G4Media.ro

The Guardian: Belarus – papuci și democrație. O campanie electorală remarcabilă a…

sursa foto: Captură video

The Guardian: Belarus – papuci și democrație. O campanie electorală remarcabilă a soției unui blogger întemnițat îi creează probleme majore „ultimului dictator al Europei”.

E nevoie de un curaj ieșit din comun pentru a te lua la luptă în alegeri cu Alexander Lukașenko. În 2010, de exemplu, când președintele belarus candida pentru al patrulea mandat, unii dintre opozanții lui au fost arestați și acuzați de provocarea de dezordine în masă în ziua votului. Dar dacă soțul ți-a fost întemnițat și întreaga familie amenințată, riscurile de a candida împotriva unui om descris adesea drept „ultimul dictator al Europei” trebuie să pară insuportabil de mari.

Aceasta e provocarea acceptată de Svetlana Tikanovskaia, de 37 de ani, înaintea celui mai nou exercițiu de pseudo-democrație al Belarusului de duminica aceasta. Fără vreo experiență politică anterioară, dna Tikanovskaia a preluat în mai ștafeta candidaturii prezidențiale de la soțul ei, Serghei, un blogger cunoscut, după ce el fusese descalificat din cursă și încarcerat pe baza unor acuzații fabricate. Deocamdată ea a făcut senzație prin parcuri.

După ce și-a pus copiii la adăpost trimițându-i în străinătate, dna Tikanovskaia a transformat scrutinul în cea mai mare provocare pe care a cunoscut-o autocrația lui Lukașenko de la instalarea lui la putere în 1994. Ea are un singur obiectiv principal: organizarea de alegeri autentice, libere și corecte în decurs de șase luni. Susținută și de simpatizanții altor doi candidați descalificați, ea a organizat mitinguri care au fost printre cele mai mari din Belarus de la colapsul URSS. Mișcarea ei a adoptat un cântec despre libertate din anii ’70 de la mișcarea poloneză Solidaritatea. Are și un simbol – un papuc -, care simbolizează nevoia stârpirii corupției.

Pentru dl Lukașenko este o răsturnare neplăcută de situație. Șansele ca dna Tikanovskaia să câștige alegerile ce vor fi mimate duminică sunt mai mult sau mai puțin apropiate de zero, însă mulțimile de manifestanți care cântă împreună la Minsk fluturându-și telefoanele cu lanternele aprinse invocă amintirea revoluției anticorupție Maidan din Ucraina. Președintele acum zgâlțâit a promis încă demult că așa ceva nu se va întâmpla vreodată cât timp va sta el de veghe, dar între timp a început să facă aluzii la o reformă constituțională nespecificată.

Noua vulnerabilitate a acestui regim celebru prin izolarea și autoritarismul lui are cauze multiple. Dl Lukașenko și-a scandalizat mulți concetățeni refuzând să impună o carantină în cursul pandemiei de coronavirus și sfătuindu-i în schimb să bea vodcă și să meargă la saună pentru a se păzi de virus. Economia Belarusului stagnează de un deceniu, erodând reputația guvernului în rândurile clasei muncitoare și în provincii. Aceste tulburări interne fără precedent vin după ce relațiile președintelui cu Moscova s-au deteriorat, în urma refuzului său de a-și uni țara cu Rusia. Săptămâna trecută dl Lukașenko a susținut că în Belarus au fost trimiși mercenari ruși pentru a submina alegerile.

Acum, când această campanie tensionată se apropie de punctul culminant, dl Lukașenko a răspuns într-o manieră tradițională. Trupelor de scutieri li s-a spus că nu trebuie să permită vreun protest în stradă. Televiziunea de stat difuzează filmări cu subînțeles, cu tunuri cu apă și trupe exersând tactici anti-manifestanți. Dar e posibil ca dl Lukașenko să-și fi făcut calculul că, având relațiile cu Vladimir Putin într-un îngheț profund, nu-și poate permite acum să scandalizeze și opinia publică occidentală autorizând o reprimare feroce a mișcării de protest tot mai mari.

Pentru prima dată în decurs de 26 de ani, dl Lukașenko pare a nu deține controlul deplin al evenimentelor ce se petrec pe feuda sa. Din acest punct de vedere, orice s-ar întâmpla duminică, dna Tikanovskaia a și câștigat deja.

Sursa: The Guardian / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Foto: Svetlana Tikanovskaia / Sursa: captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cele mai mari mitinguri dar sanse zero de castig ,ceva nu se leaga.
    Poporul il vrea pe Lukasenko.,altfel nu ar castiga.

    • @rasputin – esti real? adica tu chiar gandesti asa? despre ce alegeri vorbesti? despre alea coordonate de lukasenko?

    • daca Lukasenko castiga cu 60%-40% atunci alegerile sunt corecte. Daca castiga cu 98% atunci numai alegeri nu sunt…. ideia e sa se auda o voce… iar cum atat el cat si Putin se apropie de varsta pensionarii probabil ca regimurile lor se vor democratiza

  2. Lukasenko fura alegerile.
    Ceausescu inainte sa fie omorat cistigase alegerile cu 99 la suta.
    Dictatorii dicteaza procentele in alegeri.

  3. Domnita in cauză si sotul bloggerist si au trimis copiii in străinătate. Bun dar de unde bani si atita libertate intr un stat dictatorial? Mai curind eu cred ca cei 2 sunt conserve rusesti.

    • :))) si mai crezi ca virusul Covid nu exista, card este drac citit invers, 5g din masca, masonerie, noua ordine mondiala, antivaccinare, etc

    • Bingo!

      Daca se schimba ceva in Belarus, se schimba in sensul unei apropieri si mai puternice de Moscova.

    • sti cat castiga un bloger sau faci pe prostul.Sunt unii cu castig de mii sau zeci de mii de dolari.

  4. Bai Redactia, voi faceți doar traducere sau și interpretare? Vad tot mai multe articole traduse cu „dl” X si „dl” Y, ori la noi nu se prea obișnuiește. Asta e mai mult de prin Polonia (Pan, Pana), cel mult ziare locale din spatii anglofone (Mr. Mrs. Miss). Devine enervant sa vad traducerile astea mot-a-mot.

  5. Trump de Belarus… sau mai bine zis Trump ar vrea sa fie un Lukasenko de SUA.

    • Eu ma gandeam ca Trump vrea sa fie Kim Jong Un. Hai sa lasam imaginatia sa zburde …

  6. E mult mai complicat decât atât. Mai degrabă ai zice ca fac în asa fel încât să le câștige fără drept de apel și in mod repetat în fața opoziției, fără să „furi procente”. Pentru că așa ceva ar nu doar prostește ci și nesustenabil. Ce crezi că Ceaușescu „a furat” vreodată procente ca să câștige „alegerile” cu 99%? Evident, nu. Dar dacă anihilezi practic opoziția lichidand liderii, sau trimițând-o în pușcării sau lagăre de reeducare, interzicând partidele politice „indezirabile”, deținând controlul total sau chiar și parțial al mijloacelor de informare în masă, presă, televiziune, interzicând libertatea de expresie și de întrunire, cam acolo ajungi în final. Nu este nevoie „să furi alegeri”. Ăsta ar fi cel mai prostesc lucru pe care ar putea să-l facă regimurile dictatoriale.