G4Media.ro

The Lancet: Obezitatea, poluarea, inegalităţile şi COVID-19, ingredientele unei „furtuni” care a…

The Lancet: Obezitatea, poluarea, inegalităţile şi COVID-19, ingredientele unei „furtuni” care a crescut numărul de decese

Alimentaţia deficitară, poluarea şi alte surse de afecţiuni cronice, din ce în ce mai prezente în ultimii 30 de ani, la care se adaugă un nou virus, reprezintă condiţiile pentru formarea unei ”furtuni” care a condus la un milion de decese având drept cauză principală COVID-19, se arată într-un raport publicat vineri de jurnalul The Lancet, citat de AFP.

”Interacţiunea COVID-19 cu bolile cronice şi factorii lor de risc, inclusiv obezitatea, hiperglicemia şi poluarea atmosferică, într-o creştere continuă la nivel mondial în ultimii 30 de ani, a creat condiţiile pentru o furtună, alimentând numărul morţilor din cauza COVID-19”, notează prestigiosul jurnal medical britanic într-un comunicat.

”Bolile netransmisibile au jucat până în prezent un rol critic în milioanele de decese cauzate de COVID-19 şi vor continua să influenţeze starea generală de sănătate în fiecare ţară, chiar şi atunci când pandemia se va linişti”, a comentat redactorul şef Richard Horton.

The Lancet atrage atenţia în mod regulat asupra flagelului bolilor netransmisibile asociate modului de viaţă (obezitate, diabet, tutun, alcool şi altele). În cel mai nou raport al său abordează tema COVID-19.

Pentru The Lancet, lumea se confruntă nu doar cu o pandemie, ci cu o ”sindemie”, respectiv conjuncţia mai multor urgenţe sanitare. ”Numeroşi factori de risc şi boli netransmisibile studiate în acest raport sunt asociaţi cu un risc crescut de forme severe de COVID-19, chiar şi de deces”, subliniază The Lancet.

”Sunt necesare acţiuni urgente pentru a aborda sindromul bolilor cronice, inegalităţile sociale şi COVID-19, adică interacţiunea mai multor epidemii care exacerbează povara asupra sănătăţii populaţiilor deja afectate şi le face şi mai vulnerabile”, avertizează jurnalul ştiinţific.

În Europa, potrivit The Lancet, speranţa de viaţă a crescut constant în ultimii 30 de ani, însă mai puţin decât speranţa de viaţă la naştere, ceea ce înseamnă că oamenii trăiesc mai mult în condiţii de sănătate precară.

Pe vechiul continent, bolile netransmisibile sunt responsabile pentru ”mai mult de 80%” dintre decesele premature şi înrăutăţirea stării de sănătate (măsurate în număr de ani pierduţi), potrivit raportului.

În 2019, principalii factori de risc din Europa au fost:

  • hipertensiunea – asociată cu aproximativ 787.000 de decese, potrivit estimărilor
  • consumul de tutun – 697.000 de decese
  • alimentaţia deficitară – 546.000 de decese
  • hiperglicemia – 540.000 de decese
  • obezitatea – 406.000 de decese

The Lancet face apel la implementarea unor ”eforturi majore” pentru reducerea acestor riscuri prin politici proactive de sănătate publică, după exemplul celor adoptate împotriva tutunului.

”Expunerea la tutun a scăzut cu aproape 10% în întreaga lume începând cu 2010, chiar dacă rămâne principala cauză de deces în numeroase ţări dezvoltate”, subliniază jurnalul.

Sursa: Agerpres

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Prestigioasa publicatie a gurat atat un studiu fake contra hidroxiclorochinei, cat si niste date pozitive legate de vaccinul netestat al rusilor.

    Hai sa mai treaca ceva timp, ca au devenit putin necredibili.

  2. O fi Agerpress pentru voi, astia „ageri”.
    Eu sunt mai direct (primul link este articolul in discutie – daca aveti access; celelalte sunt infos suplimentare):
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673620321310
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32000-6/fulltext
    https://en.wikipedia.org/wiki/Syndemic

  3. Ce tâmpenie. Hipertensiunea pe locul unu. Apoi tutunul.
    Dar defrișările, miliardele de mașini, zecile de mii de avioane din înaltul cerului, statul în cur la teveu cu zilele…
    Banuiesc ca autorii care publică in aceasta revista de kkt locuiesc in mansion-uri generoase, se hranesc cu alge si gingobiloba si fac yoga.
    Mai duceti-va si’n sistemul meu periodic, revistoizilor.

  4. Beau, fumez, fac sex neprotejat, manac doar mancare rece de la supermaket, inghit pumni de tot felul de medicamete prescrise sau nu; fac ce vreau cu sanatatea mea! Nu e treaba statului sa-mi faca bine cu forta! N-am nevoie de medicina avansata; personal n-am pretentia sa mi se ofere acces la transplant, chimioterapie, medicatie hiv sau hepatita C, operatii complexe si costisitoare etc. Pt. asa ceva mi-am cumparat loc de veci. Am nevoie doar de un pachet minimal, si medicina de urgenta in caz ca-mi rup vreun picior ceva.