G4Media.ro

The New York Times: Lecțiile Germaniei pentru China și America: Mai bine…

sursa foto: Guvernul Federal German

The New York Times: Lecțiile Germaniei pentru China și America: Mai bine să-ți iubești țara cu inima frântă decât s-o iubești orbește

”Statul-națiune, de unul singur, nu are un viitor”, a declarat săptămâna trecută cancelarul german Angela Merkel. A fost o provocare directă la adresa sloganului „America First” al președintelui Trump, un slogan care continuă să disemineze otravă. America lui a devenit cea mai neserioasă națiune.

E ușor – ați putea spune – pentru un german să respingă statul-națiune. Istoria germană s-a confundat după 1945 cu căutarea unei căi de a ieși din rușinea națională. Luna aceasta, la cea de-a 75-a aniversare a sfârșitului celui de al Doilea război mondial în Europa, președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat: „Trecutul Germaniei este un trecut fracturat – cu responsabilitate pentru uciderea a milioane de oameni și suferința altor milioane. Acest lucru ne frânge inimile până în ziua de azi. Și de aceea spun eu că această țară nu poate fi iubită decât cu o inimă frântă.”

Pentru un american, care îndură zilnic aiurelile lui Gură-Spartă Suprem, declarația lui Steinmeier e impresionantă – prin onestitate, prin modestie, prin seriozitate, prin bun simț, prin moralitate, prin curaj. Administrația Trump a exilat toate aceste cuvinte în trecutul american.

Nu cred că e ușor, chiar și pentru un german, să vorbească despre a iubi țara cu o inimă frântă și nici să pronunțe, cum a făcut Merkel, decesul „statului-națiune, de unul singur”. Naționalismul este cel mai facil și mai eficace instrument politic, precum și cel mai periculos. A fost important, în toiul unei pandemii care a revelat o lume incapabilă de un răspuns coordonat și văduvită de conducerea americană, faptul că națiunea cea mai puternică a Europei a făcut un onorabil pas înainte.

Uniunea Europeană, acea entitate a cărei inimă se încăpățânează să bată, a ieșit din pandemie mai bine decât China ori SUA. Mușamalizarea pe bază de frică a pandemiei în China și negaționismul haotic al administrației Trump au fost principalii doi contribuabili la dezastru. Despotismul în curs de înăsprire al președintelui Xi Jinping și dărăpănarea democrației americane au fost evidente.

Nu doar pentru cetățenii amenințați ai Hong Kong-ului care se simt alarmați de China lui Xi și nu doar pentru americanii care se simt neliniștiți de mizeria lui Trump. Un pește de la cap se împute. Atât China cât și SUA fac trafic cu minciuni.

În China avertizorii de integritate mor sau dispar după ce vorbesc despre Cernobîlul biologic al țării. În SUA lui Trump trei inspectori generali, inclusiv Steve Linick de la jenantul Departament de Stat al lui Mike Pompeo, au fost concediați, plus un adjunct de inspector general. Un avertizor de integritate, cercetător și angajat federal, Rick Bright, a fost dat afară. Mecanismele de control sunt inamicul conducătorilor care caută impunitate pentru a face ce pot ei mai rău.

Xi a pus mâna pe puterea pe viață, iar Trump îl invidiază. Cel mai înspăimântător lucru scos la iveală de pandemie despre cele două mari puteri ale secolului 21 sunt felurile în care ele se aseamănă.

Într-un important raport încă nepublicat al Council on Foreign Relations, Robert Blackwill, fost ambasador american în India, și Thomas Wright, director al Center on the United States and Europe de la Brookings Institution, vorbesc despre „sfârșitul ordinii mondiale”. „Reputația de putere disfuncțională” a Americii și „puterea coercitivă” tot mai mare a Chinei contribuie la acest lucru. Iar virusul „exacerbează tensiuni”.

Merkel și-a împărtășit judecata cu privire la statul-națiune în contextul în care Germania a acceptat, pentru prima dată, o redistribuire a datoriilor pentru ajutarea celor mai fragile economii europene. Ea și președintele francez Emmanuel Macron au anunțat un acord privind un fond de refacere de aproape 550 miliarde de dolari, finanțat prin împrumut comun. Merkel este o conducătoare prudentă, dar capabilă de curaj inspirat de principii. Pentru Germania, ale cărei stafii perene includ hiperinflația din anii ’20 și ale cărei obsesii perene includ disciplina fiscală, aceasta a fost o ruptură radicală și un pas spre o Europă mai federală.

Merkel – care la anul nu va mai candida și căreia i se va simți lipsa – a semnalat că e nevoie de inovație. Lumea nu se poate întoarce acolo unde era înainte de virus. Vechiul statu-quo e inadmisibil. Naționalismul Americii lui Trump, al Chinei lui Xi, al Rusiei lui Vladimir Putin nu este răspunsul.

Stephen Heintz, președintele al Rockefeller Brothers Fund, a scris despre o criză „care izvorăște din uzura morală tot mai mare a trei sisteme fundamentale de operare care au configurat civilizația în ultimii 300 de ani: capitalismul, alimentat de carbon încă din zorii Erei Industriale și bazat tot mai mult pe «financiarizarea» globală; sistemul statului-națiune, formalizat prin Pacea Westfalică din 1648; și democrația reprezentativă, un sistem de autoguvernare bazat pe idealurile iluministe de libertate, echitate, justiție și egalitate”.

Problema este aceea că „practica noastră a capitalismului periclitează ecosistemul planetar și concomitent generează o amplă inegalitate economică”. Statul-națiune e „inadecvat pentru gestionarea problemelor transnaționale precum încălzirea globală”. Iar „democrația reprezentativă nu e cu adevărat nici reprezentativă, nici prea democratică, întrucât cetățenii au sentimentul că autoguvernarea a fost înlocuită de domnia corporațiilor, a intereselor speciale și a celor bogați”.

Virusul și colapsul economic ce-l însoțește nu au făcut decât să întărească urgența inspirată de aceste reflecții. Aceasta este Epoca Decăderii – a ordinii mondiale, a dreptului internațional, a adevărului, a cuvântului Americii. Sunt vremuri primejdioase, după cum Germania o știe mai bine decât orice altă națiune. Autocrația se hrănește cu teamă, nefericire, resentiment și minciună. A făcut-o în anii ’30; o face acum. Mai bine să-ți iubești țara cu inima frântă decât s-o iubești orbește.

Sursa: The New York Times / Articol de Roger Cohen / Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. new york times este un ziar comunist care il critica pe presedintele Trump, orice ar face acesta.
    Cel putin din ulimul secol, Trump e cel mai bun, corect, demn si capabil presedinte al statelor unite ale americii

    • @ABC cred ca ai trait fără ziare, televizor, radio sau internet până acum, de poți afirma asa ceva despre Trump președintele care își ia informațiile de la Fox News. Acest presedinte este notoriu pentru dezinformarile practicate fiind si mai grave datorita nivelului de conducere la care a ajuns, precum și a neseriozitații de care da dovada prin ruperea tratatelor pe care zeci de generații de politicieni americani s-au chinuit sa le puna in loc.
      Ironie: Vezi daca bei dezinfectant o sa scapi de virusul Covid-19.

    • ABC trebuie sa fie postac rus antiamerican, nimeni nu poate fi atat de prost, decat daca e platit

    • Donald Trump e un măscărici. Știrbind din prestigiul Americii el face din China o putere din ce în ce mai acceptabilă la nivel mondial. Mulți se vor întreba dacă nu cumva și lupta lui Trump cu tehnologia 5G nu este decât o încercare a Statelor Unite de a frâna avântul tehnologic al Chinei. Oricum, dacă americanii nu regretă alegerea lui Trump ca Președinte, înseamnă că această țară s-a schimbat mult mai mult decât știam noi.

    • Gura pacatosului adevar graieste!
      Ai vrut sa zici „PULIMUL secol”?
      Si ca Trump e cel mai PUTZIN bun, corect, …

      Baah, voua nu va e greata sa-i tot lingeti ouale bufonului ala? Bleeah!
      Frati de cruce cu ceilalti troli care ii sug grosolania tzarului Putin…

    • Bietule meschin … „ABC” .. Daca atât ai înțeles din ceea ce ai citit… Înseamnă că toate celulele , nu numai cele neuronale , îți sunt încețoșate profund și iremediabil de incultura , de empatie , de..involuție..

  2. Merkel trebuia sa se retraga acum 4-5 ani. Ar fi fost mult mai bine pentru imaginea ei in istorie. Nationalismul nu e bun, dar nici socialismul desantat al Frantei si Germaniei actuale. Si e multa ipocrizie la d-na Merkel, pentru ca Germania a beneficiat cel mai mult de pe urma UE si trebuie sa ajute acum alte tari pentru a nu se destrama o alcatuire benefica pentru ei.

  3. Ceeace demonstrează o dată în plus versul:
    „Deutchland, deutchland, über alles”. Hmmm?

  4. „Gură-Spartă Suprem” e destul de bine, dar mai bine e ce a zis mincinoasa-sefa Kellyanne Conway, cand l-a numit „the commander of cheese”

  5. Nu-s ce ma fac cu clona asta a mea, @Scaraoțchi®-fake, ca niciodata nu e pe unde o caut si umbla de nebuna prin Haiti dupa ritualuri voodoo si pe te miri unde !? Probabil la ora asta casca gura la marele șaman Johannis, poate se alege si ea, clona, cu o placuta suedeza de cea mai buna calitate…

  6. Excelent articol.
    Merkel este de departe cel mai bun lider.

  7. Se pare ca Merkel este singurul om politic din lume cu anvergura vizionara existent la ora asta.

  8. „Xi a pus mâna pe puterea pe viață, iar Trump îl invidiază. Cel mai înspăimântător lucru scos la iveală de pandemie despre cele două mari puteri ale secolului 21 sunt felurile în care ele se aseamănă.”–> Articol scris de Roger Cohen care a adoptat ideile lui Noam Chomsky, potrivit carora America este cel mai criminal stat din lume, statul terorist, statul care conduce lumea dupa propriile reguli, lasand impresia ca state precum China sau Rusia sunt niste ingerasi veniti pe Pamant sa ne salveze. O mizerie de articol. Propaganda neo- liberala ieftina. Si acest articol de pe G4 Media face parte din razboiul informational declansat de aceasta criza. Judecati cu mintile voastre intotdeuna!

  9. „Gură-Spartă Suprem”, „„America First”, un slogan care continuă să disemineze otravă. America lui [Trump] a devenit cea mai neserioasă națiune.”, „Xi a pus mâna pe puterea pe viață, iar Trump îl invidiază.” Astea sunt manifestari evidente de TDS.
    Stiam ca sunteti partizani, G4, dar vad ca nici macar nu mai mimati o minima impartialitate.
    Nu tin minte sa fi vazut pe situl vostru vreun articol (fie si preluat) care sa-l numeasca pe Putin „piticul care se viseaza Tsar” sau pe Xi Jinping „dictatorul cu fata lui Winnie the Pooh”.
    Care e contribuitia voastra la articol, dincolo de traducere? Scrie in text: „Uniunea Europeană […] a ieșit din pandemie mai bine decât China ori SUA.” Ceva fact-checking la declaratia asta?
    Am facut eu pentru voi: in SUA sunt acum peste 1686000 de infectari si 99300 de decese. In UE (fara UK!) sunt peste 1204000 de infectari si peste 127400 de decese.
    E adevarat ca numarul de infectari este mai mare in SUA, dar rata de decese e de 5,8%. In UE rata de decese este de 10,5%, aproape dublu!! Deci cine a gestionat mai bine criza??
    In cel mai bun caz dati dovada de amatorism. In celalalt scenariu propagati fake news.

    • Aiurea!!
      Fake e capul tau!

    • :))) @mihai De curiozitate, cati ani ai? Asta cu „ba tu esti!” o faceam printr-a 3-a.
      Eu am adus in discutie niste argumente si niste statistici. Tu mai poti si altceva decat „ba tu esti!”? Sau asta e plafonul nivelului tau?

    • Data viitoare cind simti nevoia de a ne informa, dute fati o laba poate iti trece nevoia.

    • Data viitoare cand simti nevoia de a ne informa, dute fati o lab* poate iti trece nevoia.

  10. Un perciune care face reclama globalismului care si-a aratat limitele deja si da calde pudelilor cabalei mondiale… extrem de surprinzator.

  11. New York Times = American Pravda

  12. Trol plictisitor… Dacă atât consideri că îți este propria valoare…un mic lingator de oua pentru câteva parale, un parazit convins că trebuie să ” fii ajutat” … Dar tu?? Tu ce creezi? Cu ce contribui la dezvoltarea României, a Europei?? Poate cu un sac de gunoi aruncat în iarbă , de tine și de cei ca tine, după un gratarel cu mititei in zonele verzi, și așa chinuite, că trebuie să te suporte..