G4Media.ro

The Times, detalii despre „planul de victorie” al lui Zelenski: Continuarea ofensivei…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

The Times, detalii despre „planul de victorie” al lui Zelenski: Continuarea ofensivei în Kursk, garanții de securitate prin care Kievul să nu fie forțat să încheie un acord de pace nefavorabil, arme moderne

„Planul de victorie” al Ucrainei, pe care Volodimir Zelenski l-a adus în SUA pentru a-l prezenta lui Joe Biden, constă în patru puncte-cheie,  dezvăluie ziarul britanic The Times.

Articolul din The Times, scris de Mark Galeotti, istoric și unul dintre cei mai proeminenți specialiști în spațiul rusesc, arată că cele patru puncte-cheie sunt următoarele:

  • cererea de garanții de securitate occidentale similare acordului de apărare reciprocă în cadrul aderării la NATO;
  • continuarea invaziei Ucrainei în regiunea rusă Kursk ca un atu teritorial;
  • cererea de furnizare a „anumitor” arme moderne;
  • ajutor financiar internațional pentru economia devastată a Ucrainei.

Zelenski a declarat că nu va dezvălui toate detaliile planului până la întâlnirea sa de joi cu Biden, adăugând că intenționează să îl prezinte și celor doi candidați la președinție, Donald Trump și Kamala Harris, amintește ziarul.

În plus, Zelenski intenționează să îi ceară lui Biden „garanții de securitate” pentru Ucraina, care să nu permită Kievului să fie forțat să încheie un acord de pace nefavorabil în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

Redăm mai jos de textul integral: 

„În timp ce se pregătea să călătorească în Statele Unite pentru a se adresa adunării generale a ONU miercuri și pentru a se întâlni cu președintele Biden la Washington, președintele Zelenski spunea că va dezvălui un plan pentru victoria în războiul cu Rusia.

Acest lucru forțează Occidentul să se confrunte cu o întrebare pe care a încercat cu strășnicie să o evite: ce înseamnă «victorie»?

Planul lui Zelenski acoperă securitatea Ucrainei, relațiile acesteia cu UE și NATO, continuarea asistenței militare și economice și reconstrucția postbelică.

Americanii spun că au văzut unele dintre contururile generale ale planului și îl consideră practic. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă este vorba despre o schiță generală a modului în care Kievul ar dori să se încheie războiul (și ce dorește de la aliații săi) sau despre o foaie de parcurs detaliată pentru a ajunge la această situație.

Planul de pace în zece puncte al lui Zelenski, anunțat în noiembrie 2022, includea o cerere ca președintele Putin să se supună unui tribunal pentru crime de război. Nu a existat niciodată vreo probabilitate ca Moscova să accepte acest plan, dar acesta a fost conceput, la fel ca orice altceva, pentru a bloca sprijinul occidental pentru Ucraina și pentru a împiedica aliații săi mai puțin angajați să preseze Kievul să facă concesii în numele unui acord.

Menținerea aliaților în frâu

Acest nou plan va avea același obiectiv subsidiar. Zelenski a respins orice încetare a focului, orice «înghețare a războiului sau orice alte manipulări care vor amâna pur și simplu agresiunea rusă pentru o etapă ulterioară». Consilierul său influent Mykhailo Podolyak a respins, de asemenea, cedarea oricărui teritoriu Rusiei.

Sprijinul occidental pentru Ucraina, cu toată retorica sa bogată, este limitat și nesigur. Acesta este tocmai motivul pentru care Zelenski își dezvăluie planul în acest mod.

Guvernul SUA ezită să le dea voie Regatului Unit și Franței să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow pe care le-au furnizat pentru a lovi ținte strategice din interiorul Rusiei. Deși Londra este încă încrezătoare că permisiunea va fi acordată, probabil săptămâna aceasta, după călătoria lui Zelenski în SUA, la Kiev se consideră că aceasta este o ilustrare puternică a condiționalității sprijinului occidental.

Ucraina trebuie să se străduiască în mod constant să își ademenească, să își îndemne și să își intimideze aliații nu doar pentru a-și menține și extinde asistența, ci și pentru a nu exercita presiuni asupra Kievului pentru a-l determina să facă concesii pe care nu este dispus să le facă.

Există, desigur, încă posibilitatea ca Donald Trump – care susține că ar pune capăt războiului în «24 de ore», poate prin impunerea unei încetări a focului de ambele părți – să fie ales în SUA.

Oboseala războiului

În culise, există o «oboseală față de Ucraina» considerabilă și generalizată, în special în Europa. În timp ce unele națiuni, precum Polonia și Regatul Unit, par încă ferm angajate în menținerea sprijinului pentru Ucraina, în alte părți există un sentiment tot mai puternic că ar fi timpul să se pună capăt războiului, chiar dacă acest lucru înseamnă crearea unei «păci urâte».

În parte, acest lucru se datorează faptului că Occidentul nu a analizat niciodată în mod corespunzător ce înseamnă victoria. Înseamnă doar expulzarea invadatorilor ruși? Împiedicarea Moscovei de a impune limite suveranității ucrainene? Sau, la cealaltă extremă, să dea o lovitură atât de catastrofală moralului și capacităților de luptă ale Rusiei, încât aceasta să nu mai poată reprezenta o nouă amenințare în viitorul previzibil? Citind declarațiile politicienilor occidentali, se pot găsi toate aceste definiții și chiar mai mult.

În loc să rezolve aceste contradicții, Occidentul s-a ascuns în spatele mantrei goale conform căreia decizia aparține Ucrainei, chiar impunându-și propriile constrângeri privind natura ajutorului pe care îl oferă și modul în care acesta poate fi utilizat. Nefiind dispus să abordeze în mod direct diviziunile sale cu privire la modul în care acest război ar trebui să se încheie, acesta nu a acceptat mai multe dileme-cheie.

Pământ pentru pace

Există un scepticism considerabil, chiar și în rândul celor mai declarați aliați ai Ucrainei, cu privire la faptul că Kievul va fi capabil să recupereze prin mijloace militare fiecare bucată de teritoriu ocupat.

În plus, recâștigarea teritoriului în sine nu pune capăt războiului, ci doar deplasează linia frontului la frontiera națională. Fără un fel de soluționare negociată, Rusia ar fi liberă să își reconstituie forțele în spatele acelei frontiere și să atace din nou.

Implicația neplăcută este că, dacă Ucraina continuă să refuze să accepte orice pierderi teritoriale – ceea ce, la urma urmei, este dreptul său – atunci acesta devine un fel de război etern.

După un anumit moment, se va instala un grad de epuizare, iar războiul va oscila probabil între episoade de lupte brutale și încetarea temporară a focului, dar nu se va încheia. Este sustenabil nivelul actual al sprijinului occidental, în valoare de peste 170 de miliarde de lire sterline până în prezent?

UE, NATO sau nucleara

Având în vedere că Ucraina nu poate da Moscovei genul de lovitură de grație care ar garanta că aceasta nu va mai reprezenta o amenințare în viitor, Ucraina va aștepta, pe bună dreptate, garanții de securitate serioase și credibile pentru orice pace cu vecinul său mai mare și, probabil, resentimentar.

Kievul este nerăbdător să adere la Uniunea Europeană, dar, deși tratatul său include garanții reciproce de securitate, Kievul nu le ia foarte în serios. În mod crucial, nici Moscova nu o face, ceea ce este important, deoarece descurajarea necesită credibilitate.

În schimb, Ucraina consideră că garanția de asistență reciprocă prevăzută la articolul 5 al NATO este singura garanție care are autoritatea necesară. Cu toate acestea, există puțin entuziasm real în cadrul alianței pentru a lăsa Ucraina să intre. La summitul din iulie, membrii Alianței au afirmat că «viitorul Ucrainei este în cadrul NATO» și că Kievul se află pe o «cale ireversibilă» către aderare – dar, din nou, nu au dat niciun indiciu cu privire la un calendar, promițând doar o invitație «atunci când aliații sunt de acord și condițiile sunt îndeplinite».

Cu toate acestea, membrii NATO ar putea fi obligați să facă această invitație pentru a evita un rezultat și mai neplăcut: o Ucraină care decide că are nevoie de propria capacitate nucleară ca garant final al securității sale.

Definirea „victoriei”

În esență, acesta este un război al rezistenței. Putin calculează că poate sângera Ucraina până la epuizare și poate rezista mai mult decât angajamentul occidental. Kievul speră că, prin extinderea războiului și prin impunerea unor costuri din ce în ce mai mari, Moscova nu va putea sau nu va dori să continue.

Ce constituie o victorie pentru Ucraina? În condițiile în care niciuna dintre părți nu este capabilă să dea lovitura de grație, pentru unii, o victorie reală ar fi încetarea crimelor și apariția unei Ucraine suverane, prospere și orientată spre vest, chiar dacă aceasta înseamnă abandonarea teritoriilor disputate, depopulate și în mare parte ruinate din sud-est în favoarea Moscovei. Primul pas în acest sens ar fi probabil o încetare a focului.

Cu toate acestea, nu există niciun semn că Zelenski gândește în acești termeni – sau că ar putea supraviețui politic dacă ar face-o. Dimpotrivă; după cum a recunoscut un oficial ucrainean, «Zelenski este încă singurul lider național real – dar el știe că naționaliștii nu l-au plăcut niciodată cu adevărat și ar face tot posibilul să îl dea jos dacă ar începe să vorbească despre concesii».

Incursiunea sa la Kursk pare acum ca și cum ar fi fost concepută pentru a face o încetare a focului pe termen nelimitat mai puțin plăcută pentru Putin, deoarece ar lăsa o bucată de teritoriu rusesc în mâinile Kievului.

Prin urmare, în acest moment, este la fel de greu să vedem un drum semnificativ către «victorie» pe cât este de greu să o definim”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.