G4Media.ro

The New York Times: Cum au transformat talibanii rețelele sociale în instrumente…

Sursa foto: Pixabay

The New York Times: Cum au transformat talibanii rețelele sociale în instrumente pentru control și putere

Talibanii folosesc rețelele sociale pentru a-și răspândi mesajele de propagandă și pentru a-și consolida puterea, relatează The New York Times.

Într-un videoclip, un oficial taliban a reasigurat femeile care sunt cadre medicale că vor putea lucra în continuare. În altul, militanții au spus minorității religioase sikh că erau liberi și protejați. Altele au sugerat o nouă ordine publică în Kabul, în care luptători talibani amenințau hoții cu arme.

Talibanii, care au interzis internetul prima oară când controlau Afganistanul, au transformat social media într-o unealtă puternică pentru a reduce opoziția și pentru a transmite propriile mesaje. Acum, cu țara ferm sub control, folosesc mii de conturi de Twitter – unele oficiale, iar altele anonime – pentru a pacifica populația urbană a Afganistanului care este îngrozită, dar care folosește din ce în ce mai mult tehnologia.

Imaginile de pace și stabilitate proiectate de talibani contrastau puternic cu scenele transmise în jurul lumii cu evacuarea haotică a americanilor din aeroportul din Kabul sau cu scene în care protestatarii erau bătuți sau împușcați.

Aceste imagini demonstrează puterile digitale pe care militanții le-au îmbunătățit de-a lungul anilor, oferind o idee despre cum talibanii ar putea folosi aceste unelte pentru a conduce Afganistanul, chiar și când rămân aproape de ideile religioase fundamentale și de înclinațiile spre violență.

Rețele sociale afgane ar putea fi un indicator slab în ceea ce privește opinia publică. Mulți dintre criticii, dar și dintre suporterii Guvernului susținut de Statele Unite s-au ascuns. Dar talibanii deja au arătat că-și pot vinde eficient mesajul cu o campanie în rețelele sociale din ultimele săptămâni care este posibil să fi încurajat forțele de securitate afgane să se predea.

„Au recunoscut că, pentru a câștiga războiul, trebuia să o facă prin narative și povești”, a spus Thomas Johnson, un profesor la Naval Postgraduate School din California. „În zonele urbane, toți afganii au smartphone-uri și eu cred că va fi foarte util. Vor folosi rețelele sociale pentru a spune poporului afgan ce trebuie ei să facă”, a adăugat profesorul.

Online, talibanii vor fi, acum, țintiți de aceleași tactici pe care ei le-au folosit ca să-și construiască puterea, exact cum mișcări cum ar fi Primăvara Arabă au folosit rețelele sociale ca să se organizeze și să protesteze. Noile limite în comunicarea Afganistanului cu restul lumii vor ajuta oponenții talibanului să expună orice atrocități și să adune sprijin pentru rezistență. Deja, hashtaguri cum ar fi #NuSchimbațiSteagulNațional se răspândesc cu o combinație de sprijin intern și extern.

Talibanii au răspuns la asemenea apeluri – și la raportul despre represiuni și ucideri de către militanții victorioși – cu mesaje care accentuează o dorință pentru pace și unitate. Talibanii portretizează americanii și alți străini ca principala cauză pentru anii de conflict – o idee pe care au subliniat-o folosind imaginile din această săptămână de la aeroportul din Kabul.

În timp ce circulau imagini cu refugiați disperați care se țineau de avioane, unul dintre cei mai cunoscuți influenceri pro-talibani, Qari Saeed Kosty, a dat un ton de simpatie.

„Am plâns atât de mult de situația voastră. Voi, prietenii ocupației, noi am plâns la fel pentru voi timp de 20 de ani. V-am spus că Tommy Ghani nu va fi niciodată loial vouă”, scria el pe Twitter, folosind un termen popular care se referă la o persoană care adoptă stiluri și obiceiuri vestice, vorbind despre Ashraf Ghani, fostul președinte afgan. „V-am iertat, jur pe Allah. Nu susținem această situație. Vă rog, veniți înapoi la casele voastre”, a mai spus el.

Totuși, talibanii – un grup cunoscut pentru execuțiile publice, uneori prin lovire cu pietre, din timpul regimului din 1996-2001 – și-au menținut, în general, mesajele optimiste. Cetățeni-jurnaliști talibani merg pe străzile orașelor proaspăt capturate cu microfoane, oferind videoclipuri cu aprobare fadă din partea rezidenților.

„Talibanii nu au nevoie să posteze conținut ca să amintească populației că sunt brutali”, a spus Benjamin Jensen, fellow la Atlantic Council. „Populația știe asta. Ei aveau nevoie de imagini care arătau că pot guverna și integra țara”, adăugat el.

Talibanii au putut să posteze, în general, orice vor în mediul online. Chiar și după ce mari rețele sociale, cum ar fi Facebook sau Youtube, i-au blocat, zeci de noi conturi au apărut. Eforturile militanților s-au concentrat pe Twitter, unde talibanii nu sunt blocați.

Unii oponenți ai talibanilor au făcut apeluri la proteste. În contrast cu ei, alții au tăcut și și-au șters orice materiale de pe conturi ce i-ar putea pune în pericol. Săptămâna aceasta, o jucătoare de fotbal și-a avertizat fostele colege să-și șteargă pozele.

Un profesor la Universitatea Nangarhar din Jalalabad a spus că mulți dintre studenții lui care au participat la campanii împotriva talibanilor și-au dezactivat conturile de social media. Generația născută după ce a căzut primul regim taliban a avut o viață de dovezi digitale de ascuns, a mai spus el.

Afganistanul de azi este foarte diferit de locul unde internetul a fost interzis în 2001. Sub guvernul susținut de SUA, s-au construit antene în țară. Numărul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de la un milion în 2005, la 22 de milioane în 2019, conform Statista, o firmă de cercetare a pieței. Experții estimează că 70% din populație are acces la un telefon mobil.

Astăzi, talibanii s-ar chinui să blocheze mesajele venite dinafară, asemenea Chinei sau Rusiei, fără să fie ajutați și fără să treacă mai mult timp. În loc să șteargă și să interzică, ei au inundat rețelele sociale cu propriile lor mesaje.

Talibanii au identificat rapid internetul ca o nouă unealtă pentru propagandă, o extensie a mesajelor scrise și a stațiilor radio partizane. S-au obișnuit să redeschidă site-uri după ce serviciile de hosting îi abandonau. Un raport a arătat cum au folosit hashtagurile în trending ca să intimideze votanții la alegeri din 2019.

În ultimele săptămâni, pentru a fi acceptați de comunitatea internațională, liderii talibani au distribuit mesaje în engleză și au transmis în direct conferințe de presă. Site-ul lor oficial, Al-Emarah, este valabil în engleză, paștună, dari, urdu și arabă.

Talibanii se folosesc de lecțiile învățate în timpul ofensivei din timpul verii care a adus grupul la putere, spune un membru al comitetului taliban de social media.

Transmiterea de mesaje în mod rapid și bine gândit a fost o parte esențială a ofensivei, a spus el, subliniind că talibanii au antrenat și echipat soldați cu microfoane și smartphone-uri pentru a relata de pe front, în timp ce forțele lor câștigau rapid noi teritorii. Este posibil ca mesajele, un amestec de oferte de amnistie și intimidare, croite să creeze sentimentul unei victorii inevitabile din partea talibanilor, să fi grăbit un proces de coerciție și persuasiune care a dus la căderea fără luptă a multor orașe bine apărate.

„Smartphone-urile au fost o armă de succes a talibanilor”, a spune Abdul Sayed, un cercetător independent axat pe tacticile grupului pe rețelele sociale. „Acum, ei, cu toții, au o dragoste specială pentru smartphone-uri”, a adăugat el.

Vineri, când forțele talibane au capturat orașul cheie Herat, au distribuit imagini și video-uri cu lideri ai miliției alături de Ismail Khan, un cunoscut comandant local și oponent al talibanilor. El apărea ca fiind liniștit și nestăpânit.

Mesajul era clar: „Dacă putem să-l tratăm pe Ismail Khan, un mare inamic, cu asemenea respect, atunci nu va fi niciun pericol pentru nimeni”, a spus Sayed.

În Kabul, mulți jurnaliști antrenați de talibani erau ocupați pe străzi, ținând, de multe ori, microfoane cu logo-ul site-ului de propagandă talibană. Într-un video postat pe contul de Twitter al purtătorului de cuvânt Zabiullah Mujahid, un reporter interviează locuitori în Kabul. Când întreabă un băiat tânăr despre noua conducere a capitalei, băiatul spune că „suntem fericiți și trăim în pace”.

Deși unii au răspuns pozitiv mesajelor de propagandă, transferul digital de putere a lansat unde de șoc de-a lungul celor mai bine conectate orașe din Afganistan. Multe dintre vocile care ar fi răspuns odată postărilor talibane, au devenit, acum, tăcute, de teama pedepsei. Grupuri pentru drepturi digitale au spus că mulți oameni cu legături cu fostul Guvern sau cu SUA și-au închis profilurile de social media, au părăsit chat-uri și au șters mesaje vechi.

Când Mujahid a anunțat o conferință de presă într-un grup de WhatsApp al jurnaliștilor, unii membri au părăsit grupul. Unul dintre ei, lucrător la o companie media străină, a spus că jurnaliștii care au scris critic despre talibani erau îngrijorați de pedepse.

Chiar și așa, rețelele sociale au păstrat anumite semne de rezistență. Marți, un videoclip cu un grup mic de femei protestând în Kabul în prezența luptătorilor talibani a fost distribuit masiv. Următoarea zi, videoclipuri cu un incident în Jalalabad, unde talibanii au deschis focul împotriva unui grup de tineri care au înlocuit steagul militanților cu steagul Guvernului afgan, a devenit viral.

Profesorul de la Universitatea Nanagrhar a spus că el nu crede că noua generație care a crescut în Kabul sub fostul Guvern va accepta regimul taliban cu ușurință și că se așteaptă, în curând, la noi valuri de rezistență online.

„Mă tem că talibanii vor restricționa rețelele sociale în curând din cauza asta”, a mai spus el.

Sursa: The New York Times.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Fain de tot ca l-au blocat pe Trump, dar talibanul șef poate distribui decapitarea de la ora 13. O mare plăcuță suedeză „iubitorilor de libertate”, proprietari de platforme sociale.

  2. Traiasca si infloreasca talibanii de la FB, Twitter si Google, ca-s frati de gandire cu aia din Afganistan.

  3. Clar. Dacă ar veni talibanii în România, i-ar decapita pe PSD și AUR și pe Coalitia pentru Vanilie, cu familia tradițională și ar face plecăciuni în fața PNL si USR+