G4Media.ro

The New York Times: Lumea noastră liberă, lipsită de conducători /  Patru…

Sursa foto: Flickr / The White House

The New York Times: Lumea noastră liberă, lipsită de conducători /  Patru crize distincte se alimentează și se agravează reciproc

Trăsătura principală a lumii democratice de astăzi este aceea că e lipsită de lideri. Acum 25 de ani aveam prezențe sigure pe ele: Bill Clinton, Helmut Kohl și Tony Blair – și Alan Greenspan [președintele Rezervei Federale (1987-2006) – n.trad.]. Acum avem un președinte american pe cale să-și rateze misiunea, un cancelar german fricos, un premier britanic pe punctul de a se furișa din post acoperit de rușine și un președinte al Rezervei Federale care anul trecut a ratat cea mai importantă decizie a carierei sale. Prin alte părți: demisia premierului italian, guvern interimar în Israel, asasinarea personajului dominant din politica japoneză, scrie The New York Times, citată de Rador.

O situație rea în vremuri normale. Catastrofală în vremuri dificile. Ne poticnim, pe jumătate orbi, gata să intrăm în patru crize distincte, dar care se alimentează și agravează reciproc.

Prima criză este una a credibilității internaționale. Războiul din Ucraina nu este numai o criză în sine. Este și simptomul unei crize începute cu retragerea din Afganistan, care a trâmbițat incompetență și slăbiciune și ale cărei consecințe erau ușor de prevăzut.

Pe lângă Ucraina, caz în care președintele Biden a angajat suficient ajutor cât să împiedice o înfrângere rapidă, dar nu și să asigure o victorie clară, mai este o iminentă criză nucleară cu Iranul, în care privință președintele nu pare să aibă vreo strategie în afara negocierilor care sunt pe punctul de a eșua, și o potențială criză a Taiwanului, unde politica lui față de Beijing e să alterneze provocarea cu împăciuirea.

Conducătorii talentați, spune o vorbă, fac din lămâi limonadă. Biden pare să se fi perfecționat în alt truc, prin care transformă limonada în lămâi. S-a ridicat la nivelul provocării din Ucraina numai atât cât era strict nevoie – generând un moment de unitate și hotărâre aliată -, ceea ce înseamnă că vom avea și mai mult de pierdut dacă vom pierde. Dacă la iarnă războiul va fi încă în toi și Europa va ceda la șantajul energetic al Rusiei (de pildă, cerând Kievului să accepte un armistițiu umilitor în cadrul vreunui soi de acord Minsk 3), ce concluzii se vor trage la Teheran și Beijing?

A doua criză e una de credibilitate economică. Nu e totuna cu o criză economică normală, care poate apărea din motive pe care liderii nu le pot controla. Criza de credibilitate apare atunci când liderii fac predicții tranșante, în ciuda unei abundențe de probe în sens contrar, pentru a se dovedi apoi că s-au înșelat catastrofal. A insista că inflația e „temporară”, cum a procedat Biden anul trecut, este o astfel de predicție. Următoarea ar putea fi declarația lui de luni, când a insistat că: „cu voia Domnului, nu cred că vom vedea o recesiune”.

Credibilitatea economică e vitală atunci când deciziile nu pot fi altcumva decât dureroase. Jimmy Carter a avut măcar curajul să-l numească pe Paul Volcker [la conducerea Rezervei Federale – n.trad.]. De ce nu vedem o mutare similară, de natură să inspire încredere, și la Biden, care, incredibil, menține în funcție aceeași echipă economică ineptă care ne-a condus în nenorocirea actuală? Și cu cât mai grave vor fi consecințele incompetenței economice dacă o recesiune americană va agrava o recesiune globală (pe care FMI o așteaptă curând)?

A treia criză se desfășoară în țările sărace. Colapsul politic și economic din Sri Lanka de luna aceasta, provocat parțial și de pandemie, dar în principal de incompetența guvernului, nu este decât o mostră timpurie care ne arată la ce ne putem aștepta în alte țări în curs de dezvoltare, de la Pakistan și Mexic până la o mare parte din Africa. Dar, spre deosebire de Sri Lanka, crizele din acele țări e improbabil să rămână între propriile granițe. În Pakistan criza economică se poate transforma rapid într-o criză nucleară. În țările africane și Mexic riscurile sunt colapsul statului și migrația în masă.

Ultima oară când lumea a avut o recesiune globală (și o explozie a prețurilor alimentare), rezultatul a fost Primăvara Arabă, războaie civile în Siria și Libia, ascensiunea Statului Islamic, valuri migratorii în Europa și revolte populiste, între care Brexit și alegerea lui Donald Trump. Imaginați-vă toate acestea, dar la o scară mult mai mare, într-un an sau doi de acum încolo.

A patra criză este una a democrației liberale. Democrația nu se justifică prin ea însăși. Se justifică prin ce furnizează: securitate, stabilitate, predictibilitate, prosperitate – iar apoi consimțământ, posibilitatea de a alege și libertate.

Se întâmplă adesea ca oamenii care și-au trăit întreaga viață într-o democrație stabilă să presupună că libertate e valoarea supremă a tuturor. Lecția deprimantă a ultimilor 20 de ani e aceea că nu e așa. Democrația iliberală, după modelul ungar, poate fi o formă de guvernare de succes.

Valabil și pentru autocrațiile eficiente, cum sunt Singapore și Emiratele Arabe Unite. Democrațiile care nu reușesc să asigure ce promit – prin aceea că lasă să scape de sub control prețurile sau criminalitatea sau controlul frontierelor sau concepții populare cu privire la ce e corect și ce e incorect – pun în pericol și cele mai importante valori pe care le apără.

Lumea liberă va avea întotdeauna avantaje formidabile în raport cu adversarii noștri anti-democratici, fiindcă noi suntem mai capabili să ne recunoaștem greșelile și să le corectăm. Însă aceste crize înlănțuite cu care ne confruntăm le-ar ridica mari probleme chiar și celor mai inspirați conducători. Or, cu excepția lui Volodimir Zelenski, nu există nici unul.

Cel mai bun lucru pe care Biden l-ar putea face pentru țară este să anunțe că nu va mai candida pentru realegere – iar asta acum, nu după alegerile generale. Să-și lase partidul să-și decidă singur propriul viitor. Să numească la Trezorerie un secretar care să inspire încredere (dacă nu Larry Summers, atunci Jamie Dimon). Să ajute Ucraina să câștige rapid războiul. Să inducă teamă și ezitare în mințile dictatorilor de la Moscova, Teheran și Beijing.

Ar putea fi suficient pentru a salva o președinție împotmolită, în mijlocul unei lumi care se scufundă.

Sursa: The New York Times/ Rador/  Articol de Bret Stephens / Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Interesant. Bine spus despre ajutatul timid al Ucrainei, în limite lase.
    Puncte de vedere de extrema dreapta, desigur. Nimic despre cea mai mare amenințare la adresa lumii noastre, schimbarea climatica. Nimic despre cea mai mare amenințare la adresa democrației americane, hilara cum e ea (democrația), extrema dreapta americana care e pe cale sa recâștige puterea legislativa.
    Propaganda.

    • Draga tovarase, cel mai mare pericol la adresa democratiei US e extrema stanga. S-a vazut si se vede asta de cativa ani buni. Articolul n-are nico legatura cu „extrema dreapta” (poate ne dai un exemplu, când poți lasa din mana Cărticica Roșie sau Manifestul lui Marx).

  2. Un text fake de proportii „biblice ” .
    Biden a unit intreaga lume libera sub steagul SUA .Datorita lui Biden Ucraina rezista in fata Rusiei si pe zi ce trece Rusia este umilita . Biden a triplat cantitatea de gaz lichefiat oferit UE si a comnvins pina si pe Arabia Saudita sa mareasca cantitatile de gaz oferite Europei . Biden a marit NATO si UE prin aducerea impreuna a Finlandei si Suediei si a Rep.Moldova impreuna cu Ucraina .Datorita deciziei lui Biden ,ce a facut posibila impotrivirea Ucrainei in fata asaltului de trupe din Rusia.Acum Germania si Japonia se pot inarma .Unitatea UE devine factor decisiv .Toate deciziile se iau la NATO si la Bruxelles Guvernele tarilor membre devin doar organismele europene ce transpun in fapte aceste decizii . Fara Biden nimic din toate acestea nu se putea face .Biden ofera astfel o forta nemaivazuta viitorului sef de stat al SUA indiferent daca el va fi republican sau democrat scotind astfel din jocul alegerilor pe fostul sef de stat .Fakeul grosolan nu ajuta pe nimeni .

    • Toate interventiile SUA(Primul și al doilea război mondial,Vietnam, Iugoslavia,Afganistan,iran etc)n-au fost deloc gratis.Au fost investiții care au adus mult profit

    • afirmatia ta este corecta, insa doar bazata pe informatiile venite de la CNN & Antena 3
      articolul nu e fake, daca esti si informat contespunzator

    • „Acum Germania și Japonia se pot înarma”??? Pana acum cine a oprit Germania sa se înarmeze, nu cumva tovarășa Merkel, prietena lui Putin? Când s-a dus Trump sa le spună să-și crească cheltuielile pentru înarmare au ras de el, așa cum ai ras și tu și alți copii cu IQ similar. Biden și-a arătat valoarea în Afganistan, Iran și China, n-ai ce sa ne explici dumneata.

  3. Citez „Democratia liberală a Ungariei,poate fi un exemplu de urmat”,👍👍👍

  4. I-ati uitat pe liderii europeni care reprezinta defintia din DEX pentru oportunism si incompetenta. Si ei contribuie enorm la actuala criza.

  5. Samaritene se vede de pe luna că ești trolache demokrat in slujba agenției. Faci ceva mai dihai decât cultul personalității din vremea lui Mao și Obama.
    Pe bune? Atât va duce tartacuta la voi la CIA sau nsa what ever. Grețoși mai sunteți. Nu vă deosebiți cu nimic de trolii de la glavset. Numai ca aia sunt mai subtili.
    Tic tac tic tac. The final countdown has been began. The mind winter is coming.
    Tic tac.

  6. Un articol foarte bun, cu exceptia * Zelensky* ! Pai cum, mor ucrainieni pe front, mor civili sub bombardamente, milioane de oameni care isi parasesc casele si tu faci fotografii pictorial cu nevasta-te pentru Vogue?

    Razboiul din Ucraina a fost pregatit din vreme de ambele parti, in loc de sa se faca pregatiri de pace! Acest razboi nu a aparut din senin, ci din proiecte politice care au fost cunoscute dinainte inclusiv de cei de la NYT!

    Acest razboi putea fi evitat si lumea ar fi fost mult mai sigura! Ce a facut NYT in aceasta directie?

  7. Ce fumezi dumneata?

  8. Excelenta analiza NYT!
    Lipseste ceva la final: dupa „Să ajute Ucraina să câștige rapid războiul. Să inducă teamă și ezitare în mințile dictatorilor de la Moscova, Teheran și Beijing.” musai trebuie continuat cu:
    „Ar putea fi suficient” pentru al 3-lea Razboi Mondiial….
    Iar omenirea nu va mai avea timp sa faca analize privind lipsa liderilor….