G4Media.ro

The New York Times: Care este semnificația retragerii Rusiei din tratatul vizând…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

The New York Times: Care este semnificația retragerii Rusiei din tratatul vizând interzicerea testelor nucleare

  • Analiză The New York Times, citată de Rador

Printr-un important moment care marca închiderea ultimelor capitole din Războiul Rece, cu ocazia unei reuniuni desfășurate în 1985, la Geneva, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, și cel al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, au dat publicității o declarație comună prin care afirmau că “un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Acel angajament a deschis calea unei serii întregi de acorduri istorice, menite să reducă arsenalurile nucleare ale Rusiei și ale Statelor Unite, care, laolaltă, dețin majoritatea armamentului cel mai distructiv din lume, împiedicând totodată și proliferrarea acestora pe plan mondial.

În pofida unor relații mult mai tensionate dintre Moscova și Washington, în prezent, arhitectura dezarmării și a neproliferării este redusă treptat. Joi, președintele Vladimir V. Putin a semnat o lege care revocă ratificarea de către Rusia a tratatului vizând interzicerea testelor nucleare.

Putin a spus că, prin această deratificare, nu a vrut decât “să răspundă” poziției americane. Deși Statele Unite au semnat tratatul în 1996, acesta nu a fost niciodată ratificat.

Întrucât America nu a ratificat niciodată tratatul, decizia Rusiei a fost mai mult simbolică decât practică. Dar demersul face ca doar un singur pact pe tema armamentului nuclear dintre Rusia și Statele Unite să rămână încă valabil: Noul Tratat START.

Ce înseamnă tratatul pe tema testelor nucleare?

Tratatul vizând Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty – CTBT) a fost o tentativă, sub umbrela Națiunilor Unite, de a interzice toate testele nucleare. Adoptat în 1996, documentul nu a intrat niciodată în vigoare din cauză că o serie de țări importante, inclusiv Statele Unite, nu l-au ratificat. La Washington, eforturile de ratificare au eșuat în mod repetat, în bună parte din motive partizane, administrațiile republicane susținând că, în pofida unui memorandum al SUA pe tema noilor teste, s-ar putea ca ele să fie necesare în vederea unor viitoare îmbunătățiri sau modificări pe tema arsenalului nuclear.

Ce înseamnă decizia Rusiei?

Prin neratificarea tratatului, Rusia a mai eliminat o cărămidă din zidul unui control oficial al armamentului menit să limiteze proliferarea. Deși decizia a fost în general simbolică, i-a a întărit recenta senzație de amenințare, întărită de Putin și de oficialii mai duri de la Kremlin.

Durii au tot zăngănit armele, avertizându-i pe alții să nu intervină în războiul din Ucraina și susținând că o explozie atomică – în Ucraina, în Europa, sau, poate, chiar un test în Siberia – ar fi un mijloc sigur prin care frica Occidentului față de puterea Rusiei să fie resuscitată. La o conferință din acest an, Putin a amintit că Moscova a testat cu succes o nouă rachetă-navetă nucleară cu o rază de acțiune de nivel mondial. Rusia și-a trâmbițat anunțul ca făcând parte din noul arsenal nuclear strategic, deși, în general, analiștii au estimat că acesta e departe de a fi operațional. Totuși, nu este clar dacă Rusia va relua testarea focoaselor sale nucleare.

sursa: The New York Times (traducere: Rador/ Alexandru Danga)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...