G4Media.ro

The Telegraph: Putin a pierdut deja în Ucraina / Trebuie să ne…

Sursa foto: Twitter / World Earthquakes on the Map

The Telegraph: Putin a pierdut deja în Ucraina / Trebuie să ne concentrăm pe viitorul război al Chinei cu Taiwan

Când războiul din Ucraina se va încheia Rusia va fi irelevantă. Armata lui Putin a fost decimată pe câmpiile din estul Ucrainei; în afară de forțele nucleare ale Moscovei, Putin – sau mai degrabă succesorul lui – nu va mai avea nimic cu care să amenințe Vestul, mai ales odată ce Finlanda, Suedia și Ucraina vor fi aderat la NATO, scrie The Telegraph, citată de Rador.

Și chiar și acele arme nu vor fi de vreun folos în practică. Mult discutatul arsenal nuclear rusesc e impotent în fața descurajării nucleare a Vestului. Și, dată fiind starea celorlalte forțe ale Moscovei, există întrebări legitime cu privire la cât anume din acel arsenal nuclear este de fapt funcțional. Mai mult, desigur, Kremlinul a și demonstrat că nici nu se pricepe să se folosească de astfel de amenințări pentru a-și atinge obiectivele. Până acum a realizat exact opusul a ceea ce-și dorea; amenințările lui Putin cu Armaghedonul au încurajat Occidentul să înarmeze Ucraina până-n dinți și să extindă NATO spre est.

Cu excepția împușcăturilor care încă se mai aud, Rusia e terminată. Amenințarea zilei de mâine se află în Asia, și, la fel ca un microb nevăzut, se strecoară spre noi toți, deși aproape neobservată de mulți. În vreme ce Putin domină prima pagină a presei, raportul „Integrated Review Refresh” publicat recent de Ministerul Apărării identifică pe bună dreptate China drept marea amenințare la adresa apărării și securității Regatului Unit și NATO.

Beijingul a investit sume enorme în construcția unei armate moderne masive – terestră, navală și aeriană. Plănuiește și o expansiune amplă a stocului de focoase nucleare. Inițiativa ei „Centură și Drum” pare, mai ales în Africa, o formă modernă de colonialism urmărind să facă țările beneficiare dependente de bunăvoința Partidului Comunist Chinez, în vreme ce pe teritoriul lor sunt extrase resurse și sunt identificate locuri pentru porturi militare.

Și, firește, mai există și capacitățile neconvenționale ale statului. Acum pare că, cel mai probabil, pandemia de Covid-19 a fost provocată de un fel sau altul de accident la laboratorul de virusologie din Wuhan. Statul chinez a făcut tot posibilul și imposibilul pentru a împiedica orice anchetă adecvată care ar fi putut confirma acest fapt, în vreme ce alte laboratoare rămân ascunse sub vălul secretomaniei. E foarte posibil ca unele dintre ele să efectueze experimente periculoase de „îmbunătățire a funcției” cu agenți patogeni, potențial și cu aplicații militare. După cum am văzut cu numai trei ani în urmă, acestea pot aduce o țară în genunchi mai repede decât orice volum de echipamente militare.

Echipamente care, întâmplător, nouă ne cam lipsesc. În acest moment aparatul nostru politic, militar și de securitate e preocupat preponderent de chestiunea Ucrainei. Vladimir Putin este cel mai periculos om din Europa și e corect ca el să fie oprit. Însă un eveniment relativ mărunt din Sudan, care a trecut aproape neobservat, a făcut ca armata noastră minusculă și suprasolicitată să se căznească să extragă câteva sute de britanici de acolo și să-i ducă în siguranță în Cipru. Acesta ar trebui să fie un semnal de trezire la realitate; avem nevoie de o armată care să nu fie doar simbolică, ci capabilă să protejeze eficient aceste Insule.

În definitiv, vor urma și alte provocări. China stă cu ochii pe Taiwan cum stă rechinul cu ochii pe focă. Cele două mari portavioane ale noastre nu mai par acum niște „elefanți albi” [referitor la ideea că portavioanele sunt prea vulnerabile la armele moderne pentru a mai fi viabile – n.trad.], cum păreau cu câțiva ani în urmă, și e bine că avem și noi ce să trimitem în sprijinul eforturilor occidentale din regiune. Însă China, din perspectiva securității, e ca un aisberg; îi putem observa cu toții expansiunea militară deasupra liniei de plutire, dar ce se petrece dedesubtul ei e ceva vast, periculos și nu pe de-a-ntregul evident.

Mult prea multă vreme am fost mulțumiți să acceptăm beneficiile economice ale comerțului cu China și ale fluxurilor de investiții chineze, închizând concomitent ochii la marile riscuri de securitate comportate de acestă situație. Iar acum ne vine nota de plată. Beijingul constituie cea mai îngrijorătoare amenințare la adresa stabilității globale, și încă de departe.

A venit acum vremea să încetăm doar să vorbim despre China ca despre un risc de securitate și să începem efectiv să atenuăm acest risc. Din fericire pentru noi, varianta bizară de comunism a Chinei are încastrată în inima ei principii economice capitaliste. Cea mai bună cale de a împiedica oxigenarea sângelui economic care alimentează expansiunea Chinei este să strangulăm arterele care o hrănesc; mai exact piețele americană și europeană care canalizează înapoi bani către Beijing. Orice obstrucție a accesului chinez la piețe va văduvi China de resursele necesare expansiunii ei financiare și politice. Chiar dacă și forța militară va avea un rol vital de jucat, jugulara economică e cea care va conta cel mai mult pe termen lung.

Sursa: The Telegraph/ Rador/  Articol de Hamish de Bretton-Gordon (colonel în retragere) și Tobias Ellwood (parlamentar conservator, președintele comisiei de apărare a Camerei Comunelor) / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Într o astfel de lume e imposibil sa ramai neutru. Poate doar sa ai norocul Elveției sa te păzească toți din toate direcțiile..

    • Avantajul Elvetiei e ca ascunde veniturile tuturor dictatorilor, mafiotilor, miliardarilor din lume. Caci astazi nu mai ataca nimeni nici macar tarile baltice. Atata timp cat SUA va exista pe planeta asta, Europa e aparata. Cand SUA se va destrama, va fi jale. Sper sa nu apuc ziua aia. Si poate inainte de Europa vor pica Japonia, Koreea, Australia

  2. Ieri ne-ati dat un articol scris de 2 indivizi din US care afirmau ca Ucraina e terminata. Hotarati-va , ori una ori alta. Sau macar incercati sa mai verificati si voi articolele si autorii.

    • @ Mas – Si articolul de ieri si cel de azi sunt opinii ale unor indivizi, asa cum ai spus. Ai libertatea de a alege care face previziuni mai corecte, care e mai rational in ceea ce spune.

  3. Nu stiu cine scrie articolele alea dar sa fim seriosi, o tara de sclavi obedienti cu 140 milioane de locuitori care nici macar nu este oficial in razboi nu se poate spune ca a fost infranta de una de nici 40 milioane care este deja de 1 an in mobilizare. Rusia va fi infranta cand decide ea ca i-a ajuns pentru ca are macar 20% din obiective atinse si ingheata conflictul sau cand va porni o revolutie (slabe sanse).
    Sa se defineasca infrangerea totusi, ca in vecinatate ru e mai complicat… retragere completa din UA? Imi vine greu sa cred, rusul cand intra nu mai pleaca…e ca o boala de piele nasoala.

    • Pleaca in momentul in care costurile pentru ei sunt nesustenabile. Bine, sincer, nici nu vad cum ar putea forta Occidentul sa mai faca afaceri cu ei chiar daca s-ar retrage. Paradoxul e ca sanctiunile actuale nu impierdica Rusia sa faca afaceri ci implica faptul ca nimeni din Occident nu mai cumpara/vinde nimic in Rusia. Ori asta nu se va schimba in urmatorii 20 de ani. Adica ar fi ridicol sa ne apucam sa cumparam din nou gaz si petrol de la rusi odata ce s-ar retrage din Ucraina. Ceva mai penibil nu ar putea Occidentul sa faca.

    • Hai să presupunem că are loc o revoluție, lovitură de stat, asasinat în Rusia și dispare Putin.
      Crezi că noua conducere ar renunța la Crimeea?

    • Armata rusă există doar pe hârtie. În realitate, e o șleahtă de civili necoordonată și echipată doar cu puști. Armata rusă a murit în 2022.

  4. ”Inițiativa ei „Centură și Drum””

    :))))))) asa traduci tu ”belt and road initiative”? e vorba de Noul Drum al Matasii, o analogie cu Drumul Matasii – Silk Road, o retea de rute comerciale din antichitate si pana in evul mediu prin care matasea si alte produse ajungeau din China in restul lumii…

  5. Exact invers. Asta e o fumigena din partea Rusiei, pentru a ne concentra pe alte lucruri.
    Trebuie sa ne concentram maxim pe acest razboi si sa sporim ajutorul, pana ce Ucraina va castiga.

    • E greu de imaginat cum T-55-urile din secolul trecut ar putea înfrânge tancuri Leopard și Abrams, dar OK.

    • @CuOchiiPeRusi: Dimpotrivă, e simplu de imaginat: prin număr, de exemplu 5000 de vechituri dar cu muniție suficienta versus 500 din alea moderne.
      „Cantitatea este o calitate in sine.”

    • @vct Nici vorba…astia cu pierdut mii de tancuri cand Ucraina le ataca doar cu Javelin. =))))

  6. Era o stire lunile trecute cu proviziile de cereale facute de China – multe. Si intrebarea era – de ce? Poate si asta e un element important in tabloul general.
    Stabilirea traseului noului drum al matasii, care trece prin zone cu resurse si poate controla comertul, la care se adauga nevoia de control a spatiului extraplanetar, cu Luna si Marte si asteroizi capturati si exploatati- mie imi pare ca setarea acestor cadre este miza urmatoarelor decenii. A Chinei si a celorlaltor puteri, partenere sau in competitie.
    Si in acest context, zic ca de fapt nici o tara nu isi mai permite sa fie neutra. Altfel devine irelevanta, dispare.
    Pai e timpul diplomatiei sa se manifeste la turatie maxima. Si al bunului simt – dar acela ce deriva din legile general acceptate.
    Pare sa fie din nou o perioada de accelerare istorica, de negociere, resetare. Dar acum stim foarte multe, lumea e mult mai elastica. Si globala. Imi pare ca e un cadru bun sa se traseze cateva linii rosii care sa fie acceptate de toata lumea. Un fel de carta a perioadei de tranzitiei climatice pe care o traversam. Care sa stipuleze clar ca nu se ajunge la razboi nuclear, nu sunt acceptati la negocieri indivizi devianti si grupuri asociate care activeaza in zona invaziei, a executiilor si violurilor, rapirilor, santajului, amenintarilor hilare sau a jocurilor de logica stramba.