să bată curând în retragere, doar din cauza presiunii economice. Unicul instrument care ar putea forța un deznodământ pozitiv rapid, crede el, este ca NATO să impună o zonă de excludere aeriană sau să se implice direct. „Putin respectă doar forța.”

Ar putea fi un puci deznodământul? Kasparov nu se așteaptă la așa ceva prea curând, însă presiunea în acest sens se acumulează. „Știm din istorie că unul dintre cele mai importante ingrediente [ale unui puci – n.a.] este înfrângerea militară geopolitică. Aceasta ar transmite un mesaj puternic tuturor straturilor societății ruse cum că marele boss a dat greș, iar un boss mafiot își permite multe lucruri, numai nu să arate că e slab și pierdut.”

Însă frica de a părea slab îl poate determina pe Putin și să răbufnească. Astfel, arată Kasparov, una dintre cele mai importante întrebări care se pun acum este „dacă oficialii ruși vor îndeplini efectiv ordinele”, în caz că Putin va dispune o lovitură nucleară. El se îndoiește. „În momentul în care o navă de război rusească lansează o rachetă nucleară tactică, NATO va răspunde, plus că e improbabil să existe pentru Putin același fanatism care exista în Germania pentru Hitler. Eu nu cred că avem piloți ruși kamikaze.”

E liniștitor acest lucru? Nu neapărat: o remiză ar amenința Ucraina cu și mai multă suferință și distrugere. Oricum ar fi, pe măsură ce tragedia se desfășoară ea constituie și o mustrare aspră pentru Occident cu privire la pericolul gândirii mărginite și al supoziției că toți privesc lumea prin prisma unei balanțe contabile. Data următoare când o idee neplăcută va isca scandal la masa mea, o voi lăsa să se desfășoare. Uneori sunt în joc lucruri mai importante decât politețea.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Desi Rusia foloseste strategia republicii nerecunoscute in Trnasnistria de 30 de ani, bautorii de vin din New York nu intelegeau nimic. Li se rupea ula de problemele Basarabiei, cum li se rupe acum de Costinel Nita. Sunteti asa de mici, ca nu va zariti din lanul de sparanghel.

    • Lasa că va vedeți dvs, aveți avantajul că sunteți mare și p..st.
      Narativul propagandei pro-sovietice: Occidentul ne tratează ca pe o colonie, iar noi vrem sa fim colonia uniunii sovietice

    • da domne, au aia super experti si nu intelege niciunul nimic, iau salariul degeaba. ai concluzionat tu, mare expert. tu confunzi a intelege ceva cu a fi dispus sa faci ceva ca sa modifici o situatie. ei inteleg foarte bine, doar ca pt a actiona e mai complicat. daca se implica major tipati toti ca se amesteca in rusia. deci trebuie actionat cu finete. actioneaza tu asa, cu finete si vezi daca ai rezultate rapide. sau ai uitat cum a fost in razboiul rece?
      una e sa ti se rupa si alta ce se intampla acum.

    • Ce te face sa crezi ca interlocuitorii lui Kasparov din articol luau salariu pentru aiurelile pe care le debitau? Eu stiu ca USAGM are bugetul mare, dar nu mai ramane nimic dupa ce platesti toti Pantalagii.

    • nimic, pt ca nu la aia ma refeream. ci la expertii pe care sua ii are pentru rusia. pt ca nu aia de la masa sunt cei ce pot lua decizii. oricum, daca incepi cu aberatii, o sa iti raspunda ciuciu la intrebari.

    • Sint ziare care vorbesc , care organizeaza chefuri ?

  2. Ştiau mulţi numai că secretul e cum să ai acelaşi rezultat fără ca câştigul să facă prea multe pierderi sau să se transforme întrun dezastru şi mai mare.
    Câteodată calea uşoară şi rapidă nu dă rezulatate bune şi e nevoie să mergi pe calea lungă mai anevoioasă.
    La urma urmei despre ce e vorba în povestea asta că mulţi uită CEL MAI IMPORTAN LUCRU şi da îi dăm dreptate lui Kasparov dar rezolvarea nu va veni prin acţiuni extreme ca să rezolvi altele la fel de extreme că nu vor face decât dezastre şi mai mari ca să nu mai spunem că va fi oprită pe moment pentru că resentimentele se vor propaga la următoarele generaţii izbucnind din nou la un momendat (măsurile extreme e ultima soluţie).

    Oare pricepeţi?

    • Lumea reală e mult mai complicată ca o tablă de şah în care NU E NICI O PROBLEMĂ dacă scarifici pionii fără ca conştiinţa să iţi fie marcată pentru că dacă lumea s-ar conduce ca în şah pionii de mult nu ar mai fi existat şi ar mai fi rămas numai regii PENTRU CĂ ACEST JOC ÎL FACE PUTIN ÎN ACEST MOMENT ÎN CARE PIONII NU AU VALOARE ŞI SUNT METODA LUI PRIN CARE EL REGELE VREA SĂ CÂŞTIGE.

      Oare pricepeţi că lumea nu se conduce doar cu inteligenţă?

    • Lumea reală e mult mai complicată ca o tablă de şah în care NU E NICI O PROBLEMĂ dacă scarifici pionii fără ca conştiinţa să iţi fie marcată pentru că dacă lumea s-ar conduce ca în şah pionii de mult nu ar mai fi existat şi ar mai fi rămas numai regii PENTRU CĂ ACEST JOC ÎL FACE PUTIN ÎN ACEST MOMENT ÎN CARE PIONII NU AU VALOARE ŞI SUNT METODA LUI PRIN CARE EL REGELE VREA SĂ CÂŞTIGE.

      Oare pricepeţi că lumea nu se conduce doar cu inteligenţă?

    • Aveti dreptate! Pentru mine, inteligenta fara intelepciune si logica….naste monstrii in viata de zi cu zi! Ca putin, numai lipsit de inteligenta nu e (ne place sau nu, mai ales in zilele astea, s-o recunoastem). In sah, Kasparov de multe ori a „atacat” precum putin in Ucraina, cred ca stie despre ce a vorbit/vorbeste, d’aia ar trebui ascultat si „bagat la cap”, mai ales de asa zisele „elite”!

    • Nu pricepem, asa cum nici dumneata si nici vesticii scoliti la scoli inalte nu inteleg cum trebuie sa tratezi cu go lanii.
      Kasparov are dreptate, Putin nu intelege decit forta.
      NATO poate pune capat magariei in doua-trei zile, dar, public, ii e frica de „escaladare” (desi, mai probabil, sint niste calcule politice si comerciale la mijloc).

    • Cred ca un sahist nu ar fi de acord cu voi ca pionii sunt piese de sacrificiu.

  3. Puteați menționa și numele autorului, țăranilor!

    • Ai link la finalul articoluli. A stai…nu vrei sa platesti pt ca esti o sarakie

    • Tu vorbesti de taran, tu al carui rebut calareste pe oaie 😄

    • @Alex
      dacă ai maniere și respect colegial, e obligatioriu țărane să menționezi autorul! dar ce știi tu ce-i aia bun simț! bâști la tine în sat! :)))))

    • @doctorul trepanat

      de ieri nu te-am mai făcut să bocești… mă, tu ori ești pr0st ori îți place să-mi iei mielu’ la trântă! :)))))

  4. Este hilar sa spui ca incazia a luat prin surprindere occidentul.
    Inainte de aceasta invazie a fost Transnistria-Moldova, Nagorno Karabah Armenia-Azerbaidjan, Abhazia-Georgia cu Obama spectator, a fost Crimeea-Ukraina, a mai fost Syria si cateva tari africane in care rusia a intervenit militar prin aripa mercenara wagner.
    Va urma o ruta foarte aglomerata Beijing-Moskova, ruta pe care va fi transferat armament sufficient sa niveleze 100 de Ucraine.
    Singurele tari lucide par a fi tarile baltice si Polonia.
    Inca nu e prea tarziu pentru occident sa se trezeasca si sa reactioneze.

    • ba da, i-a luat initial prin surprindere. adica momentul comasarii trupelor la granita. pt ca nu le-a venit sa creada ca putin prefera dezastrul economic pt o iluzorie ucraina si ca sa nu ajunga nato in ucraina. mai ales ca erau si alte metode nu doar razboiul.

    • cum sa reactioneze occidentul, fara sa… se ingroase gluma ?

      Cred ca daca nu exista amenintarea nucleara a lui Putin, NATO ar fi reactionat din prima.

  5. Ana,
    Ești pe lângă, China nu deține „armament sufficient sa niveleze 100 de Ucraine”. În plusChina nu face cadouri, iar Rusia stă cam p.r.ost cu finanțele.
    Mai studiază.

    • Mi-as dori sa ai dreptate.
      Dar, nu uita ca armamentul nu se cumpara numai cu bani.
      Rusia are petrol si gaze, are resurse uriase de toate felurie iar China este dependenta de aceste materii prime. China va da rachete(de pe stoc sau le va produce) si va primi la oferta cu pret redus petrol, gaze, cereale, lemn, minereuri, …

    • da, dar asta inseamna ca rusia va fi vasalul chinei. china nu le va da nimic ieftin, pt ca stie ca rusia e cu spatele la zid. si toata asta va merge numai si numai daca rusia nu da vreo nucleara. la cea mai mica nucleara data, china le zice pa-pa pt ca e clar ca nu poti face afaceri cu oameni atat de nestatornici. intre timp china nu poate face ce vrea pt ca le taie sua macaroana. si china unde vine la greu? unde sunt banii multi, in vest si in sua, australia canada. deci nu au mana libera nici chinezii.

  6. Occidentul nu va intelege mentalitatea popoarelor din fostul bloc sovietic,cu atât mai putin a rușilor.

    • nici nu trebuie. rusii au mai multa nevoie de occident decat invers. e cazul sa se adapteze ei, nu occidentul, daca vor ceva. daca nu, sa ramana in 1900 toamna.

    • Am scris o frază complexă dar nu o pot publica.Am incercat pe fraze dar, canci…Cenzura bat o crucea !!