G4Media.ro

The Telegraph: Dârzenia Europei în fața lui Putin riscă să se frângă…

Sursa foto: Federal Government (bundesregierung.de)

The Telegraph: Dârzenia Europei în fața lui Putin riscă să se frângă la prima dificultate / Iarna abia a început și au apărut deja indicii importante cum că mari țări europene, ca Germania și Franța, merg pe făgașul dorit de Rusia

Dacă-i întinzi o ramură de măslin unui urs, îți va smulge brațul. Iarna abia a început și au apărut deja indicii îngrijorătoare cum că mari țări europene – și UE – își atenuează poziția în privința Ucrainei și merg pe făgașul dorit de Rusia. În cursul vizitei sale de stat în SUA de săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a declarat presei că Europa ar trebui să pregătească o nouă arhitectură de securitate care să țină cont de preocupările Rusiei privind expansiunea NATO și să se pregătească pentru a oferi garanții de securitate, dacă președintele rus Vladimir Putin va consimți la negocieri pentru încheierea războiului, scrie publicația britanică The Telegraph, citată de Rador.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit și el despre primirea Rusiei înapoi printre celelalte țări după încheierea conflictului, pentru ca vineri să discute cu Putin la telefon vreme de o oră.
Între timp, șefa diplomației UE [sic!] Ursula von der Leyen a postat pe Twitter un clip care susținea că 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși ori răniți de la începutul invaziei, pentru ca ulterior filmul să fie modificat, eliminându-se pierderile ucrainene, în urma unui reproș puternic al Kievului.

Dar postarea informației sugerează că ea voia să sublinieze costul real al războiului pentru a promova dialogul. Preluarea ca papagalul a estimărilor pierderilor de război ale Kremlinului nu face altceva decât să ajute Rusia – bombardarea de către Putin a infrastructurii energetice ucrainene în ultimele săptămâni a urmărit să-i facă pe europeni să tremure de frică, dar și să forțeze un nou val de refugiați înspre Vest.

Replica UE nu ar trebui să conste în discuții panicate despre concesii, ci în consolidarea imediată a apărării antiaeriene a Ucrainei și trimiterea și mai multor generatoare, alături de combustibili și alte provizii, pentru a ajuta orașele ucrainene devastate să se pună pe picioare.

E corect să afirmi că Putin nu se va retrage din Ucraina nicicând prea curând, iar Zelenski nu va capitula. Cu excepția cazului în care Kievul va reuși să alunge trupele ruse din țară prin forța armelor, acest război nu se poate încheia decât printr-o formă sau alta de înțelegere negociată. Dar ce este esențial e ca o astfel de pace să se încheie în termenii doriți de Ucraina.

Așa cum am și învățat deja, acest gen de semnale emise acum de Franța și Germania, care denotă slăbiciune mai degrabă decât putere, nu reprezintă în nici un caz o abordare potrivită față de Rusia. Răspunsul Moscovei la aceste avansuri neinspirate îi dezvăluie intenția de a exploata dezbaterea privind negocierile, încercând să-i momească pe liderii europeni să consimtă la concesii preliminare fără ca ea să facă vreuna.

În cadrul discuției cu Scholz, Putin i-a transmis cancelarului că ajutoarele militare și financiare pentru Ucraina determină Kievul să „respingă din prima” însăși ideea de negocieri și a îndemnat Berlinul să-și schimbe poziția.

Cu o zi înainte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara la o conferință de presă că negocierile ar fi posibile dacă NATO și-ar inversa poziția în privința fostelor state sovietice, inclusiv prin retragerea armelor de acolo și respingerea aderării Georgiei și Ucrainei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a mers și mai departe, subliniind că orice fel de negocieri ar urma să fie „complicate” de refuzul Occidentului de a recunoște anexarea (ilegală) a unor teritorii ucrainene în septembrie.

Toate acestea sunt lucruri cât se poate de previzibile. În loc de abordarea conciliatoristă a lui Scholz în fața omorurilor în masă și devastării, orice discuție despre revenirea Rusiei printre celelalte țări ar trebui să insiste asupra prețului ridicat pe care va trebui ea să-l plătească pentru a repara din răul nespus pe carte l-a făcut și continuă să-l facă.

Iar Macron ar face mai bine să ceară garanții rusești de securitate pentru Ucraina și restul Europei, iar nu să propună ca NATO să răsplătească agresiunea lui Putin, acceptând dictatele Moscovei în privința politicilor defensive legitime ale alianței din Europa de Est. Cu alte cuvinte, fix opusul a ce par să propună acum unii lideri vest-europeni.

Chiar în acest moment, când Rusia e în defensivă și Ucraina se pregătește să profite de înghețarea solului pentru a-și relansa ofensiva, Occidentul ar trebui să-și arate colții, intensificându-și sprijinul militar și financiar pentru Kiev, iar în ce-l privește pe Putin nici n-ar trebui măcar să-i răspundă la telefon.

După cum a admis sâmbătă secretarul de externe James Cleverly într-un interviu pentru The Telegraph, dacă Putin caută acum să înceapă negocieri, el n-o face cu bună credință, ci doar pentru a trage de timp pentru a trimite mai multe trupe și muniție pe front.

După un început ezitant, președintele Biden pare că este acum deplin convins de această realitate, refuzând orice negocieri ori discuții până când Rusia nu va fi părăsit Ucraina. Aceasta este și poziția britanică, încă de la începutul războiului. Este vital ca noi, și Europa, să continuăm să rezistăm pe această poziție.

Sursa: The Telegraph/ Articol de Richard Kemp / Rador / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Problema e ca Europa e mult mai afectata decat America de acest razboi si probabil de aici si atitudinea diferita a liderilor UE. Insa, declaratiile lui Scholz cum ca legaturile cu Rusia trebuie reluate dupa razboi e horror. Adica o luam de la capat ? Si ce nu inteleg liderii europeni e ca nu merge asa cu rusii. Ai cedat ceva, vor veni peste tine.

    • Problema Europei este ca are nevoie de resurse de la Rusia, gaze naturale, petrol, ingrasaminte.
      Aceasta problema este greu de rezolvat pentru ca Europa fie a ramas fara multe dintre aceste resurse, fie a fost demotivata exploatarea acestor resurse de catre politicienii comunisti care ne conduc.
      We the people! Free the markets!

    • @libertarian
      ” Europa [.] a ramas fara multe dintre aceste resurse” din cauza coruptiei clasei politice arogante indiferent de coloratura ideologica. In tarile locomotiva ale economiei UE elitele politice nu sint altceva decit administratori slugoi – zapcii, ai tarii/fermei a carei adevarati proprietari sint in principal marile corporatii active in nisa energiei si a transporturilor/automotive si inca citeva care nu pierd timp enumerindu-le. Directia aleasa strategic de elitele politice UE e usor de observat mergind suficient inapoi in timp si colectind deciziile strategice si alternativele ignorate/devaluate, acelasi sablon de executie l-au avut si guvernele de stinga si cele de dreapta.

    • Din pacate asta a fost schema americanilor de la bun inceput. Nu le pasa catusi de putin de Ucrainieni, doar ii folosesc in cel mai cinic mod..
      America isi pierduse gripul asupra europei si avea nevoie de un conflict care sa ne scoata din afacerile cu rusii. Linistea si prosperitatea europei sunt un cosmar pentru americani pentru ca i-ar diminua din influenta politica si militara. Liderii ca Scholz si Macron sunt constienti ca daca nu-si schimba retorica si economia isi continua trendul descendent, vor pierde alegerile. Partidele extremiste sunt in ascensiune si daca-i lasi pe europeni in frig cu stomacul gol, nu tre sa fi vreun geniu sa intuiesti outcome-ul..

    • @mp

      Americanii au făcut enorm de multe pentru Europa de-a lungul timpului, în primul rând au contribuit la reconstrucția ei după ww2, pentru a nu cădea în ghearele Rusiei.

      Economia Europei dă deja semne de stabilizare,
      inflația pe noiembrie a fost mai mică decât se prognoza.
      Ar fi stupid ca Europa să abandoneze Ucraina acum când e pe cale să o scoată la capăt.

    • @mp, „America isi pierduse gripul asupra europei si avea nevoie de un conflict care sa ne scoata din afacerile cu rusii. Linistea si prosperitatea europei sunt un cosmar pentru americani pentru ca i-ar diminua din influenta politica si militara.” – da de cand sunt afacerile cu rusii bune stimabile? sa inteleg ca aveti 14 ani si nu cunoasteti istoria? linistea si prosperitatea europei nu sunt un cosmar pentru americani pentru ca nu vrei langa tine aliati slabi. Ia du-te-nvartindu-te ca esti plin de retorica rusa!

  2. Era evident ca asta se va intampla.Va fi ca si cu gardul lui Orban,la inceput era acuzat apoi au aparut garduri la frontierele din America,Austria, Polonia,Lituanis,Bulgaria,Turcia ,Macedonia,Grecia ect ca ciupercile dupa ploaie.

  3. Astea abea asteapta sa vanda europa rusilor pt gaze si petrol …. cred ca rusii in 10 ani vor pune stapanire pe europa ….eu deja am inceput sa invat ruseste sa nu cunva sa ma trimita in siberia …

  4. Asta s-a intamplat de zeci de ori in istorie incepand cu imperiul roman: estul sa fie sacrificat (in fata mongolilor, rusilor, turcilor, etc etc) pentru ca vestul (Germania si Franta) sa prospere.
    De ce ar fi de data asta altfel? Franta si Germania isi urmeaza aceeasi politica de secole.

  5. UK să-și vadă de treaba ei. Numai este în UE

    • N-o mai fi in UE dar contribuie la securitatea Europei mai mult decat toate tarile din UE la un loc. Securitate pe care Germania a distrus-o prin amantlacul ei cu Rusia.

    • @Cocosila, e greu cand treci de la rusa la romana, este? „Numai” e asa de usor …

  6. Voi, europenii, sunteti cei mai mari tradatori din istorie. Ce fac Franta si Germania in aceste zile reprezinta cea mai mare tradare de dupa Al Doilea Razboi Mondial. „Garantii de securitate” pentru Rusia inseamna a apara Rusia de atacurile Ucrainei, de SUA si aliatii ei. Asta doreste Franta de fapt.

  7. SUA stie demult ca Germania e in buzunarul Rusiei, asa ca mizeaza pe Polonia. Polonezii s-au fript definitiv in WW2 cu Germania si Rusia.