The Telegraph: Regatul Unit trebuie să se pregătească pentru o criză energetică la iarnă / Întreruperile de curent ar fi catastrofale pentru economia deja slăbită
Dislocarea unei fregate a Marinei Regale pentru a proteja gazoductul dintre Norvegia și Regatul Unit a fost o măsură judicioasă după aparentul sabotaj de săptămâna trecută la cele două conducte Nord Stream. Alte țări europene și-au intensificat și ele patrularea navală în Marea Nordului în urma a ceea ce aproape sigur a fost un atac bizar al Rusiei asupra infrastructurii esențiale a Occidentului, departe de teatrul de război din Ucraina. Dacă se va dovedi că Moscova e de vină, ea va trebui să fie obligată să plătească, scrie The Telegraph, citată de Rador.
Chiar dacă gazoductele Nord Stream nu erau în folosință – și totuși pline cu gaz -, incidentul a evidențiat vulnerabilitatea aprovizionării într-un moment în care se apropie iarna. Din fericire, prognoza pe termen lung indică o iarnă blândă, dar acest lucru nu poate fi garantat.
Guvernul a acționat pentru a împiedica scumpirea facturilor energetice, prin plafonarea costurilor per unitate. Alegătorilor li s-a lăsat impresia, nu în ultimul rând și de către Liz Truss, că nici un consumator britanic nu va plăti mai mult de 2.500 de lire, ceea ce nu e adevărat, întrucât costul final va depinde de consum. Acest lucru trebuie spus limpede de către miniștri pentru a se evita și mai multă confuzie.
Instituția de reglementare Ofgem a emis un avertisment privind un „risc semnificativ de penurie” care ar putea impune sistarea alimentării consumatorilor și a semnalat posibilitatea unei crize la iarnă. Așa ceva s-a întâmplat ultima oară în anii ’70, când locuințele și firmele rămâneau pe întuneric o parte a săptămânii.
Întreruperile de curent ar fi astăzi, când atât de mulți se bazează pe electricitate pentru atât de mult din munca pe care o fac, catastrofală pentru economia deja slăbită. Din moment ce problema o constituie aprovizionarea, iar mărirea producției interne va necesita timp, unele voci cer deja ca populației să i se spună să economisească – o situație extraordinară pentru o țară dezvoltată. Să sperăm că nu se va ajunge acolo.
Sursa: The Telegraph/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii