G4Media.ro

The New York Times: Ce ar putea sau n-ar putea să facă…

Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump

The New York Times: Ce ar putea sau n-ar putea să facă Trump într-un al doilea mandat? Nu va abroga Constituția. Dar i-ar putea convinge pe americani că democrația pur și simplu nu funcționează

Pe vremea când Donald Trump candida la președinție, în 2016, liderii republicani susțineau că erau convinși că, în calitate de președinte, Trump va respecta statul de drept. „Eu cred în continuare că avem instituțiile de guvernare care îl vor constrânge pe unul care va căuta să-și depășească obligațiile constituționale”, declara senatorul John McCain. „Avem un Congres. Avem Curtea Supremă. Nu suntem România”, scrie The News York Times, citată de Rador.

România arată destul de bine zilele acestea. Freedom House, o organizație care monitorizează libertățile politice în țări din toată lumea, a declasat SUA la un scor de 86 din 100 de puncte, doar cu trei puncte peste România, și cu mult sub egalii Americii de odinioară într-ale democrației, Regatul Unit și Germania. (SUA au primit 94 de puncte în 2010.) Trump a avut de beneficiat de pe urma acestui declin alarmant și concomitent a și contribuit la el.

Dar, pentru a-i recunoaște meritul și dlui McCain, președintele nu a violat încă într-un mod evident legile ori constituția SUA. A țipat și-a amenințat că va încălca legea, dar întotdeauna a făcut un pas înapoi în ultimul minut în cele mai importante cazuri.

Pagubele pe care le-a provocat țării președintele s-au produs prin înveninarea discursului public cu minciuni și insulte; prin eforturile lui, în general fără succes, de a lansa anchete penale contra adversarilor săi; prin manipularea motivată politic a funcției sale pentru a-și îmbunătăți poziția, pe spinarea politicii externe americane și a interesului public în general; prin numirea de către el a unor incompetenți în funcții înalte din guvern; și prin groaznicele alegeri pe care le-a făcut în materie de politici, printre care și neglijarea pandemiei de coronavirus. Toate acestea au fost legale, din nefericire, cu excepția ambiguă a obstrucționării (fără succes de obicei) anchetelor penale vizând colaboratori ai săi.

Toate acestea impun întrebarea: ce se va întâmpla dacă Trump va fi reales? John Bolton, care cu greu ar putea fi considerat un membru al „Rezistenței”, și-a calificat fostul șef drept un „pericol pentru republică” dacă va fi reales. Va arunca Trump în sfârșit în aer într-un al doilea mandat constrângerile constituției, așa cum au prezis numeroși opozanți ai săi de la preluarea funcției de către el în 2017?

Răspunsul cel mai probabil este nu, iar asta din două motive. În primul rând, instituțiile americane, deși avariate, rămân robuste. În general ele au opus rezistență atunci când Trump a încercat să le împingă deoparte. Instanțele au decis frecvent împotriva dlui Trump, ba chiar l-au condamnat. Presa a rămas neperturbată de hărțuirea jurnaliștilor practicată de Trump.

Statele au ignorat ordinele dlui Trump de a-și ridica restricțiile anti-pandemie sau de a suprima prostele împotriva brutalității polițienești. Armata s-a împotrivit atunci când Trump a amenințat că va detașa militari împotriva protestatarilor. Deși ezitant, Departamentul Justiției și-a continuat anchetele privindu-i pe apropiați ai lui Trump – cu retragerea acuzațiilor penale contra lui Michael Flynn constituind o rară excepție.

În al doilea rând, și surprinzător pentru unii, Trump nu a încercat să-și extindă puterile. În alte țări există o lungă istorie a conducătorilor aleși democratic care au pus mâna pe puteri dictatoriale profitând de o situație de urgență, iar opozanții dlui Trump se așteptau la același lucru din partea lui.

Însă atunci când o criză autentică a lovit SUA – pandemia -, Trump a fost vizibil dezinteresat de acapararea puterii, ba chiar și de utilizarea puterilor pe care oricum le deține. Dimpotrivă, Viktor Orban, conducătorul Ungariei, a urmat manualul demagogului, cerând și obținând de la parlament puteri aproape dictatoriale.

Realitatea politică brută care-l deosebește pe Trump de Orban este că Trump este extrem de nepopular și nu-i inspiră încredere publicului – și așa a fost încă de la alegerea sa în 2016. Lui îi lipsește sprijinul politic pentru orice fel de ambiții autoritare ar putea nutri. Americanii, cu o îndelungată tradiție democratică, fie ea și erodată, care le lipsește unor țări precum Ungaria, par încă dezinteresați în a avea un rege.

Toate acestea nu înseamnă că aș pleda pentru delăsare în caz că președintele va fi reales, ci pentru a ne concentra pe pagubele pe care Trump e cel mai probabil să le producă, iar nu pe cele mai grave scenarii, cu o probabilitate slabă de materializare.

Atât timp cât republicanii vor continua să controleze Senatul, Trump va avea mână liberă să-și numească în funcții loialiști precum Procurorul General Bill Barr, care îi apără tot mai mult pe Trump și aliații lui de anchete și inculpări. Înfuriat de deciziile adverse votate de judecători numiți la Curtea Supremă de republicani, Trump va căuta probabil să numească acolo un lacheu, dacă se va ivi vreun post vacant.

Trump a acumulat un uluitor istoric de eșecuri ale agențiilor sale guvernamentale – conform uneia dintre contabilizări, instanțele au blocat acțiuni ale agențiilor (inclusiv acțiuni de dereglementare râvnite de aliații lui Trump din mediul de afaceri) aproape în 90% din cazuri. Ne putem aștepta în continuare la o proastă administrare a instituțiilor executive într-un al doilea mandat.

Mulți funcționari publici sunt demoralizați de ostilitatea administrației față de legislație; alții detestă presiunea politică venită de sus. Mulți dintre acești oameni, care constituie un bogat rezervor de experiență cu privire la orice, de la energie nucleară la epidemiologie, ar putea prefera să-și dea demisia decât să mai îndure încă patru ani de dispreț și hărțuire.

Trump s-a folosit de numeroasele resurse legale aflate la dispoziția sa pentru a împiedica străinii să muncească sau să se refugieze în SUA și pentru a perturba comerțul exterior. E de așteptat ca acest comportament să continue, cu noi daune pentru economia Americii și pentru relațiile cu aliații ei.

E de așteptat ca dl Trump să continue să abuzeze de puterile prezidențiale asupra afacerilor externe, în detrimentul politicii externe americane. Trump ar putea să-și satisfacă în sfârșit impulsul de a scoate SUA din NATO. Dezgustate de înclinația dlui Trump de a se pune bine cu dictatorii și a le oferi concesii în schimbul sprijinului lor pentru interesele sale electorale, democrațiile occidentale vor continua să se îndepărteze de SUA.

Nemaifiind acum constrâns de perspectiva unei reacții adverse electorale, dl Trump se va folosi de puterea sa de grațiere chiar și mai flagrant decât a făcut-o deja pentru a-și răsplăti aliații politici care au încălcat legea.

Concomitent, dacă Trump va rămâne în continuare nepopular chiar și după câștigarea alegerilor, pare probabil ca instanțele, instituțiile executive și Congresul să continue să-l îngrădească, împiedicându-l să acționeze în forță chiar și atunci când ar trebui să o facă. O președinție slăbită, indiferent cine va ocupa funcția, va fi incapabilă să gestioneze probleme interne importante – între care riscurile persistente ale pandemiei și nemulțumirea tot mai mare față de poliție -, și va încuraja inamici externi periculoși, de la Rusia până la Iran.

Dacă Donald Trump este un pericol pentru democrație, atunci nu este pentru că va abroga constituția. Este un pericol din cauza disprețului său pentru valorile și instituțiile americane, iar inepția sa în calitate de conducător i-ar putea convinge pe americani, prin exemplul său personal dacă nu prin altceva, că democrația pur și simplu nu funcționează. Deși părem a fi încă la mare depărtare de acel punct, încă patru ani cu Trump ne vor aduce mult mai aproape de el.

Sursa: The New York Times/ Articol de Eric Posner (profesor de drept la University of Chicago Law School)/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Din seria, hai sa-l discreditam pe Trump. NY Times este un jurnal declarat pro partidul Democrat si are o lunga istorie de fake news despre Trump. G4media, chiar nu faceti nicio analiza, ca doar modelul antena 3 este sub ochii nostri.

  2. Nu trebuie sa spuna Trump ca democratia e o porcarie ,o vedem cu totii.

    • Democrația este un ideal care poate funcționa foarte bine dacă justiția, educația și calitatea umană sunt la un nivel înalt.
      Nu cred că există sistem care să funcționeze bine cu o corupție generalizată și oameni îndobitociți.

    • Democrația înseamnă, în primul rând reguli, la noi cu >50% analfabeți funcțional, care votează, ce pretenții sâ ai?

    • Democrația așa funcționează, se iau decizii mai greu, sunt frământări și dezbateri. Dar e singura care funcționează. De partea cealaltă ai autocrația. Care nu funcționează pentru cetățeni. E drept că într-o autocrație nu mai trebuie să fii responsabil pentru tine și ai tăi, gândește tătucul în loc și spune ce să faci.

  3. G4 Media, cred ca este vital pentru voi sa angajati pe cineva care stie limba engleza, traducerile cu Google Translate va descalifica.

    Cat despre descreieratul portocaliu, inca 4 ani cu el la Casa Alba ar insemna un dezastru pentru omenire. Omul chiar e capabil de orice. Este imbecil si amoral. Combinatia letala. Sper ca americanii sa inteleaga pericolul.

    • L-au inteles, n-ai tu grija! Vor vota tot cu Trump pentru ca si-au dat seama ce-i astepta cu mosu’! Asa descreierat cum ii spui, tot e mai bun decat ce-ar putea sa urmeze dar deh… progresistii astia puf ulani si pu tu flenderi vorbesc si ei ca se auda! Ca in neu ronul lor suna cool neomarxismul!

    • De ce domnule este descreierat ? Ca nu accepta politica dezastroasa realizata timp de 8 ani de partidul democrat si Obama ? Pentru ca nu face parte colcaiala politica de la Washington ?
      Va reamintesc ca in timpul lui Obama, SUA au devenit din producator, importator masiv din China, o tara comunista extrem de agresiva, Rusia si-a consolidat puterea in Siria, a ocupat o parte din Ucraina si Georgia, iar tarile arabe au devenit focare teroriste.
      Mai lasati propaganda stangistilor, ca este mincinoasa.

    • Pt. că îi va spulbera pe sexo- marxiști?

  4. Adica era mai bine daca iesea Hillary Clinton, cea pe langa care Dragnea e baiat onest si cinstit.

  5. De ce tot preluati din theToiletPaper?

  6. Marii anal- isti de la NYT se contrazic singuri de la un minut la altul.
    Intr-o prima „sentinta” afirma ca Trump nu beneficiaza de sprijinul popular(deci n-ar avea nici o sansa sa mai fie ales), pentru ca imediat sa spuna ca daca va fi ales, tot nu va reusi sa devina dictator fiindca se vor opune institutiile(deci, chiar fara sprijinul populatiei, Trump ar putea castiga al doilea mandat) Astia sunt uituci sau amnezici?
    Apoi, dupa ce insira tot felul de acuzatii la adresa lui Trump, fara a le si demonstra, sunt siliti sa recunoasca cum ca Trump nu si-a depasit competentele acordate de Constitutie, ci doar a amenintat ca…..
    NYT este o trompeta stangista, un tonomat, vorba lui Basescu……
    Iar dragul de Tapalaga n-a gasit altceva mai bun de facut decat sa preia aceasta facatura de articol

  7. ”Americanii, cu o îndelungată tradiție democratică, fie ea și erodată, care le lipsește unor țări precum Ungaria, par încă dezinteresați în a avea un rege”.
    Apreciere gresita: ungurii ca si toate popoarele central europene chiar si cele est-europene au avut contact direct cu evolutia democratiei in Europa inca de la revolutiile din 1848; adica au o traditie democratica mult mai indelungata decat cea a americanilor.
    Americanii n-ar suporta un dictator invers decat din motive democratice: din cauza individualismului cultivat inca de la obtinerea independentei declarate la 4 iulie 1776.

  8. Lăsați, băieți, lumea s a cam lămurit ce e cu discreditarea asta a lui Trump. Da, este un tip controversat si exagerat uneori, însă e cu mult mai sănătos decât progresiștii democrați si decât presa de 2 bani din care si g4media insistă să facă parte.

  9. – ”Americanii, cu o îndelungată tradiție democratică, fie ea și erodată, care le lipsește unor țări precum Ungaria, par încă dezinteresați în a avea un rege”.
    Apreciere gresita: ungurii ca si toate popoarele central europene chiar si cele est-europene au avut contact direct cu evolutia democratiei in Europa inca de la revolutiile din 1848; adica au o traditie democratica mult mai indelungata decat cea a americanilor.
    Americanii n-ar suporta un dictator invers decat din motive democratice: din cauza individualismului cultivat inca de la obtinerea independentei declarate la 4 iulie 1776.

  10. Eric Posner ,,(profesor de drept la University of Chicago Law School)” , cel care a scris articolul, nu este decat un perciuant globalist si inrait politic contra lui Trump. Scrie doar un lung sir de calomnii si concluzii politice prostesti.
    Cat despre asa zisul ,,Freedom House” nu e decat o gasca de globalisti din Washington D.C. de cam aceasi teapa cu Eric Posner .
    Personajul cei mai important la ,,Freedom House” : Michael J. Abramowitz – Presedinte.

  11. Ma declar total dezamagit de calitatea intelectuala si morala a celor care comenteaza aici, pe pagina unei publicatii quality onorabile.
    Ma gandesc cu groaza care o fi calitatea cititorilor publicatiilor mizerabile de propaganda si fake-news, care in Romania sunt ultra-majoritare.

    Exista doar doua explicatii:

    1. Fabricile de troli platite de Rusia, de PSD si de alte mafii lucreaza in perioada asta cu motoarele turate la maxim, iar „comentatorii” sunt de fapt postaci platiti la nr. de comentarii postate.

    2. Romanii sunt ingrozitor de prosti si de ticalosi, numarul celor informati si de buna credinta este foarte, foarte mic, epurarea sistematica si indelungata a inteligentei romanesti a avut succes, iar in acest caz acest popor si aceasta tara merita sa dispara. Iar ca sa dispara nici nu e asa greu. E nevoie doar de 2 chestii: PSD sa castige urmatoarele alegeri parlamentare si Trump sa castige inca un mandat la Casa Alba.

    • Verdicte, idei fixe si aceleasi clisee repetate la nesfarsit: troli, Rusia, postaci, prosti, ticalosi. Bine ca esti tu mai destept. O sa te si credem, iti dai seama.

    • Ce are sula cu prefectura ?

      De unde si pana unde paralela intre Trump si PSD ?
      Tot vad ideea asta vanturata de toti priceputii in politica. Conservatorii sunt de dreapta.
      Democratii sunt de stanga, si in ultima vreme au virat-o atat de mult la stanga, prin tot felul de curente marxiste, incat incep sa isi piarda electoratul.

      Orice paralela cu politica din europa este faultata din start, pentru ca in europa nu mai exista partide conservatoare, sau crestin-democrate, cum au fost de fapt fondatorii uniunii europene. NU mai exista decat stanga cu diverse arome, sau anumiti populisti care s-au urcat pe valul de nemultumire. Nu mai sunt partide de dreapta din pacate in europa. Asa ca nu mai incercati voi sa tot potriviti sula rotunda la gaura patrata ca nu merge. PSD nu are nicio doctrina, nicio linie ideologica, nimic inafara de hotie.

      Si inca un lucru. Daca toate cunostintele voastre politice se rezuma la staga=psd, dreapta=anti-psd, nu ati priceput nimic din filosofia politica.

      Hai sa mai reincalzim a 14-a oara ciorba aia racita cu Trump omul rusilor (care le-a bombardat avioanele rusesti in Siria).

    • Probabil o combinatie intre cele doua variante. Aseara am mers la benzinarie, niciunul dintre cei 3 angajati nu purta masca. Cand o cretinitate gen „covidul nu exista” a prins la atat de multi, nu ma mai mira nimic in sectiunile de comentarii.

  12. Se vede că adevărul îi ustură pe postacii ruşi anti-NATO şi anti-UE: Andrei, Robert, pelicanul verde, CRP, Sphinx, BPS, Dan T şi Vlad.

    Trump e pe sfârşit, urmează să facă puşcărie pentru spălare de bani şi alte infracţiuni, ceea ce creează panică la Kremlin, pentru că afectează agenda răzbunării statului rus contra lumii civilizate.

    • Mai dahsteapto, doar faptul ca strigati ca din gura de sarpe ca suntem postaci rusi, ne dam seama ca de fapt sunteti infiltrati p-aci, voi astia neomarxistii, progresistii si neocomunistii de rit nou (noua rusie), sa duceti mai departe slugareala asta fata de mama Rusie de care nu va puteti desparti! Stii vorba aia, hotul striga hotii! Asa ati facut si cam asta va caracterizeaza pe voi, adevaratii fani ai sputnikului putinist! Asa va si recunoastem de fapt! Lasati vrajeala ca nu tine! Ce incercati voi astia pu tu flederii e pentru aia cu bleah laiv metar sau restul anomaliilor care va tin isonul (si alea tot neocomuniste si neomarxiste), bai galina!

    • @CRP…
      Nu fi suparat, in afara de postaci, Rusia s-a folosit mereu si de ceea ce se numeste „useful idiots”. Adica cei care au crezut in comunism sincer. Pe acestia nu trebuie decat sa ii manipulezi, nu ai nevoie sa ii platesti. Si multi dintre ei par educati la prima vedere, nimic nu ii tradeaza. Poate doar modalitatea de adresare „Mai dahsteapto(…) bai galina”

  13. G4 si periodica pagina de discreditare a lui Trump. Suntem obisnuiti deja, avem si imunitate.
    M-ati surprins putin cu articolul privind campania de boicotare a companiei Goya de catre progresisti. A fost un articol bine scris si documentat, prezentat echilibrat. Aproape ca am crezut ca va mai dati pe brazda. Dar voi nu, ca „Batman, Batman …”

  14. Articol părtinitor și propagandistic de doi bani. Voi, așa zisa presă de la g4, cum de preluați toate temele democraților și le mestecați pe nerăsuflate. Oare chiar atât de incompetenți sunteți sau aveți vreun folos din a fi părtinitori până la prost gust. Sunt curios cum o să dați ochii peste cap când Trump va câștiga alegerile en fanfare?

    • şi dacă Biden câştigă cu 70% din voturi recunoşti că eşti plătit să postezi aceleaşi minciuni sub mai multe nume?

  15. Ce mizerie de articol…..same old shit

    • G4 felicitari,super articolul!
      Nu va lasati influentati de aceste capuse care scriu mai sus.Adevarul doare,pentru ei sunt numai conspiratii toti au ceva cu cel mai slab si daunator presedinte pe care l-a avut SUA. Daca acest individ mai castiga 4 ani s-a dus civilizatia, democratia….
      Daca acum inainte de alegeri isi permite sa gratieze un infractor si sa subjuge democratia, imaginativa ce va fi dupa.
      Rusine Trumpistilor

    • @Ionut „Daca acest individ mai castiga 4 ani s-a dus civilizatia, democratia….”
      TDS much?
      Mai istericule, exact asta urlau stangistii si in 2015 despre Trump. Si au continuat pana astazi. Cum era cu Russia collusion? Ca se jurau toti ca au dovezi care il vor dovedi pe Trump ca e agentu’ Moscovei.

  16. Pentru toți fanii disperați ai maimuței portocalii de la casa albă: am o veste foarte bună. Bine, e bună pentru noi, oamenii normali, nu pentru voi :))): Pe data de 9 iulie 2020 SCOTUS (Curtea supremă a Statelor Unite) a decis ca firma Mazarus, cea care îi ține contabilitatea lui Trump, să predea toate declarațiile fiscale (tax returns) ale lui Trump către Grand Jury of New York State.
    1. Se încheie o luptă de 4 ani în care Trump S-A OPUS predării declarațiilor fiscale. Ca mai toate luptele juridice duse de Trump, a pierdut-o și pe asta.
    2. Aflăm în mod oficial că există un Grand Jury al lui Trump :)))). Grand Jury sunt un fel de ”parchet” pe persoană fizică – ele sunt create când există suspiciuni rezonabile că un nene a călcat strâmb, și unicul lor scop este să descopere dacă respectivul om cercetat a făcut infracțiuni, au putere de investigație (pot să te oblige să vii la audieri, pot cere orice fel de acte sau documente). Sunt multe suspiciuni rezonabile că Trump a efectuat spălare de bani în ultimii 40 de ani, infracțiune care în State este pedepsită cu închisoarea pe viață pentru fiecare act în parte. Probabil Trump va primi 200 de condamnări la închisoare pe viață :))). Sincer să fiu aș fi șocat dacă o să aflu că Trump nu a spălat bani.
    Pe scurt, numai faptul că acest Grand Jury există este de natură să-i dea ”coșmare” lu omu portocaliu. Să nu uităm că președintele statelor unite poate grația doar pedepse federale, nu poate grația pedepse date de către un stat!!! Amenințarea lui trump că ultimul lui act semnat la casa albă va fi grațierea propriei persoane și a tuturor membrilor familiei este vax :D.
    3. Trump va pierde alegerile la un scor record istoric al pierderii alegerilor în cei aproape 250 de ani de alegeri prezidențiale americane. Modul catastrofal în care NU a gestionat covid l-au făcut să piardă suportul a absolut tuturor electorilor aflați ”in the middle”, cei pe care nu-i interesează partidul, și votează la fiecare alegeri cu persoana. ”Baza” lui Trump, oamenii care l-ar vota și dacă le-ar răpi copkii, este mult prea mică să-l facă președinte. Mai sunt 100 și ceva de zile, și Trump o să facă cunoștință cu al 6-lea faliment al său :))).
    4. Citesc niște opăriți mai sus că vai, că anti trump, că stânga, că progresiștii, că neo bolșevicii etc etc. Este o singură problemă: de peste 4 luni de zile serviciile secrete AMERICANE (nu FSB, nu rusești, nu turcești, nu iraniene) i-au înmânat lui Trump o informare SCRISĂ, pe hârtie, că Rusia plătește talibani per cap de soldat american omorât. Singura reacție de până acum a lui Trump este că … el n-a fost informat :)))). Omu a ajuns la vârsta asta și încă mai crede că poți prosti lumea cu minciuni de clasa a 2-a. Bine, n-a fost informat acum 4 luni, dar acum, când totul a fost făcut public, ce părere are? Nicio părere. Liniște, mucles. Niciun cuvânt rău despre Putin. Nicio replică. Curat antibolșevic :))))

    • Nota 10 cu felicitari!

    • @Jhonny Am inteles, mai NPC, „Orange man bad!”
      Si in 2016, toate sondajele il dadeau pierzator la „landslide” in fata lui Hillary. Tot nu v-ati vindecat? Mai credeti in Mos Craciun?
      Daca erai stangist american, mai intelegeam ca suferi de TDS, dar nu pot sa pricep cum te-ai infectat tu cu sindromu asta, tocmai in Romania. Chill, „oparitule”!

    • Niciun sondaj din 2016 nu o dădeau pe Hillary cu un avans mai mare de 3,5%. Sondajele s-au și confirmat, Hillary a luat cu aproape 3% mai multe voturi decât Trump (a câștigat votul popular cu un record istoric, niciodată un președinte nu a mai câștigat alegerile având 2,8 milioane de voturi mai puțin decât contracandidatul – ”minunile” colegiului electoral american)
      Sondajele din 2020 îi dau lui Biden un avans de 10%, imposibil de recuperat de către Trump. Mai mult, îl dau pe Biden câștigător în state roșii tradiționale: poate cineva să-și imagineze că în TEXAS Trump și Biden sunt umăr la umăr? În TEXAS??? mă nene mă :))))
      Hai să așteptăm răbdători alegerile ;). Am mai pus pariu cu cineva aici pe site. Dau o ladă de whisky dacă pierd. Dacă câștig dau o ladă de șampanie 😀

    • Johnny, in mare ai dreptate cu cifrele, Biden sta foarte bine in sondaje, si la prima vedere totul pare decis deja. Dar din pacate diferenta poate fi recuperata.

      Cu 22 de zile inainte de alegeri Hillary era la 7.0% in fata, si a scazut pana la 3.2% in sondaje inaintea alegerilor, rezultatul in alegeri fiind +2.1% pentru Hillary.

      Dar, chiar daca acum Biden are +9.0% in sondaje o pierdere de 1.0% pe saptmana ar fi suficienta pentru al aduce in mai putin de doua luni in aceeasi situatie ca pe Hillary. Si mai sunt aproape 4 luni pana la alegeri.

      De exemplu Hillary avea +7.9% in fata in sondaje in August, deci nu e mare diferenta fata de ce are Biden acum.

      Da, a fost povestea stupida cu email-urile, care a produs acea scadere accelerata a lui Hillary in 2016. Dar nu m-ar mira sa scoata Putin din subsolurile FSB niste povesti similare despre Biden anul asta.

    • Ai trecut de la Cioacu la Trump nevertebrule.

    • @vlad: mă, este absolut posibil ca Trump să câștige un al doilea mandat, până nu au fost numărate toate voturile nu știm numărul final de voturi :D. Dar! Să nu confundăm sondajele privitoare la ”încredere” cu sondajele pe vot prezumat. Hillary avea sondaje de alea cu avans de 10% față de trump în încrederea că are experiența potrivită, sau că o să ducă america în direcția corectă. Din câte îmi amintesc în niciun sondaj electoral nu avea mai mult de 48% vs trump 44,5.
      Diferențele față de 2020 sunt enorme. În primul rând, datorită specificului alegerilor prezidențiale americane, dacă ai 42% ai un scor extrem de slab, și dacă ai 44% ai un scor bun :D. Contracandidatul tău are mereu 2-3-4% peste sau sub tine! De fapt toată plaja de procente se învârte între 42 și 48%. Când cobori sub 42% ești zombi, te miști, scoți zgomote guturale, dar ești mort. Ori Trump are acum 40%! În unele sondaje 39%!
      Oricum, mie mi se rupe. Mi-ar părea rău să câștige Trump, pentru că America ar ieși din NATO, Putin își va face de cap în Europa (cu maximă probabilitate va invada Ucraina, și există o probabilitate destul de tangibilă că o să invadeze părți din România (sudul moldovei, dobrogea, are nevoie să scape de amenințarea bazelor de lângă marea neagră). Dar pe de altă parte, poate e nevoie să se ducă totul dracului, că după aia putem să mergem doar în sus :))).

    • Daca ai dreptate si Trump risca puscaria pentru spalare de bani, el stie cel mai bine si asta il face cu atat mai periculos. Singura lui sansa e sa castige al doilea mandat si apoi sa forteze slabirea sistemului juridic. Un fel de Dragnea, ori dictator, ori la parnaie. Lui Dragnea aproape i-a reusit, lui Trump ii va fi mult mai greu. Dar va face orice, inclusiv o intelegere cu Putin (pentru a-l compromite pe Biden, dar si post-alegeri) echivalenta cu inalta tradare. Nu zic ca are sanse de reusita, dar sunt sigur ca asta are de gand. Omul a spus clar de atatea ori ca ii apreciaza pe dictatori, e clar ca si-ar dori sa fie unul.

    • @johnny ca sa nu te mai chinui sa-ti aduci aminte, asa aratau sondajele Hillary vs Trump in 2016:

      https://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html

      Si asa arata acum Trump vs Biden:

      https://www.realclearpolitics.com/epolls/2020/president/us/general_election_trump_vs_biden-6247.html

      Deci, inca o data, arata foarte bine cifrele lui Biden, si fluctuatiile in sondaje sunt mult mai mici anul asta. Dar in momentul asta n-as paria bani multi nici pe unul nici pe altul.

    • …De fapt, Trump pare a fi, un Fenomen. Mondial.
      @johnny: Se spune, că „foc fără fum – nu iese”… Deci e un fenomen, în desfăşurare – care şi acesta, se pare, ca şi covidu’ – schimbă Lumea (nu doar America)..
      Mai vedem..

  17. Ba da ce va mai place cand da careva in Trump, sursa tuturor neajunsurilor din ziua de azi.
    Cum el, echivalentul Vioricai de peste ocean le face si desface pe toate, acest veritabil cancelar Palpatine al galaxiei noastre.
    Biden probabil va castiga, dar nu pentru ca vezi doamne, Trump e un pericol pentru democratie ci pentru ca e chiar prost…
    Cat despre situatia cu Rusia care ii plateste pe talibani, tu johnny cred ca ai ramas doar la citit traduceri din NYT, NSA zice ca nu e cresibila informatia; iar NSA doar cu colectare de informatii se ocupa nu ca CIA care mai destabilizeaza un stat pe ici colo

    • nenea, nu confunda NSA cu șăfu la NSA pus acolo chiar de trump ;). Mai este foarte puțin (100 și ceva de zile) până când parlamentul american va începe o anchetă, va convoca serviciile, și le va întreba dacă l-au informat sau nu pe președinte. Hai să așteptăm cu răbdare și procesul lui Trump pentru trădare :D.

    • Lasa tu nenea povestile ca ala pus la NSA a spus asa din loialitate fata de Trump. De ce i-ar fi loial?
      https://www.google.com/amp/s/time.com/5861815/intelligence-agencies-disagree-russia-taliban/%3famp=true
      Incearca sa iei informatii din mai multe surse nu doar de acolo unde il iau in colimator pe „oranjgutan”.
      Pe bune; nutriti atata ura pentru omu asta de parca ati avea neamuri in Mexic

  18. G4media și Dan Tăpălagă, eu înțeleg că sînteți anti-Trump dar nu preluați chiar toate mizeriile din Pravda de New York.

  19. Atata pasiune in comentarii (chiar si acolo unde se spune ca „mi se rupe”) !
    Economia SUA duduia, stanga se plictisise sa iasa intr-una in strada, „accidente” precum cel cu interlopul negru George nu ar fi miscat nimic… Trump defila catre un al doilea mandat ! Dar si-a facut aparitia o Lebada neagra (pandemia ) iar lucrurile s-au incurcat rau de tot !

    PS. Exact asa defila pana in aprilie si PNL ! Doar ca aceiasi lebada neagra care a incurcat lucrurile la ei a inceput sa le incurce si la noi !

    PPS. La ei semnele sunt ca o sa vina Presedinte un mos senil care va fi dominat de Congres ! Americii nu o sa-i fie mai bine !

    PPPS. La noi daca invinge PSD, ne va conduce un partid dement !

    • Complet de acord in legatura cu pandemia si cu pasiunea asta(ar merge mai bine ura) fata de Trump, dar acele „covid parties” tot ar fi existat cu Hillary la Casa Alba pentru ca asa sunt americanii(creduli) cand vine vorba de conspiratii.
      Sincer sper sa castige Biden sa poata lumea civilizata iesi la liman, dupa cum se scrie in comentarii la fiecare articol despre Trump, doar asa se poate, cu Trump nu pentru ca vine iarna nucleara.
      Din fericire pentru noi PPS-ul tau nu are foarte mari sanse deocamdata pentru ca psd inca scade in sondaje.
      Sper doar ca anul asta va fi mobilizare la vot