G4Media.ro

The Good Lobby Profs, o echipă cu peste 60 de profesori universitari…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

The Good Lobby Profs, o echipă cu peste 60 de profesori universitari din 30 de țări, în sprijinul judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești: ”Este victima abuzurilor Inspecției Judiciare”

The Good Lobby Profs, o echipă cu peste 60 de cadre didactice universitare din 30 de țări, a transmis, marți, o declarație comună pentru a venit în sprijinul judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, transmite Forumul Judecătorilor printr-un comunicat de presă.

Echipa specialiștilor a luat această decizie pentru a-și exprima ”profunda îngrijorare” cu privire la Rezoluția nr. 2492/26.08.2021, prin care Inspecția Judiciară din România a dispus măsuri disciplinare împotriva magistratului și a sesizat cu o acțiune disciplinară Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

La sfârșitul lunii iunie, Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat de asemenea demersul Inspecției Judiciare condusă de judecătorul Lucian Netejoru, numit de Guvernul PSD, de a-l cerceta disciplinar pe judecătorul Stancu.

Inspecția Judiciară îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ este, conform unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, o structură de parchet contrară dreptului UE.

Declarație în sprijinul judecătorului Costin Andrei Stancu

”Scriem din partea The Good Lobby Profs, o echipă cuprinzând mai mult de 60 de cadre didactice universitare, specializate, între altele, în domeniul statului de drept, a prezentat astăzi o declarație pentru a-și exprima profunda îngrijorare cu privire la Rezoluția nr.2492/26.08.2021, prin care Inspecția Judiciară din România a dispus măsuri disciplinare împotriva judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești și a sesizat cu o acțiune disciplinară Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

După examinarea Rezoluției și a documentelor justificative, trebuie să concluzionăm fără echivoc că judecătorul Stancu este victima abuzurilor Inspecției Judiciare și că rezoluția menționată mai sus îi încalcă independența sa în calitate de membru al sistemului judiciar. Rezoluția urmărește sancționarea disciplinară, ca urmare a aplicării de judecătorul Stancu, într-o cauză cu care a fost sesizat, a Hotărârii Marii Camere a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021 pronunțată în cauza C-83/19. Rezoluția acuză faptul că „interpretarea făcută de judecătorul Stancu potrivit căreia hotărârea CJUE e definitivă și obligatorie” dezvăluie […] ”că judecătorul împărtășește ideea care a apărut în spațiul public, susținută de anumiți oameni politici”. (pag. 23).

Această concluzie este inexplicabilă și înșelătoare. Confirmăm faptul că doctrina dezvoltată în ani buni de constituționalismul UE privind supremația dreptului UE și interpretarea și aplicarea dreptului UE în instanțele naționale au impus judecătorului Stancu, în calitatea sa de organ judiciar al Uniunii Europene, să acționeze așa cum a procedat, în aplicarea doctrinei și jurisprudenței relevante a UE în cauza cu care era învestit. În plus, observăm că Rezoluția îl acuză fără temei pe judecătorul Stancu că ar fi acționat cu rea-credință. Niciun element din dosar nu stabilește și nici nu sugerează că judecătorul Stancu a căutat, prin dispoziția sa, să aducă prejudicii părților în cauza aflată pe rol.

Suntem solidari cu judecătorul Costin Andrei Stancu și solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să respingă rapid acuzațiile disciplinare formulate împotriva acestuia.

Solicităm Comisiei Europene să monitorizeze îndeaproape aceste proceduri și să fie pregătită să inițieze o acțiune în constatarea încălcării dreptului UE (procedura de infringement) împotriva României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cazul în care acțiunea disciplinară nu va fi respinsă.

Procedurile împotriva judecătorului Stancu și efectul de descurajare al acestora asupra magistraților români confirmă concluzia Marii Camere a Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza C-83/19, potrivit căreia „prerogativele și funcțiile Inspecției Judiciare ar putea fi utilizate ca instrument de presiune asupra activității judecătorilor și a procurorilor sau de control politic al acestei activități. ”[par. 206].

Facem apel la toate instituțiile naționale, inclusiv la Parlamentul României, să își îndeplinească responsabilitățile care le revin în temeiul tratatelor UE și să elimine amenințarea pe care Inspecția Judiciară o reprezintă la adresa independenței sistemului judiciar și a statului de drept în România.

Cu stimă,

Profesorii Vlad Perju, Laurent Pech, Alberto Alemanno și Dr. Joelle Grogan, în numele The Good Lobby Profs”.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Tari judecătorii ăștia,mai au puțin și o sa de-a hotărâri cu ce trebuie să mâncăm la masa de seara și cu ce culoare de chiloți sa ne îmbrăcăm!

  2. Bumerangul deciziilor din CSAT!!
    Pleacă merkel, vine SDU!
    Zboară paltoanele de pe țambal!?
    Ne-o mai luăm, totuși și pentru ” respectarea statului de drept”?
    Praf și educați vom rămâne după 10 ani de plante ornamentale!!!
    Vae victis!

  3. Bine a hotarat Inspectia judiciara. In Justitia Argeseana sunt judecatori care-si fac datoria, dar sunt cativa care cred ca ei fac legile, nu ca sunt datori sa le aplice. D-l Stancu nu infiinteaza, sau desfiinteaza Institutii in Romania. Si daca vorbim de dreptul european, este incalcat in Curtea de Apel Pitesti de unii judecatoti, de parca ar trai in anii stalinismului. La Curtea de Arges in judecatorie, presedintele Stana se intalneste cu femei din dosare prin Valea Iasului si admite Contestatie la executare data pe hotarare judecatoreasca, pentru motive de drept si de fond. (Dosar 981/216/2021) Asta e infractiune. Nu e singura infractiune a acestuia. Justitia argeseana trebuue reformata si sa ramana doar magistratii care fac intr-adevar justitie, nu protectionism, ca sa ma exprim elegant.

    • Nu cunosc amanunte si nu ma pricep la subtilitati privind limitele de exprimare ale magistratilor. Dar am niste certitudini:
      1.IJ a facut numeroase abuzuri, s-a comportat ca un instrument al mafiei politice, pentru a-si asevi Justitia. Din pacate, prin diverse tertipuri, puterea actuala a facut totul ca sa blocheze desfiintarea acestui tip de instrument.
      2. Justitia din Romania este in mare masura corupta sau obedienta puterii politice si grupul magistratilor corecti, care militeaza pentru reformarea ei este luat in colimatoor de prietenii injustitiei. Situatia e atat de grava, incat o atitudine de solidaritate internationala este foarte necesara.

    • nu cred ca ai inteles speta. inspectia ta judicica e un organ al mafiotilor in momentul de fata. sorry, dar asta e adevarul.

  4. Vreti justitie? Atunci de ce votati 30% cu PSD si 25% cu PNL? Asa-i ca nu ganditi?

  5. sa ma pis pe Netejoru si ai lui papusari