G4Media.ro

The New York Times: Milioane de femei au pierdut accesul la contraceptive…

sursa foto: Pixabay.com

The New York Times: Milioane de femei au pierdut accesul la contraceptive și avort din cauza pandemiei / Despre România: În unele cazuri, îți face avort cineva care pretinde că ar fi cadru medical, apoi te rogi

Milioane de femei și fete de pe întreg globul au pierdut accesul la contraceptive și servicii de avort din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, conform primelor estimări de amploare ale bilanțului, India pare să fi fost deosebit de grav lovită din cauza carantinei impuse brusc și durând mai multe luni.

La câteva luni de la izbucnirea pandemiei, numeroase femei sunt acum în al doilea trimestru de sarcină fiindcă nu au putut găsi tratament la timp.

În 37 de țări, în ianuarie-iunie, aproape două milioane de femei nu au mai beneficiat de astfel de servicii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a afirmat într-un nou raport Marie Stopes International – dintre care 1,3 milioane numai în India. Organizația se așteaptă ca la nivel mondial să rezulte 900.000 de sarcini nedorite, 1,5 milioane de avorturi în condiții improprii și peste 3.000 de decese materne.

Iar aceste cifre „vor fi probabil mult amplificate” dacă serviciile se vor împuțina și în alte regiuni precum America Latină, Africa și Asia, a declarat directoare de probe globale a Marie Stopes, Kathryn Church.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luna aceasta că două treimi din cele 103 țări monitorizate de ea de la mijlocul lui mai până la începutul lui iulie au raportat perturbări în privința planificării familiale și serviciilor de contracepție. Fondul ONU al Populației avertizează că sarcinile nedorite se pot ridica la 7 milioane la nivel mondial.

Măsurile de carantină, restricțiile de călătorie, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, redirecționarea masivă a resurselor din sănătate pentru combaterea Covid-19 și teama de infectare împiedică accesul multor femei și fete la tratamente.

În Kenya a fost raportată o înmulțire a sarcinilor în rândul adolescentelor, în vreme ce unele tinere din ghetoul Kibera din Nairobi folosesc sticlă spartă, bețe sau creioane pentru a încerca să avorteze, a declarat Diana Kihima de la Women Promotion Center. Două dintre ele au murit de pe urma rănilor, iar altele nu vor mai putea avea copii.

În unele părți ale Africii de Vest aprovizionarea cu contraceptive s-a prăbușit cu aproape 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a declarat International Planned Parenthood Federation.

„N-am mai văzut așa ceva, cu excepția țărilor implicate în război”, a declarat Diana Moreka, coordonatoare la MAMA Network, o organizație care facilitează accesul la tratamente pentru femei și fete din 16 țări africane. De la începutul pandemiei s-au înmulțit apelurile la liniile telefonice speciale, inclusiv la cele lansate în Congo, Zambia și Camerun. Peste 20.000 de femei au sunat de la începutul anului.

La fel ca alții, și Moreka prezice o explozie a nașterilor în unele regiuni ale lumii. „Pandemia […] ne-a dus înapoi cu mulți ani” în materie de servicii de planificare familială, a afirmat ea.

Unele țări nu consideră că serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt esențiale în contextul carantinei, ceea ce înseamnă că femeile și fetele au fost refuzate. În România, chiar și după ce ONG-urile au presat guvernul pentru a declara aceste servicii esențiale, multe spitale tot nu asigură avorturi, a declarat Daniela Drăghici, membră a comitetului executiv al rețelei europene IPPF.

„Impactul a fost în unele cazuri similar cu ce li se întâmpla tinerelor în vremea comunismului; îți face avort cineva care pretinde că ar fi cadru medical, apoi te rogi”, a declarat ea.

În metropola indiană Mumbai o femeie nu a putut găsi un test de sarcină după impunerea carantinei în martie, iar apoi nu a putut găsi un mijloc de transport pentru a ajunge la medic la timp, a declarat medicul Shewetangi Shinde, cel care a îngrijit-o într-un spital public. Dar deja avortul nu mai era o opțiune, fiindcă sarcina era prea avansată.

India a declarat avorturile servicii esențiale în cursul carantinei, dar mulți nu știau acest lucru, a declarat Shinde, care face parte din organizația India Safe Abortion Youth Advocates.

Pandemia a evidențiat cât de dificil era oricum pentru numeroase femei să aibă acces la avort în condiții de siguranță, a declarat medicul ginecolog Suchitra Dalvie din Mumbai, totodată coordonatoare a asociației Asia Safe Abortion Partnership.

„Toți acești oameni […] grupurile marginalizate, vasta majoritate invizibilă. Așa e viața”, a declarat ea.

În ianuarie India începuse modificarea legislației pentru a permite avortul anumitor femei până la 24 de săptămâni în loc de 20. Dar pandemia a suspendat procedura.

Nimeni nu se aștepta la o carantină de luni de zile, a afirmat Dalvie. Acum mult femei sunt nevoite să facă avort în al doilea trimestru, o procedură mai scumpă și mai complicată, mai ales „când toți cei implicați trebuie să poarte echipament de protecție”.

Accesul la avort s-a îmbunătățit în India, însă pandemia a dus la o penurie de pilule pentru avort în mai multe state monitorizate de Foundation for Reproductive Health Services India. Doar 1% din farmaciile din state nordice precum Haryana și Punjab le aveau, 2% în statul sudic Tamil Nadu și 6.5% în statul central Madhya Pradesh. În Delhi o aveau 34%.

Aprovizionarea cu unele contraceptive încă mai e întârziată de perturbarea lanțurilor de aprovizionare, a declarat Chris Purdy, directorul DKT International, o organizație de marketing social pentru produse de planificare familială. Producția a fost reluată, dar rutele maritime sunt aglomerate și porturile blocate de comenzi restante, a declarat el.

Între timp, furnizorii de servicii medicale pentru femei s-au chinuit să găsească soluții precum tele-medicina, livrarea de contraceptive la domiciliu și efectuarea de avorturi la domiciliu.

Dar chiar și acum, „auzim de peste tot că cifrele sunt în scădere” din cauză că spitalele au dificultăți ca urmare a infectării cu coronavirus a mii de angajați, a declarat Marion Stevens, directoare la Sexual & Reproductive Justice Coalition din Africa de Sud. Organizația ei și altele i-au scris ministrului sănătății despre femeile cărora li se refuză îngrijirea.

Adevărata amploare a efectelor carantinei la nivel mondial va fi cunoscută când ministerele sănătății își vor publica rapoartele anuale, spun experții. Dar și acelea vor fi incomplete. În Haiti, ministerul sănătății a raportat în mai o scădere a nașterilor în spitale cu 74% față de mai 2019. Multe femei nasc acasă, dar decesele lor nu sunt raportate.

„Micile exemple ne pot spune multe”, a declarat Nondo Ejano, coordonator la Women’s Global Network for Reproductive Rights Africa. În Tanzania, afirmă el, o maternitate importantă din Dar es Salaam a fost convertită în centru de răspuns la pandemie. „Te poți întreba”, a declarat el despre femeile care au nevoie de îngrijire, „unde se pot duce ele?”

La o școală din orașul Kigoma vizitată de el săptămâna trecută cinci fete au rămas însărcinate în ultimele luni. „O singură școală. Cinci fete. E clar că rata sarcinilor crește”, a declarat el.

„Am senzația că acum nu vedem decât vârful situației, și când se vor ridica măsurile de carantină vom vedea lucrurile clar”, a declarat Phonsina Archane, coordonatoare la MAMA Network. „Ar trebui să ne pregătim pentru acea vreme.”

Sursa: The New York Times / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Doamnelor, ori de câte ori ceva merge prost, că e război, criză economică sau pandemie, noi vom fi mereu carne de tun. Trebuie să sprijinim cât mai multe femei să ajungă în funcții de decizie pentru că bărbații au mereu alte priorități. Nu-i interesează, atâta timp cât nu li se întâmplă lor, nu e important.

  2. Pe langa milioane de oameni ce sufera de boli cronice curabile sau nu, ce au avut un acces mult ingreunat in spitale si pt tratamentele lor, au suferit deci nenumarate femei care n-au mai putut sa intrerupa viata din uterul lor, pentru care sunt complet responsabile. Nu sunt miscat in particular.
    Ti se face greață. Intr o zi cineva va trebui sa adreseze aceasta problema dincolo de efervescente emotionale, facand apel la responsabilitatea femeilor. Exista metode contraceptive. Ok, accident. Texe mari pt asemenea gest medical. E pandemie, putea fi razboi. Stirea despre milioane de morti pe front ar fi fost dublata de milioanele de femei care n au mai putut face avort din cauza razboiului.

    • Morții de pe front sunt din cauza unor frustrați cu penisuri mici, că nu femeile au decis până acum plecarea la război.

      Femeile care mor din cauza avorturilor improvizate și copiii lor care rămân orfani sunt tot opera frustraților pe care nu i-ar lua nicio femeie de bărbat. E singurul mod prin care-și cresc șansele să prindă și ei ceva, și mai ales să păstreze.

      Așa a zis bărbatu-mio, care e feminist. De-aia și primește prăjitură, spre deosebire de burlacii de nevoie care bălesc pe tastatură.

      P.S. Doamnelor care citiți pe-aici, când alegeți un bărbat, vedeți dacă are încredere în fizicul său, că dacă e nesigur pe el va avea mereu nevoie de validare din partea altora, și garantat n-o să se pună cu unii pe măsura lor, ci unii mai slabi, adică voi. E plină lumea de bărbați care se simt bine în pielea lor și n-au nimic de demonstrat, nici la restaurant, nici la volan, trebuie doar să le dați o șansă și să nu vă pierdeți timpul cu jenanți ca cel de mai sus.

    • Dar barbac-tu stie? Sau l-ai trimis la rufe si la curatenie?! Inseamna ca barbac-tu, daca zici ca e „feminist” saracu de el, nu-I asa ca l-ai „pacalit”? Daca ai copilasi, sigur nu i-ai facut cu barbac-tu „feminist’! De fapt tie, ti-a trebuit o menajera si ca sa fie totul legal, te-ai maritat cu un „feminist”! „Ra-ti ale draku de putori meetoiste! Vreti egalitate??? Ia duceti-va si in mina, pe santiere, pe platforme petroliere, la sapat de santuri, la carat saci cu spinarea!!! Vreti egalitate! Pai o s-o aveti inclusiv in muncile astea ca doar nu va cad ovarele si dupa caz ouale transplantate, n-asa? Sau vreti doar „calareala” ca in d-astea deh, sunteti mai superioare…intelectual?! Specimene id ioate ca asta nu credeam sa existe! Dar acum…cred!

    • @CRP

      FEMINIST înseamnă SĂ SPRIJINI femeile să poată face alegeri în viață cu ușurința cu care un bărbat face alegeri, NU SĂ SPELI RUFE.

      Asta ne arată tuturor care crezi tu că e rolul femeii, anume să spele rufe. Și pentru că ai rămas în sec. 17, îmi fac pomană cu tine și-ți explic: rolul femeii e să facă ce vrea în viață, că e să construiască poduri, ceasuri și programe software, sau să fie casnică, sau să piloteze avioane, nu contează.

      Da, există femei care lucrează pe șantier, fix alea care vor, și s-au dus pe șantier fără să ceară părerea unor ratați de doi bani care numai când aud cuvântul feminism sar opăriți. Și n-am zis nimic de egalitate, doar că ai tu o idee fixă și de-aia când am zis drepturi civile și feminism tu ai citit egalitate, că bibilica ta nu înțelege despre ce era vorba în propoziție.

      P.S. Dacă nu-ți mai răspund copiii la telefon, să nu te miri. Ești lipsit de logică, de empatie și de respect pentru deciziile altora. Ești un pericol pentru societate.

      P.P.S. Că era să dau publish, a zis bărbatu-mio că din experiența lui se opăresc doar bărbații care au rezultate mediocre în orice fac, la muncă sau în timpul liber. Și cică să nu-i bag în seamă, că cică majoritatea ar fi niște piele-și-os care pică numai când te uiți la ei, darămite să-i atingi cu ceva. Așa că scăpași ieftin, te-a salvat un bărbat din discuția cu o femeie, penibilule.

  3. Inca nu am vazut nici un articol sau studiu despre faptul ca virusul Cov Sars2 afecteaza coagularea sangelui, ingrosandu-l, si din acest motiv foarte multe femei au pierdut sarcini in ultima jumatate de an.
    Sotia mea lucreaza in aria ginecologiei si a vazut acest fenomen, ca toti ceilalti din domeniu.
    Despre aceasta nimic.
    Dar neaparat trebuie preluate mizeriile de la NYT despre „pierderea accesului la avort”.
    In traducere, industria de avort, in frunte cu Planned Parenthood a fost afectata financiar iar acum fac lobby, ajutati de presa stangista, sa-si reporneasca masinaria de ucis bebelusi.

  4. Problema articolului din NYT e acest „te rogi”. Nu are ce cauta in context. Nu amestecam toate ca iese terci. Ca si in cazul virusului cea mai buna metoda e preventia. Prezervative gratuit e cea mai buna solutie. Gasim un luptator de stanga sa vina cu un astfel de program?