The New York Times: Brazilia alege duminică între Bolsonaro și Lula / ”O demonstrație a modului în care alegătorii dintr-o țară polarizată se unifică în jurul a ceea ce urăsc, în loc de ceea ce iubesc”
Brazilienii care votează duminică pentru funcția de președinte vor alege între doi titani politici, într-o competiție considerată un test major pentru una dintre cele mai mari democrații din lume, prefațează The New York Times alegerile prezidențiale ce vor avea loc duminică în Brazilia.
În ultimul deceniu, Brazilia a trecut de la o criză la alta: distrugerea mediului, o recesiune economică, un președinte pus sub acuzare, doi președinți încarcerați și o pandemie care a ucis mai mulți oameni decât oriunde în afara Statelor Unite.
Duminică, brazilienii vor vota pentru următorul lor președinte, sperând să împingă cea mai mare țară din America Latină spre un viitor mai stabil și mai luminos – alegând între doi bărbați care sunt profund legați de trecutul său tumultuos.
Alegerile sunt considerate în general drept cel mai important vot al națiunii din ultimele decenii, spun istoricii din Brazilia, în parte pentru că sănătatea uneia dintre cele mai mari democrații din lume ar putea fi în joc.
Președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, este un populist de extremă dreapta al cărui prim mandat s-a remarcat prin agitație și prin atacurile sale constante asupra sistemului electoral. El a stârnit indignare în țară și îngrijorare în străinătate pentru politicile care au accelerat defrișările din pădurea amazoniană, pentru că a preferat medicamente nedovedite în detrimentul vaccinurilor Covid-19 și pentru atacurile sale dure împotriva rivalilor politici, judecătorilor, jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul sănătății.
Contracandidatul său, fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva, este un politician de stânga care a supravegheat boom-ul Braziliei în primul deceniu al acestui secol, dar care apoi a ajuns la închisoare pentru acuzații de corupție. Aceste acuzații au fost ulterior retrase, iar acum, după ce a condus în sondaje timp de luni de zile, omul cunoscut sub numele simplu de „Lula” este pe cale să finalizeze o uimitoare resurecție politică.
Ei sunt probabil cele mai cunoscute și cele mai polarizante două figuri din această națiune de 217 milioane de locuitori și, de mai bine de un an, au prezentat alegătorilor viziuni extrem de diferite pentru această țară, a cărei economie a fost afectată de pandemie și de inflația globală.
Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, dorește să vândă compania petrolieră de stat din Brazilia, să deschidă Amazonul pentru mai multe exploatări miniere, să relaxeze reglementările privind armele și să introducă valori mai conservatoare.
Da Silva, 76 de ani, promite să crească taxele pentru cei bogați pentru a extinde serviciile pentru cei săraci, inclusiv extinderea rețelei de siguranță socială, creșterea salariului minim și hrănirea și cazarea mai multor persoane.
Sloganul de campanie al dlui Bolsonaro este „Dumnezeu, familie, patrie și libertate”, în timp ce da Silva și-a construit discursul în jurul promisiunii de a se asigura că toți brazilienii se pot bucura de trei mese pe zi, inclusiv, ocazional, de o bucată superioară de carne și o bere rece la un grătar de familie.
Cu toate acestea, în loc de planurile lor pentru viitor, o mare parte din cursă s-a învârtit în jurul trecutului fiecărui candidat. Brazilienii s-au aliniat de o parte sau de alta, bazându-se în mare parte pe opoziția față de unul dintre candidați, în loc să îi susțină.
„Cuvântul principal în această campanie este respingerea”, a declarat Thiago de Aragão, director de strategie la Arko Advice, una dintre cele mai mari companii de consultanță politică din Brazilia. „Aceste alegeri sunt o demonstrație a modului în care alegătorii dintr-o țară polarizată se unifică în jurul a ceea ce urăsc în loc de ceea ce iubesc”.
Accentul duminică – când un total de 11 candidați prezidențiali se vor afla pe buletinul de vot – nu va fi pus doar pe numărarea voturilor, ci și pe ceea ce se va întâmpla după anunțarea rezultatelor.
De luni de zile, Bolsonaro a pus la îndoială securitatea sistemului electronic de vot din Brazilia, susținând, fără dovezi, că acesta este vulnerabil la fraudă și că susținătorii dlui da Silva plănuiesc să fraudeze votul. Bolsonaro a spus, de fapt, că singurul mod în care ar putea pierde este ca alegerile să îi fie furate.
„Avem trei alternative pentru mine: Închisoarea, moartea sau victoria”, le-a spus el susținătorilor la mitingurile enorme de anul trecut. „Spuneți-le ticăloșilor că nu voi fi arestat niciodată”.
La începutul acestui an, armata a început să conteste sistemul electoral alături de dl Bolsonaro, stârnind îngrijorarea că forțele armate l-ar putea susține pe președinte dacă acesta refuză să cedeze.
Cu toate acestea, dl Bolsonaro nu pare încă mulțumit. Miercuri, formațiunea sa politică a dat publicității un document de două pagini în care susține, fără dovezi, că unii angajați guvernamentali și contractori au avut „puterea absolută de a manipula rezultatele alegerilor fără a lăsa urme”. Oficialii electorali au replicat că afirmațiile „sunt false și necinstite” și „o încercare clară de a împiedica și perturba” alegerile.
Da Silva deține un avans covârșitor în sondaje încă de anul trecut, însă dacă niciun candidat nu va depăși 50 % din voturi duminică, primii doi clasați vor concura în turul doi, programate pentru 30 octombrie.
O victorie a lui da Silva ar continua o schimbare spre stânga în America Latină, șase dintre cele mai mari șapte națiuni din regiune alegând lideri de stânga începând din 2018. De asemenea, ar fi o lovitură majoră pentru mișcarea globală a populismului de dreapta care s-a răspândit în ultimul deceniu. Fostul președinte Donald J. Trump este un aliat cheie al lui Bolsonaro și l-a susținut pe președintele brazilian.
Liderii politici și analiștii consideră că instituțiile democratice ale Braziliei sunt pregătite să reziste oricărui efort al dlui Bolsonaro de a contesta rezultatele alegerilor, dar națiunea se pregătește pentru violențe. Șaptezeci și cinci la sută dintre susținătorii dlui Bolsonaro au declarat, în iulie, celui mai important sondaj de opinie din Brazilia, că au „puțin” sau deloc sprijinit sistemele de vot.
„Singurul lucru care îi poate lua victoria lui Bolsonaro este frauda”, a declarat Luiz Sartorelli, în vârstă de 54 de ani, un vânzător de software din São Paulo. El a enumerat ca dovadă mai multe teorii ale conspirației privind fraudele din trecut. „Dacă vrei pace, uneori trebuie să te pregătești pentru război”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii