G4Media.ro

The Lancet: Toată lumea se concentrează pe vaccin, dar există un alt…

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

The Lancet: Toată lumea se concentrează pe vaccin, dar există un alt Covid, de anduranță. Avertisment pentru anii următori  

Multiple leziuni ale organelor sunt depistate la un număr tot mai mare de pacienți care au fost infectați cu coronavirus. Ele variază de la probleme de respirație, la oboseală, dureri de cap, palpitații, dureri în piept, probleme locomotorii, depresie sau insomnie, iar vârsta celor afectați diferă, potrivit publicației medicale The Lancet.

La Academia de Științe Medicale – Lancet, profesorul Bin Cao a prezentat consecințele infectării pe termen lung și efectele Covid-19 asupra unor pacienți din Wuhan, avertizând că urmările și disfuncțiile din organism pot persista cel puțin pentru șase luni. Este vorba despre așa numitul „Covid de anduranță”, care deocamdată ridică multe semne de întrebare și are nevoie de studii aprofundate, menționează publicația The Lancet. Studiul prezentat în China datează de la finalul lunii noiembrie.

Între timp, mari puteri ale lumii au anunțat că vor studia cu atenție efectele Covid-19 pe termen lung.

Pe 4 decembrie, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite a organizat un prim congres despre ”Covidul de anduranță”.  În Marea Britanie,  NHS  (National Health Service) a anunțat că 40 de laboratoare încearcă acum să găsească răspunsuri la simptomatologia pe termen lung ca efect al infectării, iar acum se dorește elaborarea unui protocol medical de specialitate.

The Lancet notează că, în ciuda acestor eforturi, există în continuare multe necunoscute. Care sunt diagnosticele în astfel de cazuri, definițiile de caz, tipurile de boală care se încadrează în Covidul de anduranță. Cât durează efectele? Cine intră în categoriile de risc ale unor sechele severe și de durată? Care sunt cauzele și cum se ajunge la aceste consecințe? Cum se previn sau reduc efectele? Există vreun tratament adecvat pentru recuperarea tuturor funcțiilor unui pacient? Ce fel de recuperare trebuie făcută?

Este nevoie de studii de durată și demarate cât mai curând pentru a ajuta la înțelegerea traiectoriei, a complicațiilor și a mecanismului biologic care conduc la consecințe pe termen lung provocate de Covid-19.

(…)

The Lancet atrage atenția că în acest moment toată atenția lumii este îndreptată asupra vaccinurilor așteptate, dar cei afectați, care au rămas cu sechele asupra organismului, vor avea de suferit în continuare. Și nu se știe dacă își vor reveni complet vreodată.

Medicii trebuie să-și asculte pacienții și să-i înțeleagă, să ia în calcul comorbiditățile și simptomele. Fără o definiție de caz pentru Covid de anduranță și în absența unui test pentru diagnosticare sau a unui tratament reușit, medicii vor fi în imposibilitatea de a-și ajuta pacienții.

Deși vaccinarea este o prioritate, multe state răspunzând prin asta pandemiei, pacienții cu Covid de anduranță nu trebuie uitați sau ignorați de îndată ce țările vor considera că pandemia s-a sfârșit. Înțelegând nivelul problemei acum și complexitatea și toate variabilele produse de boală și de cursul acesteia, și făcând presiune pentru o mai bună cercetare și îngrijire, ar putea duce la evitarea unor ani buni de luptă și îngrijire neadecvată pentru pacienții cu Covid de anduranță.

The Lancet este una dintre cele mai longevive reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley cu scopul de a informa despre evenimentele spitalicești și prezentarea de cazuri medicale deosebite. Ea a avut un rol important în organizarea medicală și spitalicească din Marea Britanie, dobândind un prestigiu mondial. The Lancet publică articole originale din domeniul cercetării, recenzii, editoriale, prezentări de cazuri medicale remarcabile, literatură medicală, corespondență etc. Astăzi ea deține redacții în Londra, New York sau Beijing.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. La noi se ciunteste definitia de caz a bolii de inceput, iar pentru cea de lunga durata nici nu se ia in calcul momentan o „definitie de caz”, poate doar daca ordona politrucii din guvern… Momentan se ordona reducerea testarii, falsificarea incidentei la mia de locuitori si multe altele care nu au nimic de-a face cu sanatatea publica, ci cu imaginea de partid.

    Doar ca cei care fac definitia de caz, ar trebui trasi la raspundere pentru decesele cauzate de interventia lor directa pe ce se testeaza si ce nu. Mii de morti din cauza lor. Trebuie sa-si asume!

  2. Imunizările voite au mutilat oamenii pe viață. Impostorii și profitorii nu merita sa traiasca.

  3. Un an de zile, mii si mii de pacienți drept cobai, iar geniile planetei nu au reușit să identifice un plan terapeutic pentru tratarea covid, într-o era in care avem abundență de molecule inovatoare…

    Pana la urma, oamenii s-au tratat mai bine acasa, cu aspirina si zeama calda. Au evitat sa fie incendiați, tinuti în frig, mizerie si fara medicamentele zilnice, decuplați de la sistemul de ținere in viata.

    Si se mira unii de ce majoritatea populației planetei prefera sa faca boala (cu „sechelele” asociate) decat să fie expusă sărăciei si celorlalte boli, care nu au dispărut de pe planeta doar pentru ca oms a declarat pandemie.

    • In oraselul meu doar a murit o tinara la nastere datorita covid si tatal un baiat tinar a ramas cu un copil de 5 ani si unul nou nascut. Miine este immormintata o prietena de familie care a ajuns la intubare.
      Si dumneata spui de zeama calda ticalosul dracului!

  4. Sechele postcovid pot apare și in urma tratamentului aplicat.

    • Au subestimat urmările unei infectii necunoscute. Procesul inflamator odată declanșat nu mai poate fi oprit ci doar ameliorat.

    • Ai incercat cu dexametazona in doze pentru procese inflamatorii sistemice, in faza acuta? Face minuni!
      Daca dai urme fine (doze de romania) si tarziu (ca in romania), nu te ajuta.

    • A încercat Trump și degeaba.

    • Au incercat eroii, dar s-au crapuit pe ei cand le-a crescut glicemia pacienților (ei nu au învățat in facultate/liceu ca e un efect al glucocorticoizilor), asa ca au preferat să ii lase pe pacienți sa evolueze spre pneumonie si moarte.
      Prostul de trump n-a luat decat hidroxiclorochina, care are efecte modeste – de asta se da ala long, in inflamațiile cronice, care evoluează lent. Si au pompat plasma de sinteza (imunoglobuline) in el in nestire, similar cu orice transfuzie de sânge tânăr.
      Dar tu, trolutule, ce motive ai sa minti si sa zici de dexa cand orange man a bagat hcq?

  5. În România doctorul se gândește doar la câți alți pacienți își așteapta rândul la el ca sa poata sa plece mai repede sa-și vada de viața si banii lui.
    Oricum daca îi dai românului un sfat profesionist are impresia ca-l iei de pro- st si face tot cum stie el.
    Cred ca au avut PSD ca reper în viață.

  6. Priviti partea buna : Mai putin oxigen inseamna ca oxidezi mai greu …