G4Media.ro

The Lincoln Project: Republicanii care se unesc pentru ca Donald Trump să…

The Lincoln Project: Republicanii care se unesc pentru ca Donald Trump să piardă alegerile prezidențiale

S-a lansat cursa pentru președinție în Statele Unite și Joe Biden, candidatul democrat, poate conta pe sprijinul unui grup de… republicani.

Pe Twitter, terenul de joc preferat al lui Donald Trump, un grup de Republicani se unește pentru a-l discredita pe președintele Statelor Unite. „Misiunea noastră: să-l învingem pe președintele Trump și trumpismul la urne”, asta este deviza mișcării „The Lincoln Project”.

Podcast-uri, video-uri, tweet-uri… în câteva ore, disidenții republicani sunt în stare să elaboreze conținuturi care să demonstreze “incompetența” președintelui. Această campanie de publicitate anti-Trump arată în scurte video-uri “erorile” comise de președinte pentru a-i convinge pe alegători de “eșecurile sale”. Videoul cel mai vizionat, „Mourning în America” (Doliu în America), contabilizează 2,8 milioane de vizionari.

 Ce este „Lincoln Project”?

Comitetul de acțiune politică își trage numele de la președintele american Abraham Lincoln care a reușit să reintegreze statele secesioniste în războiul civil. În decembrie 2019 fondatorii, toți membri ai Partidului Republican, anunță crearea unui vast proiect al cărui scop este: învingerea lui Trump la viitoarele alegeri.

Pentru asta, disidența republicană decide să se ralieze campaniei prezidențiale democrate. “Fenomenele bipartizane sunt rare în America, divizarea între Republicani și Democrați este puternică de obicei”, afirmă Régis Dandoy, politolog la ULB, specialist al sistemului electoral. În aprilie, mișcarea cere să se voteze pentru candidatul democrat, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, ceea ce pare surprinzător. “Trebuie totuși re-contextualizat scopul Lincoln Project care nu este acela ca Joe Biden să fie ales, ci să nu fie ales Donald Trump”, adaugă Régis Dandoy.

Republicanii anti-Trump

În ciuda apartenenței lor la același partid, membrii Lincoln Project se detașează de politică lui Trmp pe care o consideră un “pericol pentru Constituție și Republica”. Ei se văd că niște conservatori mai “moderați”.

Lincoln Project este desigur compus numai din membri ai Partidului Republican, dar nu numără în rândurile sale nicio personalitate politică de prim plan. “Sunt mai mult tehnicieni decât înalte cadre ale partidului”, explică Régis Dandoy. Membrii grupului sunt experți în politică, în comunicare și în strategie de campanie. Conservatorii se declară dezamăgiți de guvernarea președintelui.

În fruntea mișcării se află avocatul newyorkez George Conway, care nu este altul decât soțul unei consiliere a lui Donald Trump, Kellyanne Conway. Conducătorul mișcării a fost deja țintă atacurilor președintelui pe Twitter: “Nu știu ce i-a făcut Kellyanne ratatului și nebunului ei soț, Luna plină, dar trebuie să fi fost foarte urat”, a scris locatarul de la Casă Albă făcând referire la originile filipineze ale acestuia.

Strategia bună pentru a-l dărâma pe Trump?

Ultimele sondaje nu sunt încurajatoare pentru Trump. Potrivit lui Régis Dandoy, aceste rezultate sunt consecința proastei gestionări a crizei de coronavirus în Statele Unite și nu a „Lincoln Project”. Până astăzi, impactul video-urilor este destul de marginal, în ciuda “calității lor bune”. Strategia i-ar atinge mai mult pe alegători decât pe liderii Partidului Republican. “Ar fi nevoie de susținerea unei figuri de prim plan pentru ca această mișcare să nu rămână un detaliu în campania electorală”, estimează politologul.

Dacă Trump ne pare să pornească câștigător în cursa pentru Casa Albă, Régis Dandoy amintește că sondajele nu îi erau favorabile nici în 2016. Așteptând, vizibilitatea mișcării ia amploare și campania anti-Trump pe rețelele de socializare atrage alegători. Lincoln Project are 1,2 milioane de abonați pe Twitter și cea mai bună publicitate provine de la Trump însuși. Președintele american se inflamează regulat față de postările grupului, dându-le astfel și mai multă importanță.

Sursa: La Libre Belgique / Autor: Daphné Chapellier / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. numai rasistii mai sunt cu Trump

    si Putin

    • Ei nu mai spune Gogule ! Doar comunistii si tampitii sunt anti Trump.

    • Ai uitat de Xi jinping

    • Haha, asa ziceau si in 2016. Toate epl-urile ziceau ca o sa piarda etc. De data asta insa cred si eu. Nici eu nu l-as mai vota. E partial vina lui, dar oricum nu are ce sa faca, e cu mainile legate. Nu ii permite sistemul sa faca nimic. Cat despre acesti „republicani” anti Trump, la revedere, pot sa nominalizeze ei pe cine vor. Trump a fost ultimul presedinte repulibcan.

    • Andrei e spalat pe creier, iata ce face Fox News din om

  2. Sa nu-l placi pe Trump e una, sa-l sprijini pe Biden e altceva.
    Aia nu-s republicani cum nu-s eu popa.

    • strategia postacilor trump/putin de a se dezice de republicanii anti-trump e de-a dreptul patetica

      rau ati ajuns, nu mai tolerati niciun om cu constiinta, vreti numai slugi trumpiste care inghit pe nemestecate minciunile lui dear leader donald, chiar si atunci cand minciunile lui se contrazic

  3. Interesele cui le-a pus Trump inaintea americanilor? Astia sunt nebagati in seama in randul republicanilor si vor mai in fata

  4. Cum? Nu se poate.. ! Dar a ridicat garduri care l-au încetinit pe Speedy Gonzales și s-a luat la trântă cu tigrul asiatic…Partid nerecunoscător.. !

  5. Nici Biden nu pare ca a citit prea multe carti … Asa de grav a ajuns America. Se zvarcoleste Lincoln in mormant …

  6. lincoln project e o adunatura de consultanti ai lui romney din 2012 care au pierdut toate alegerile si care au facut aceeasi propaganda antitrump si in 2016, complet inutil. ei cred ca cu videouri penibile conving vreun american sa voteze pe sclerozatul papusar al stangii radicale, joe biden. dar daca vor sa cheltuie banii prostilor, foarte bine

  7. Usor usor China devine stapanul lumii,era si cazul.

  8. Constituția americană nu precizează modul și procedurile prin care partidele își denumesc candidații pentru președinția SUA, acestea au fost dezvoltate dealungul timpului de către cele două partide. În prezent sistemul alegerilor primare și convențiilor este cel ce are rolul desemnării candidatului, dar a existat în trecut o procedură preliminară de selecție. Această procedură ( ”the invisible primary” sau ”gatekeeping” ) consta în analiza, de către cei mai influenți membri ai partidului și oarecum în spatele culiselor a diferiților candidați, cu scopul de a micșora șansele unor candidați cu simpatii sau cu vederi dubioase ( de ex. Henry Ford sau Charles Lindhberg ) dar foarte bogați sau populari.

    Așa că, nu este nemaiauzit un afront din interiorul partidului față de anumiți candidați cu comportament îngrijorător. Trump este un astfel de caz.

    În treacăt fie zis, actualmente la democrați – prin confruntarea la vedere a multor candidați – se pare că s-a reușit eliminarea din competiție a unor candidați prea ”la stânga” ( Sanders ) sau prea anti- establishment ( Warren ). Nu este clar, dacă ultima nu este cumva victima marilor instituții de finanțe ( bănci, bursa ) având în vedere atacul virulent al lui Warren la adresa lor.

    În final, iată recomandarea, pe scurt, a unor experți în științe politice de la Harvard ( Levitsky / Ziblatt ) pentru cele două partide :

    Republicanii trebuie să construiască un electorat mai divers și să găsească calea de a câștiga alegeri, fără să recurgă la nationalism, populism, nativism și demagogie. Trebuie să realizeze că un președinte cu astfel de vederi, poate produce daune pe termen lung instituțiilor statului.

    Deși nu este cel care a creat – o, partidul democrat poate juca un rol mai accentuat în aplanarea polarizării societății în două tabere, să aibă politici comprehensive pe piața muncii și este imperios necesară abordarea serioasă a inegalității.
    ( Levitsky- Ziblatt : How democracies die )

  9. Niste never-trumperi complet irelevanti astia din proiectul Lincoln. Astia i s-au impotrivit si-n 2016, si a castigat.