G4Media.ro

The Financial Times: Fondul de redresare e o realizare imensă pentru UE.…

sursa foto: Consiliul European

The Financial Times: Fondul de redresare e o realizare imensă pentru UE. Pentru percepțiile pieței privind viabilitatea monedei euro, acordul de 750 de miliarde de euro este unul epocal

Acordul UE privind un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, cuplat cu un nou buget pe șapte ani de 1.074 (o mie șaptezeci și patru) de miliarde de euro, este un moment epocal pentru integrarea europeană. UE va putea în premieră să aibă un deficit federal pentru a răspunde la un șoc economic. Va colecta datorii generate în comun și o mare parte a lor o va direcționa sub formă de subvenții către țările care au nevoie cel mai mult să-și revină de pe urma recesiunii economice provocate de virus.

Fondul ar trebui să fie temporar. Noile impozite propuse la nivelul UE, începând cu unul pe deșeuri din plastic nereciclate, e improbabil să fie suficiente pentru a acoperi cele 750 de miliarde, și cu atât mai puțin un instrument financiar permanent. E destul de departe de o uniune fiscală sau de un autentic moment hamiltonian [transformarea coloniilor americane în statul federal SUA – n.trad.]. Și totuși, în numai câteva luni UE a adoptat transferurile fiscale de urgență. Ele vor ameliora tensiunile de pe piața unică prin aceea că le vor permite guvernelor să-și susțină angajații și firmele pe parcursul redresării. Mai important chiar, ele vor contribui la fundamentarea uniunii monetare. În termeni de percepții ale pieței privind viabilitatea monedei euro pe termen lung, acest acord e unul epocal.

După o opoziție puternică din partea celor „Patru Frugali” (Olanda, Austria, Suedia și Danemarca), componenta de subvenții a fondului a fost redusă de la 500 la 390 de miliarde de euro, echivalând cu 3% din PIB-ul UE. Dar totalul alocat țărilor membre a fost conservat, deci fondul își menține funcția de redistribuire. Spania și Italia ar putea primi cam 5% din propriul PIB în următorii trei ani.

Banii vor fi alocați fără acel gen de supervizare împovărătoare care a otrăvit relațiile dintre UE și Grecia în cursul crizei datoriilor. Guvernele ar trebui să-și întocmească propriile planuri de redresare, inclusiv măsuri de încurajare a creșterii. Dacă o capitală se va îndoi de angajamentul alteia în privința reformelor, ea va putea întârzia plățile până la trei luni și poate supune chestiunea dezbaterii liderilor UE. E o rețetă pentru certuri interminabile la reuniunile UE, dar cel puțin nu constituie acel veto național asupra planurilor de cheltuieli pe care îl ceruse Olanda.

Acordul asigură un stimul mare și aplicat la momentul potrivit, dar vine la pachet cu costuri pentru alte elemente ale bugetului, care vor afecta UE pe termen lung. Pentru a acomoda insistența celor „Patru Frugali” de a se reduce subvențiile, liderii au convenit să taie bani necesari pentru recuperare de la cercetare și tranziția verde, care în mod normal constituie priorități pentru guvernele nordice. Celor „Patru Frugali” li s-au promis de asemenea rabaturi mult mai mari la contribuțiile lor bugetare, un mecanism dăunător care datează de pe vremea lui Margaret Thatcher și care a contribuit mult la otrăvirea discuțiilor despre bugetul UE. După unul dintre calcule, Franța va trebui acum să plătească 15 miliarde de euro în plus la bugetul UE din cauza acestor rabaturi mai mari.

Acordul a fost totodată convenit cu prețul ambiguității în ce privește condiționarea fondurilor UE de statul de drept. Liderii au convenit că violarea statului de drept într-o țară poate fi stabilită prin vot de majoritate calificată, însă arhitectura precisă a acestui mecanism necesită aprobarea unanimă a guvernelor UE.

Cele patru zile de negocieri tensionate au dezvăluit falii adânci în UE – între nord și sud și între est și vest – care mult prea des îi obstrucționează țelul comun și îi îngrădesc capacitatea de acțiune. Dar fix atunci când UE începuse să pară aproape neguvernabilă, ea a izbutit să realizeze un acord istoric. E o justificare a apelului lui Emmanuel Macron pentru mai mult curaj din partea UE. Este o mărturie a importanței invariabile a parteneriatului franco-german, o precondiție necesară – chiar dacă și insuficientă – a progresului. Mai presus de toate este un omagiu adus cancelarului german Angela Merkel pentru că a recunoscut gravitatea crizei și nevoia unui răspuns rapid și decisiv.

Sursa: The Financial Times / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Da, e o chestie istorica în orice caz. De fapt ce este acest imprumut de 750 miliarde? Este un imprumut al „statului federal european” realizat prin banca centrala europeana pentru redresarea economica a statelor europene. Deci UE a devenit peste noapte, prin acordul facut pentru acest împrumut, un stat federal si asta nu e o chestie derizorie. Deci de ieri se poate spune ca exista un stat federal european care are sau va avea un buget constituit din impozite venite de la intreprinderile mari internationale. Taxele vor fi impuse printr-o lege federala. Adica o lege a Comisiei Europene. E clar ca Macron a reusit sa impuna viziunea sa de stat federal european. Daca lucrurile avanseaza cu aceeasi viteza cu care a avansat afacerea asta, s-ar putea ca Macron sa fie primul presedinte european din istorie.

  2. Sunt planuri de redresare.
    Doar pe hartie.
    Implementarea va fi o problema.
    Nu sunt nici lideri politici capabili de implementare nici nu se baga nimeni in astfel de proiect neviabil.
    Plus ca sunt si forțe care nu doresc redresarea UE.
    Ramane o poezie electorală.

  3. Deocamdata este wishful thinking. Ceea ce este perfect pentru FT – wishful thinking vinde bine 😉

  4. Tandemul Franta – Germania a luat -taurul de coarne- . Cine se astepta ca doamna cancelar Merkel(la final de mandat ) va pune saua pe toata lumea (ca sa ne exprimam un picut mai plastic ) Presedintele Macron a spus in clar , totul este despre puterea acestei Europe unite (oare cine nu ar dori sa faca parte din ea ). Cancelarul a primit cel mai frumos cadou posibil si a si dat la fel cel mai frumos cadou din lume tarilor componente UE . O America slabita si macinata din interior , o China acuzata de ravagiile facute de coronavirus , o Rusie revansarda ,care se inarmeaza (oare ce or vrea sa faca cu armele , sa omare oamenii ? ) ,o M.Britanie ce si-a ales cel mai nepotrivit moment sa iasa din UE (doar pentru a nu mai da citiva arginti ), o presedintie UE venita exact la fix si o doamna cancelar ce nu mai poate fi egalata de nimeni in istoria recenta . Oare asa au vrut astrele sau potrivirea are alte conotatii de care noi nu stim mare lucru ? Ochii tuturor se indreapta catre UE si noi toti , membrii UE fiind , ne mindrim cu toate aceste realizari . Formidabil . Felicitari de pe acum presedintelui Iohannis ce la finalul celui de al doilea mandat intra cu brio in istoria neamului romanesc . Impactul acestei decizii comune este urias si politic si juridic si economic . UE devine forta viitoare a lumii si noi romanii impreuna cu ea .Momentul ,de o exceptionala valoare comuna, permite dezvoltari nebanuite inca de multi dintre noi . In acest moment investitiile in toate tarile componente UE se vor maximiza . Realocari de entitati economice la fel . Legile ce tin de taxe si impozite vor fi uniformizare pe tot teritoriul UE . Posibilitatea de a fura din banii europeni, tinde spre zero, ca urmare a digitalizarii si a existentei Parchetului European , colectarea de taxe si impozite se va mari in mod real ceea ce va impinge PIB-ul comun al Uniunii spre o cifra nicicind atinsa . O Europa curata ne asteapta pe toti cu bratele deschise . Viitorul suna bine nu credeti?

    • Totul poate fi zadarnicit de birocratie si mafie (doua fetze ale aceleasi monede).

    • ioan . Probabilitati , posibilitati , exista multiple in mintea fiecaruia dintre noi . Nu stiu daca se va reusi ceea ce iti zic , dar omenirea nu are alta sansa de supravietuire . Fii sigur ca inteleg tot ce zici si cum functionezi in materie de exprimare .

  5. Bineinteles ca atat noi (FR) cat si partenerii nostri (DE) vom suplimenta contributiile statelor noastre, la budgetul Uniunii. Este efortul depus si acceptat de cele doua state, care au constituit si constituie motorul Uniunii.
    Este primul pas (si cel mai important) spre federalizarea Uniunii. Sper sa se produca cat mai curand. Suntem o forta extraordinara, însa impreuna, nu separati.

    Usa este deschisa tuturor celor care nu doresc sa urmeze aceasta cale. Oricine, poate urma Marea Britanie. Ceea ce a fost introdus la Lisabona (articolul despre iesirea din Uniune) a fost special introdus, pentru MB si pentru oricine doreste sa paraseasca Uniunea. Nimeni nu este tinut cu forta.

    Mme Merkel si M Macron au reusit, exact cum predecesorii lor M Adenhauer si M De Gaulle, au reusit. În sfîrsit, deveni o federatie.

    • Multi doresc o federatie, inclusiv eu. Dar cu Franta cryptocomunista „motorul” federatiei vom sfarsi pe axa Paris-Moscova (pe care mafia Rusa o asteapta rabdatoare). Decat asa federatie, noi Romanii mai bine aderam la … UK si facem federatie cu ei.

    • ioan , M.B. a ales cel mai nefericit moment pentru a produce brexitul . Un cumul de factori suprapusi si alt cumul ce urmeaza a se suprapune, dupa 31 dec 2020, impreuna cu fonduriile uriase de bani puse in joc de catre UE , cu pozitia de separare a Scotiei si cu ceea ce se intimpla acum in Irlanda , cu problemele enorme din USA , aduc in fata M.B. situatii imposibil de rezolvat . UE devine singurul jucator planetar ce va putea gestiona pandemia si toate efectele ei . Daca nu ma crezi vorbim despre subiect pe 3 ianuarie 2021. Doar asa ca in gluma, probabil un factor medical ce va contine o componenta germana va produce si medicamentul anti covid 19