G4Media.ro

The Guardian include România printre cele 20 de recomandări de vacanţă pentru…

The Guardian include România printre cele 20 de recomandări de vacanţă pentru 2020: Urşi, bizoni şi biodiversitate / Nu este nevoie să vă deplasaţi cu avionul până în sudul Africii pentru a face safari

Cotidianul britanic The Guardian propune „20 de locuri care merită să fie vizitate în 2020, fiind o sursă de inspiraţie în domeniul proiectelor de conservare şi comunitare care fac diferenţa pentru oameni şi planetă”, transmite Rador.

Cele 20 de destinaţii de vacanţă recomandate de The Guardian sunt: Slovenia („Ciclism ecologic şi căţărări aventuroase”), Goteburg („oraşul eco-certificat al Suediei”), Val di Vara („Cea mai verde vale din Italia”), Flims Laax Falera („Sporturi de iarnă eco în stil elveţian”), Rotterdam („O viziune a viitorului urban”), Menorca – Spania („Protecţie şi sustenabilitate marină pentru delectare”), Copenhaga („Capitala eco-neutră”), Viena („Ascensiuni, biciclete – şi transport public convenabil”), România („Urşi, bizoni şi biodiversitate”), Finlanda („Clutură autohtonă şi frumuseţe naturală”), Portuglia („Transformarea turismului într-o forţă a binelui”), Regatul Unit cu Salford („Cel mai mare proiect de grădinărit din Europa”), parcul naţional Cairngorms din Scoţia („Ambiţiosul proiect de restaurare a habitatului”), observatorul astronomic natural Davagh („privitul stelelor în munţii Sperrin, ţinutul Tyrone” din Irlanda de Nord), Insula Wight („Retro futurist”) – a şaptea rezervaţie naturală Unesco din Regatul Unit – toate din Europa. Din restul lumii, Fukushima („Olimpiada redresării din Japonia”), Montana din SUA („Crearea unei vaste rezervaţii naturale” în preeria americană), Vancouver („Locul de obârşie al Greenpeace devine şi mai verde”), Sri Lanka („Redresare sustenabilă după ofensiva terorismului”) şi Patagonia din Chile („Turismul comunitar începe pe noua Rută a Parcurilor”).
*
În ceea ce priveşte România, The Guardian scrie că aceasta oferă „Urşi, bizoni şi biodiversitate”:

„Nu este nevoie să vă deplasaţi cu avionul până în sudul Africii pentru a face safari – România este unul din cele mai bune locuri din Europa unde se pot vedea mamifere mari în sălbăticie. Ţara are şapte milioane de hectare de păduri – o proporţie semnificativă sunt terenuri împădurite virgine străvechi – şi adăposteşte cele mai mari populaţii de urşi bruni, ca şi de lupi şi lincşi, de pe continent.

Printre organizaţiile care lucrează la protejarea zonelor sălbatice se numără Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) care are planuri ambiţioase de creare a celui mai vast parc naţional împădurit din Europa. Concentrându-se pe restabilirea pădurilor şi ecosistemului mai larg degradate, FCC a lansat recent un program de ecoturism care include itinerarii pe urmele urşilor.

A construit patru refugii în sălbăticie şi ghiduri feroviare specializate pentru călătorii unice sau multiple. De asemenea FCC are în curs un program pe patru ani de reinserţie a bizonilor în Munţii Făgăraş, în parteneriat cu ProPark Foundation for Protected Areas şi Conservation Capital. Primele animale vor fi eliberate în natură în primăvara aceasta.

Pe lângă beneficiile pentru comunităţile locale pe care le aduce prin intermediul turismului în natură, reinserţia bizonilor – care au dispărut din Româina cu 200 de ani în urmă – va creşte totodată biodiversitatea. Un alt proiect al Rewilding Europe şi WWF Romania, proiectul Life Bison finanţat de Comisia Europeană, a adus deja 60 de animale în munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă şi altele le vor urma anul acesta.

Traseele pe urmele bizonilor din zonă sunt oferite de European Safari Company (în cadrul Rewilding Europe). Un pachet de două nopţi costă de la 299 de euro, inclusiv ghidaj şi mese. Asociaţia Bison Hillock, implicată şi ea în proiect, propune la rândul său o varietate de excursii, cu posibilitatea unor ascensiuni, ciclism şi cazare în casele localnicilor.

Deşi ţara are de furcă cu defrişările ilegale extinse (doi pădurari au fost ucişi în toamna trecută în timp ce încercau să apere pădurile şi în noiembrie au avut loc proteste de stradă, cu apeluri la o implicare mai mare a guvernului), ecoturismul înregistrează o dezvoltare constantă.

„Există provocări dar ecoturismul creşte organic aici şi se deschid numeroase mici afaceri etice folosind ghizi şi produse locale, iar banii rămân în ţară”, spune Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei ecoturismului din România.
În Delta Dunării, printre noile proiecte conservaţioniste se numără reinserţia bivolului de apă pe Insula Ermakov. „Avem o natură şi o viaţă sălbatică uimitoare şi oferim ceva unic în Europa”, spune Blumer.”

Sursa: The Guardian/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu/ Sursa Foto: The Guardian

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Sa nu le mai dati importanta socialistilor de la The Guardian!

    • adevarat! Dar nu strica putina promovare …

    • Guvernul Romaniei n-a facut nimic sa promoveze tara, doar a furat.

      Sa vedem daca astia fac ceva (ma indoiesc).

    • Chris, sluga PSD-ALDE-UDMR continua ,,demult” sa fie sluga securisto-kagebista si sa ii dea limbi stapanului lui Iulian Vlad si comunistului Iliescu, incercand sa para impotriva lor, dar isi da arama pe fata de securist comunist

  2. Pamflet
    Organizatiile astea pentru conservarea mediului si biodiversitatii sunt partasi la jaful pafurilor si la masacrarea animalelor, asa cum cei care vwneau in anii 90 sa ajute copii saraci, erau in realitate pedofili veniti la recrutat victime. Dar de mediu si de natura nu se ocupa decat de fatada. Se pot da exemple dar nu am nici timp nici chef

  3. Dar poți sta ore in trafic pe valea Prahovei. Cam cât un zbor la Johannesburg.

    • exista în tara asta o sumedenie de alte locuri mult mai frumoase, și categoric mult mai ieftine…unde poți chiar sa întâlnești și oameni

    • ”Dar poți” mânca cheesburgeri mulți în fața calculatorului, ca un incel distrus. ”Cam cât un” porc de 140 kg. În viu .

  4. Dupa strainii omorati de caini in anii ’90-00, acum pot fi mancati de ursi.

  5. Bizoni?
    Tanti cu traducerea n-a auzit de „zimbri”?