The Times: Liz Truss va declara pentru prima dată China drept o amenințare oficială
China va fi clasificată pentru prima dată ca fiind o „amenințare” la adresa securității naționale, conform planurilor lui Liz Truss de a avea o abordare mai dură față de Beijing, relatează The Times.
Ministrul de externe a promis că va remodela politica externă dacă va deveni prim-ministru. Ea s-a angajat să redeschidă revizuirea integrată, publicată anul trecut, care a stabilit prioritățile britanice în diplomație și apărare pentru următorul deceniu.
Potrivit aliaților lui Truss, China ar urma să fie ridicată la un statut similar cu cel al Rusiei, care este definită în revizuire ca fiind o „amenințare acută”.
China a fost descrisă drept un „concurent sistemic”, iar revizuirea susține că Marea Britanie ar trebui să își aprofundeze relația comercială cu Beijingul, fiind în același timp precaută cu privire la riscurile pentru securitatea națională.
„Economiile comerciale deschise, precum Marea Britanie, vor trebui să se angajeze cu China și să rămână deschise la comerțul și investițiile chinezești, dar trebuie, de asemenea, să se protejeze împotriva practicilor care au un efect negativ asupra prosperității și securității”, se arată în raport.
Schimbarea de abordare face parte dintr-o încercare de a reprima eforturile Trezoreriei de a consolida cooperarea economică cu Beijingul.
Rishi Sunak, fostul cancelar și rivalul lui Truss la conducerea conservatoare, era pe punctul de a semna acorduri comerciale pentru a face din Marea Britanie „piața de alegere” pentru companiile chineze, au dezvăluit luna trecută documente scurse obținute de The Times.
Se așteaptă ca Truss să acorde prioritate considerentelor de securitate națională în detrimentul cooperării economice, ca răspuns la represiunea democrației în Hong Kong și la tratamentul musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang.
„Nu vor mai exista parteneriate economice. Toate acestea trebuiau să fie suspendate după Hong Kong”, a declarat un aliat al lui Truss. Desemnarea marchează o schimbare dramatică față de relațiile din timpul guvernului lui David Cameron, când președintele Xi a fost primit în Marea Britanie în cadrul unei vizite oficiale de stat.
În luna mai, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a descris China drept cea mai mare amenințare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Tensiunile cu China sunt ridicate după vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, în Taiwan, statul insular pe care Beijingul îl consideră o provincie separatistă.
În calitate de ministru de externe, Truss a semnat pactul de apărare Aukus pentru a furniza Australiei tehnologia necesară construirii de submarine nucleare. Unii din tabăra ei susțin că ar trebui să înființeze o bază a Marinei Regale în regiune – deși o astfel de acțiune ar costa miliarde de lire sterline.
O sursă din campania lui Truss a declarat: „Liz a înăsprit poziția Marii Britanii față de Beijing de când a devenit ministru de externe și ar continua să adopte o poziție de șoim ca premier. Ea a fost activă în a denunța coerciția economică a Chinei, lucrând cu G7 și alți aliați pentru a mobiliza investițiile în țările cu venituri mici și mijlocii ca o contracarare a inițiativei chineze Belt and Road”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii