The Guardian: Microsoft a consolidat legăturile cu armata israeliană pentru a oferi suport tehnologic, cloud și AI, în timpul războiului din Gaza
Dependența armatei israeliene de tehnologia cloud și de sistemele de inteligență artificială ale Microsoft a crescut în timpul celei mai intense faze a bombardamentului asupra Gazei, dezvăluie documente scurse în presă, citate de The Guardian.
Dosarele oferă o perspectivă din interior asupra modului în care Microsoft și-a aprofundat relația cu instituțiile de apărare ale Israelului după 7 octombrie 2023, furnizând armatei servicii de calcul și de stocare mai mari și încheind contracte în valoare de cel puțin 10 milioane de dolari pentru a oferi mii de ore de asistență tehnică.
Legăturile profunde ale Microsoft cu armata Israelului sunt dezvăluite într-o investigație realizată de The Guardian împreună cu publicația israeliano-palestiniană +972 Magazine și o publicație de limbă ebraică, Local Call. Aceasta se bazează în parte pe documente obținute de Drop Site News, care a publicat propria sa anchetă.
Investigația, care se bazează, de asemenea, pe interviuri cu surse din cadrul instituțiilor israeliene de apărare și informații, aruncă o lumină nouă asupra modului în care Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au apelat la marile companii americane de tehnologie pentru a răspunde cerințelor tehnologice ale războiului.
După lansarea ofensivei în Gaza în octombrie 2023, IDF s-a confruntat cu o creștere bruscă a cererii de stocare și putere de calcul, ceea ce a determinat-o să își extindă rapid infrastructura de calcul și să adopte ceea ce un comandant a descris drept „minunata lume a furnizorilor de cloud”.
Ca urmare, au declarat mai multe surse israeliene din domeniul apărării, IDF a devenit din ce în ce mai dependentă de companii precum Microsoft, Amazon și Google pentru a stoca și analiza volume mai mari de date și informații pentru o perioadă mai lungă.
Documentele divulgate, care includ înregistrări comerciale de la Ministerul Apărării din Israel și fișiere de la filiala israeliană a Microsoft, sugerează că produsele și serviciile Microsoft, în principal platforma sa de cloud computing Azure, au fost utilizate de unități din cadrul forțelor aeriene, terestre și navale ale Israelului, precum și de direcția sa de informații.
În timp ce IDF a utilizat unele servicii Microsoft în scopuri administrative, cum ar fi e-mailul și sistemele de gestionare a fișierelor, documentele și interviurile sugerează că Azure a fost utilizat pentru a sprijini activitățile de luptă și de informații.
În calitate de partener de încredere al Ministerului israelian al Apărării, Microsoft a fost frecvent însărcinat să lucreze la proiecte sensibile și foarte secrete. De asemenea, personalul său a colaborat îndeaproape cu direcția de informații a forțelor de apărare israeliene, inclusiv cu divizia sa de supraveghere de elită, Unitatea 8200.
În ultimii ani, arată documentele, Microsoft a oferit, de asemenea, armatei israeliene acces pe scară largă la modelul GPT-4 al OpenAI – motorul din spatele ChatGPT – datorită unui parteneriat cu dezvoltatorul instrumentelor de inteligență artificială, care și-a schimbat recent politicile împotriva colaborării cu clienții militari și ai serviciilor de informații.
Microsoft a refuzat să comenteze rezultatele anchetei sau să răspundă la întrebări cu privire la activitatea sa pentru IDF. Un purtător de cuvânt al IDF a declarat: „Nu vom comenta pe această temă”. Ministerul israelian al Apărării a refuzat, de asemenea, să comenteze.
Dezvăluirile privind legăturile profunde ale Microsoft cu IDF și integrarea sistemelor sale în efortul de război ilustrează creșterea implicării sectorului privat în războaiele hi-tech și distincțiile tot mai neclare dintre infrastructura digitală civilă și militară.
În SUA, legăturile comerciale dintre armata israeliană și marile grupuri de tehnologie sunt supuse unei examinări tot mai atente și au declanșat proteste în rândul lucrătorilor din domeniul tehnologiei care se tem că produsele pe care le construiesc și le întrețin au permis un război în Gaza în care Israelul este acuzat de încălcări grave ale dreptului umanitar internațional.
Cu toate acestea, într-un război care a devenit cunoscut pentru aplicarea de către IDF a unor sisteme noi pe câmpul de luptă – inclusiv instrumente de recomandare a țintelor bazate pe inteligență artificială, precum The Gospel și Lavender – rolul jucat de marile companii de tehnologie cu sediul în SUA în sprijinirea operațiunilor Israelului în Gaza a rămas, până acum, în mare parte ascuns.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.