G4Media.ro

THE GUARDIAN: „Povestea Slujitoarei” prinde viaţă în Alabama. Femeile trebuie să ia…

THE GUARDIAN: „Povestea Slujitoarei” prinde viaţă în Alabama. Femeile trebuie să ia în seamă semnalul de alarmă / Ridicola inculpare a lui Marshae Jones pentru omucidere împotriva copilului ei nenăscut este un exemplu extrem privind un tipar tulburător

Marshae Jones era însărcinată în cinci luni atunci când o altă femeie, Ebony Jemison, a împuşcat-o în stomac, într-un oraş din Alabama numit Pleasant Grove. Jones, 27 de ani, a supravieţuit, însă fetusul, lovit de glonţ, nu. Jemison a pledat cu succes autoapărarea, din moment ce ea scosese pistolul în toiul unei altercaţii aparent iniţiate de Jones, pe care cea din urmă era pe punctul de a o câştiga – afirmă poliţia – până când prima a apăsat pe trăgaci.

Cum Jemison a fost exonerată, pare ciudat să te mai preocupe cine a început cearta. Însă acesta este totuşi unul dintre cele două elemente-cheie într-un caz extraordinar împotriva lui Jones, care a fost inculpată pentru omucidere împotriva copilului ei nenăscut. Fiind gravidă, presupusa decizie a lui Jones de a provoca o altercaţie a reprezentant „periclitare voluntară”. Şi cum legislaţia din Alabama conferă „personalitate” juridică fetuşilor, Jones a fost tratată ca şi cum ar fi pus în pericol un copil. Avocaţii ei nu au decis încă dacă vor include o contestare a acestei idei de „personalitate” în apărarea ei.

Oricât de forţat şi de şocant este acest proces din perspectiva umană, el este totodată fascinant prin ceea ce ne spune din perspectivă politică. Dezbaterea privind avortul s-a concentrat în mod istoric pe relevanţa pe care o are în privinţa autonomiei femeii faptul că ea deţine sau nu controlul asupra deciziilor privind propria ei reproducere. Însă, în vreme ce această dezbatere se desfăşura de-a lungul liniilor tradiţionale, o mult mai profundă restricţionare a drepturilor femeilor, având în centru fetusul, îşi clădea fundaţiile juridice şi culturale.

Secolul 21 este marcat de o obsesie privind mediul de dezvoltare al fetusului şi numeroasele pericole pe care activitatea unei mame – conştientă sau nu – le poate presupune pentru fetusul ei. Lista include alcoolul, chimicale, droguri [sau medicamente], stres şi emoţii, schimbarea mobilei, brânza cu mucegai, şi lista tot continuă. Unele state americane, cu Alabama în avangardă, s-au repezit să legifereze în consecinţă. Astfel că în anumite state o viitoare mamă poate fi inculpată pentru că e dependentă de heroină, pentru că bea alcool în timpul sarcinii şi chiar pentru că a băut alcool înainte să afle că este gravidă. Conform legii „periclitării chimice” din 2006 din Alabama, o femeie care plănuia să facă avort a fost una dintre sutele inculpate pentru că au folosit droguri [sau medicamente] în timp ce avea un fetus în ea.

Ironia amară este că această legislaţie le descurajează pe femeile care au probleme cu drogurile să mai meargă la medic pentru îngrijire prenatală – ceea ce constituie cea mai rea situaţie posibilă pentru fetus. Pe măsură ce acest obicei de a face poliţie cu trupurile gravidelor s-a extins, deopotrivă din perspectivă ştiinţifică şi culturală, femeile s-au trezit deodată că fac obiectul unor standarde diferite în materie de probe judiciare. Au fost lansate ipoteze privind riscurile folosindu-se metodologii bizare: la începutul anilor 2000 sociologul american Elizabeth Armstrong a examinat efectele negative ale stresului asupra sarcinii. Singura corelaţie demonstrabilă găsită a fost aceea între un eveniment profund stresant – moartea unui copil sau a unui soţ – din cursul sarcinii şi un deznodământ negativ al acesteia. De aici, s-au tras concluzii despre probleme emoţionale mult mai nesemnificative – amenzi rutiere şi altele asemenea -, complet lipsite de orice bază ştiinţifică. Alcoolul în timpul sarcinii, pe de altă parte, este acum total interzis în viziunea autorităţilor publice, inclusiv a NHS [autoritatea britanică – n.trad.], în ciuda studiilor care arată că dovezile în favoarea unei prohibiţii depline pur şi simplu nu există.

După cum au remarcat unii sociologi britanici: „Factorii de decizie […] au formalizat conexiunea dintre incertitudine şi pericol.” Suntem martori, pe ambele maluri ale Atlanticului, la dezvoltarea graduală a unui construct complet nou al riscului, în cadrul căruia o viitoare mamă responsabilă este un justiţiar luptând cu pericole necunoscute – pe lângă cele deja cunoscute – şi numai o mamă delicventă poate fi capabilă să pună la îndoială veridicitatea acestor avertismente. Caracterul şubred al dovezilor ştiinţifice face parte şi el din acest construct: el are rolul de a sublinia respectul femeii pentru autoritate, capacitatea ei de a se conforma îndrumării fără a pune întrebări.

Feministele au petrecut mult timp discutând acest nou construct al responsabilităţii maternale în contextul său social mai larg: de ce fac gravidele obiectul unei activităţi poliţieneşti din ce în ce mai rigide şi de ce sfaturile care li se dau sunt tot mai restrictive? Să fi fost aceasta doar o altă manevră a capitalismului aberant, de a redefini orice incident nefericit drept un eşec individual?

Deşi e posibil să fie aşa, soluţia pierde din vedere misoginismul evident până la stridenţă. Atunci când mama este redefinită drept un potenţial pericol la adresa copilului ei, trupul ei – în calitate de mediu unic în care fetusul poate supravieţui – devine proprietatea oricui se autoproclamă protector al fetusului. Nimic din ceea ce i se întâmplă ei – de la un avort spontan la a fi împuşcată în pântec – nu mai este un incident în care a fost implicată, ci poate fi considerat mai degrabă un eşec al ei de a administra şi proteja un trup ce nu-i mai aparţine.

În calitate de instrument al subjugării, acest caz este la fel de profund ca orice metaforă a aservirii femeilor pe care o putem găsi în literatura distopică. „Povestea Slujitoarei” [„The Handmaid’s Tale”, roman (şi serial TV) în care SUA devin un totalitarism creştin – n.trad.] este deja aici, în Alabama. Iar feministele de pretutindeni trebuie să considere lupta lui Marshae Jones drept propria lor luptă.

Sursa: The Guardian / Articol de Zoe Williams / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Foto: Captură video din serialul HBO ”Povestea Slujitoarei” („The Handmaid’s Tale”)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Sigur in stomac a fost impuscata? Nu cumva in abdomen?

    • Permiteti sa rectific: atât în abdomen cât şi în burtă! 💡

      Rezonabilitatea n-a fost prietena ta niciodata, este? 😆

    • @Sanitarul: De la comentatori n-am nicio pretentie, dar cineva care se pretinde jurnalist ar trebui sa fie capabil sa faca o traducere fara „furculisioane”.

    • …te PIȘI pe tine!
      Sunteți cei mai tari comentatori!
      Cu Rusu nnm in frunce!
      Apropo, ați votat la referendum??
      Nu la ăsta babaieti!
      La ăla din TOAMNĂ cu agenția aia obscură, de care Harley a uitat.
      Dada! Ăla cu famiglia tradițională!
      Cum îi zicea, că am uitat…
      Ăia care schimba legi prin lume…
      Harley, ne ajuți, te rog.
      Sictir, DOCTILOR! MUUULT SICTIR.

    • @Costică: La modul in care scrii, sigur n-ai citit in viata ta o carte. Noroc cu internetul ca altfel nu stiai nici ce-i aia presa. Si nu, n-am votat cu PSD. Probabil am votat la fel, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu si eu batut in cap.

    • Zi drept… esti pârțar…

    • ??, oare cine a întrebat rusofilul nnm daca a votat cu PSD!?
      Să vă fie rușine, că el e om de bună credință!
      Și în plus, știe exact ce și cât ați citit!! Atenție!
      Domnule, textul răspuns e răsuflat, nu m-ați nimerit…
      Da văd că sunteți destul de activ, în diverse domenii, așa că vine dna Gabriela sa va spună ceea ce eu nu mă cobor sa va comunic!
      PS. Întrebați de la alții cum se face pe-aici! ?
      Subțire, oricum, f subțire.

    • @costica, definește termenul, că io nu-s din orașul ăsta!
      Nu de alta, dar ca să știu la ce mă raportez….
      ??

  2. articole scrise la comanda sceleratilor de stânga. Femeia a fost împușcată când ataca alta femeie, deci autoapărare. Nu sari sa ataci fără motiv când esti însărcinată. Așa ca mai ușor cu Fițuicile de stânga. Nu va văd așa aprigi când pirandele romanesti arunca cu puradeii in poliție…

    • atacul a fost provocat de existentza unor discriminari sociale promovate de o legislatzie prost creata ….ar trebui arestat imediad guvernatorul care si a pus semnatura pe ea ….. pentru crima
      ce penibil esti ..!!!

    • Deci punerea in pericol a fătului sau a unui copil nenăscut nu ar trebui pedepsita?? Hai ca tu esti o capacitate juridică dacă ai ajuns sa comentezi legi dintr-o țara de care ai auzit in filme și presa. In condițiile in care justiția voastră e târfa tuturor.

    • Harley, daca te nășteai la arabi, sigur ai fi fost membru ISIS. Penibilule, o dai aici cu „stânga”, și ” dreapta „.

    • Articol neomarxist si bolsevic in spiritul stangii extreme proeuropene pupatoare de minoritari si deviatii de la normalitate cu scopul de a acumula cat mai multa masa electorala de manevra.

      Este uluitor sa citesti cum unii considera ca fatul nu e o persoana. dar ce este ? un scaun, un sucitor de lemn, o limba de pantof rupta ? genetic, anatomic e 100% format, doar ca sta in burta la ma-sa. deci daca pui in pericol viata unui proaspat nou-nascut de o ora e infractiune, daca e in burta nu.

      rasa umana a atins in momentul asta apogeul prostiei, ignorantei si a propriei autosuficiente.

    • Eu consider ca nici tu nu esti persoana, ba, gion ou, ci un extremist de dreapta, posibil trol rus trampist! Dacă nu e așa, esti doar unu care a votat la referendum, cand te a pus Dragnea si atunci, nu ma mir că crezi ca un embrion sau fat e persoana. Televizorul cand e pe Fox News sau Antena 3 e si el persoana, nu?

    • Ciprian, concluzia asta ai tras-o cu ajutorul diplomei tale nefolositoare in filozofie obținută la privat?

    • In imaginatia bolnava a stangistilor, toti cei care nu sunt de acord cu ei sunt neaparat putinisti si se uita la Antena 3!

    • Adevarul e ca daca ailalta nu scotea pistolul probabil ca gravida o tragea de par pina o prostea de tot, ca e negresa. Nu? Sau cam asa ceva.
      Oricum, e clar ca trebuia s-o impuste pe scandalagioaca (mama ei de …), ca l-a nimerit pe viitorul copil e vina lu’ mamica agresiva, ea trebuia sa fie calma si sfinta pina nastea. Ca, vorba aia, cine-a mai vazut gravida nervoasa?
      Atentie: sarcasm.

    • Ma indoiesc ca mancatorii propagandei de stanga de aici, majoritatea clone, au copii sau daca au, probabil in fantezia lor.
      Fatul este o persoana vie ca va place sau nu, satanistilor si criminalilor.

      Vai de steaua celor care isi sprijina caderea ca natie, popor si cultura.
      Meritati retragerea cetateniei si exilarea in tarile a caror politica o ridicati in slavi.

    • Nu ați reacționat pozitiv cu Harley, nu-i bai, că a raspuns @kaloo.
      Nici așa nu e bine, se întoarce Gion ou, pe care cât de cât îl scoateți in evidenta!
      Hai noroc CPF! Da nu la România.
      Mai incercati la alte site-uri…
      Și la state bananiere.

  3. Nu le-a placut Hilary? Bun, sa ia dictatura pe paine. Si americanii sunt o natie de fraieri.

    • As fi curios ce ai putea crede ca putea face dna Clinton in cazul asta mai exact? guvernatorul in momentul asta e Democrat in Alabama oricum, de cand stii tu ca Presedintele dicteaza ce se intampla cu legile sau justitia intr-un stat.

  4. Sunt curios ce cred ambele tabere: Avem un cadavru, fie ca e vorba de un fetus, fie ca e un copil care urma sa se nasca in ziua aia.

    Cineva a luat o decizie care a dus la pierderea unei vieti. Intr-o situatie de genul asta, CINE e vinovat de omucidere?

  5. „„Povestea Slujitoarei” [„The Handmaid’s Tale”, roman (şi serial TV) în care SUA devin un totalitarism creştin – n.trad.] este deja aici, în Alabama.”

    Tare as dori sa stiu ce crede Zoe Williams, autoarea britanica a articolului despre interdictia impusa de NHS (sistemul de asistenta medicala de stat din UK) gravidelor de a nu consuma alcool? Este o interdictie „de dreapta” (adica NHS a fost influentata de conservatorismul care bate in retragere), e una „de stanga” (adica NHS gandeste si actioneaza „corect politic”, mentalitate tot mai influenta in UK si in tarile vestice), sau vine din considerente stiintifice? Pare ca s-a grabit sa respinga ultima varianta, asa ca in viziunea autoarei raman doar considerentele politice. Ei bine, care din ele? Voi ce parere aveti?

    Cei care acuza „totalitarismul crestin” ar trebui sa priveasca in partea opusa cu mare atentie si vor vedea adevarata fata a viitorului pe care chiar ei il pregatesc.

  6. Intr-un fel e bine ca existati, mai aflu si eu ce mai e nou in Internationala Socialista.

  7. G4 promovează această temă desi România este in fruntea Europei la numărul de avorturi iar natalitatea la noi este intr-o scădere dramatică.
    Pregătiți-va să auziți ce minunati sunt emigranții musulmani, care vor munci din greu ca să ne plăteasca pensiile.

  8. Ce rost are sa ne batem capul cu niște situații care au apărut în alt sistem de drept decât al nostru… La noi e simplu, vătămarea fătului de către mama, in timpul sarcinii, nu se pedepsește. Nici avortul provocat de mama, și e firesc așa, după 30 de ani in care femeile au fost monitorizate de regimul comunist, sa nu care cumva să-și producă singure avort. Și apropo, Povestea slujitoarei a fost inspirata de situația din România comunistă.

    • Ce superb, te droghezi, bei de rupi, fumezi nu ai nicio raspundere. Il nasti handicapat de-a dreptul si e ok.
      Ai nascut copilul si i-ai zis cumva ceva despre minoritati sau alte alea pac poti fi decazut din drepturile parintesti.

      Ce izvor de frumusete e lumea.

      Vezi Suedia, Finlanda, Norvegia